iLikeIT. Cum te poti proteja de GoldenEye, cel mai mare atac cibernetic din lume. Greseala pe care o fac utilizatorii
Cel mai puternic atac cibernetic din lume a paralizat activitatea a sute de companii, spitale, banci. Vestea proasta este ca problema nu este inca rezolvata si poate afecta oricand si autoritati sau firme din Romania.
Daca la WannaCry am vazut cateva companii afectate, de data aceasta virusul GoldenEye se extinde atat de rapid si este atat de agresiv incat corporatii multinationale, dintre care unele activeaza si la Bucuresti, nu mai au servere, deci nu mai au nici emailuri.
Practic, oameni care lucreaza in aceeasi companie nu mai pot comunica prin email intre ei sau cu terti.
In Ucraina, foarte afectate au fost bancile si serviciile guvernamentale. In Rusia, gigantul petrolier Rosneft a fost farte afectat, dar si unele banci. Nici firme din Marea Britanie si Franta nu au scapat.
Sa vedem cum au ajuns aceste companii imense sa fie afectate. Un producator de software, care ofera update-uri pentru aplicatii de companie, a fost afectat. Cand a trimis update-uri, si-a infectat si clientii. Problema cea mai mare este ca aceste societati nu se pot apra in fata unor astfel de vulnerabilitati.
Totul merge mai in spate, la in momentul in care NSA a hotarat ca vor lasa, impreuna cu cei de la Microsoft, o “gaura” in sistemul de operare, pe care acum o exploateaza hackerii.
Cei care sunt atacati primesc un mesaj prin care li se spune ca au calculatorul blocat si au o limita de timp in care sa plateasca o rascumparare. Problema este ca de multe ori cand vrei sa platesti pentru asa ceva dai banii de pomana, pentru ca nu exista "key" de deblocare. Nu se stie cine este in spatele actiunii si cine poate face deblocarea.
Toate marile companii de securitate informatica isi bat capul cu aceasta problema, dar se pare ca de data aceasta este mai sofisticat ca niciodata.
Nu putem salva serverele acestor companii mari, dar va putem invata cum sa scapati de acest mesaj. Pentru fiecare dintre noi, este dureros sa ti se cripteze pozele sau alte documente persoanle, pentru ca asta face GoldenEye cand intra in sistem. Hackerii cer rascumpararea in bitcoin, care este imposibil de urmarit, iar moneda virtuala a crescut mult in ultima vreme.
Cei mai multi utilizatori fac aceeasi greseala: au o singura parola pentru toate conturile. Puneti-va cate o parola diferita pentru fiecare cont. Un alt lucru ce il puteti face este s ava activati autentificarea in doi pasi, cum este la Google si la Facebook. Introduci parola, dupa care ti se cereun cod care poate veni prin SMS. Este un mod mai sigur de autentificare.
Sursa: Pro TV
Etichete: ilikeit, atac cibernetic, hackeri, wannacry, Goldeneye,
Dată publicare:
03-07-2017 09:32