iLikeIt. Cat mai avem pana la realizarea primului calculator mai inteligent decat oamenii, care ia propriile decizii

Ultimul update: Joi 17 Martie 2016 07:01
Data publicarii: Sambata 12 Martie 2016 10:33
Categorie: Smart things

Imagineaza-ti ca peste vreo 15-20 de ani ai interviu pentru un loc de munca. Astepti cuminte. Langa tine, in sala, sta la fel de linistit un robotel dichisit. Un pui de Terminator sau Wall-E, care nu vrea salariu si face aceeasi treaba.

Practic, suntem la momentul in care omenirea vrea sa construiasca o replica artificiala a creierului, cu cipuri si memorii in loc de neuroni. O replica care sa aiba si capacitatea de a invata, de a lua decizii pe rationamente proprii, nu pe baza unor algoritmi prestabiliti.

AI, cum ii spun americanii inteligentei artificiale, reprezinta urmatorul prag major in istoria evolutiei noastre ca specie. L-am pune pe aceeasi treapta cu descoperirea rotii, a focului sau a curentului electric. S-a speculat si s-a visat mult pe aceasta tema. A se vedea ce ne propune Hollywood-ul, doar. Totusi, astazi lasam scenarita la tratament. Ii aplicam un vaccin de realitate si incercam sa aflam ce se va intampla in ziua in care un computer va ajunge mai inteligent ca noi.

Scenariile apocaliptice sunt si raman pentru filme si carti. Inteligenta artificiala nu inseamna doar roboti. Pana la ziua Z - ca sa pastram, asa, o aura misterioasa - inteligenta artificiala interactioneaza bland cu omenirea. Este utila. Face curat prin mail-uri, stie cu ce echipa tii si te tine la curent cu ceea ce se intampla, iti recomanda prieteni noi pe Facebook sau Twitter sau, cand e cazul, se transforma in enciclopedie la purtator.

Siri, Google Now si Cortana sunt capodoperele lumii tehnologice. Invata, te ajuta si sunt scolite sa nu refuze. Google Now, de exemplu stie o multime de trucuri. Stie cand ai comandat bilete de avion si le adauga automat in carduri. Stie ce subiecte te intereseaza si te hraneste cu ele. Siri face cautari pentru tine iar Cortana tocmai ce a ghicit 68% din castigatorii de la Oscar.

Masinile care "vorbesc" intre ele si robotii care merg in razboaie. Cum arata viitorul inteligentei artificiale

Ne intoarcem un pic in anii '50 - acolo a inceput totul. Informaticianul american John McCarthy propunea notiunea de "Inteligenta Artificiala". Punea bazele teoriei, fara a visa macar la tehnologie. Masinile au intrecut previziunile, intre timp. Inteligenta artificiala este, in acest moment, parte esentiala a dispozitivelor din viata de zi cu zi. Telefoane, computere, televizoare, ceasuri. Sisteme sofisticate, ce pun diagnostice medicale, conduc vehicule sau exploreaza spatiul. Iar companiile mari au in plan investitii de sute de miliarde de dolari pentru urmatorii ani, in aceasta directie.

Prima victorie a inteligentei artificiale asupra omului ar putea fi cand va prelua complet joburile repetitive. Pare greu de crezut, dar - o spun estimarile oficiale - cam jumatate din profesiile existente vor putea fi acoperite cu succes de roboti in curand. Deocamdata, masinile inca sunt la pitici si juniori si mai dau rateuri..

Teoretic, despre Inteligenta Artificiala se poate spune ca s-ar dovedi si periculoasa. Gandeste-te la un inversunat cu minte agera, capabil sa invetete dumnezeieste un lucru. Si sa-l reproduca la perfectie de fiecare data. Cum ii faci fata?

Intrebarea a prins contur acum 20 de ani, cand Deep Blue, un computer fabricat de IBM, il batea pe celebrul Gari Kasparov la sah. Un deceniu mai tarziu, un alt sistem IBM castiga concursuri de cultura generala. Watson cauta in paralel prin milioane de carti in fiecare secunda. Dar, ca sa se dovedeasca o idee mai bun decat cel care i-a dat ...sa nu zicem viata, ci posibilitatea de a se exprima, trebuia sa fie cam atat de mare...

Prezent. Facebook si Google dezvolta, chiar in aceasta perioada, inteligente artificiale capabile sa invinga omul la GO - un joc antic chinezesc, la care noi, pamantenii, inca dominam... pana miercuri seara. Campionul Lee Sedol s-a declarat invins in fata lui AlphaGo. Un calculator care a invatat zeci de milioane de mutari, e capabil sa calculeze riscuri si sa ia decizii si care...s-a batut mai intai...pe el insusi, inainte de marele test.

Apropo de Facebook: dupa ce, in 2015, a citit jumatate din biblioteca, Mark Zuckerberg a anuntat ca anul asta vrea sa-si automatizeze casa. Nu cu un panou destept, pentru sigurante si lumini, ci cu un creier artificial. Un fel de... Jarvis, din "Iron Man"

Sa ne obisnuim, asadar, cu ideea ca inteligenta artificiala ar trebui sa ajute omenirea, in viitor. Deep Blue, IBM Watson si AlphaGO nu stiu sa faca nimic altceva decat ce au fost programati. Adica sa joace sah, Jeopardy si GO. Nu pot gandi pe cont propriu. Inca. Ce se va intampla insa cand vom construi computerul care sa faca asta? Exista mai multe teorii, prin care vom trece...in editia urmatoare.
 

VIDEO ​Un nou moment istoric in dezvoltarea inteligentei artificiale - Programul creat de Google a invins un campion mondial

VIDEO ​Un nou moment istoric in dezvoltarea inteligentei artificiale - Programul creat de Google a invins un campion mondial

Monster Hunter: World

iLikeIT. Jocul săptămânii: Monster Hunter: World

iLikeIT. Cine este creatorul Cosmin's Vlog, unul dintre cele mai virale canale video din România

iLikeIT. Cele mai ciudate gadgeturi de la CES 2018: valiza cu motor şi perna smart

Samsung Galaxy S9 ar putea avea un preț foarte mare, aproape ca iPhone X

iLikeIT. Jocul "de responsabilitate socială" creat de români

Mesajele private de pe Tinder ar putea fi accesate de hackeri

iLikeIT. Platforma online, unde voluntarii pot găsi foarte uşor proiecte pentru care să lucreze