iLikeIt. Cat mai avem pana la realizarea primului calculator mai inteligent decat oamenii, care ia propriile decizii

×
Codul embed a fost copiat

Imagineaza-ti ca peste vreo 15-20 de ani ai interviu pentru un loc de munca. Astepti cuminte. Langa tine, in sala, sta la fel de linistit un robotel dichisit. Un pui de Terminator sau Wall-E, care nu vrea salariu si face aceeasi treaba.

Practic, suntem la momentul in care omenirea vrea sa construiasca o replica artificiala a creierului, cu cipuri si memorii in loc de neuroni. O replica care sa aiba si capacitatea de a invata, de a lua decizii pe rationamente proprii, nu pe baza unor algoritmi prestabiliti.

AI, cum ii spun americanii inteligentei artificiale, reprezinta urmatorul prag major in istoria evolutiei noastre ca specie. L-am pune pe aceeasi treapta cu descoperirea rotii, a focului sau a curentului electric. S-a speculat si s-a visat mult pe aceasta tema. A se vedea ce ne propune Hollywood-ul, doar. Totusi, astazi lasam scenarita la tratament. Ii aplicam un vaccin de realitate si incercam sa aflam ce se va intampla in ziua in care un computer va ajunge mai inteligent ca noi.

Scenariile apocaliptice sunt si raman pentru filme si carti. Inteligenta artificiala nu inseamna doar roboti. Pana la ziua Z - ca sa pastram, asa, o aura misterioasa - inteligenta artificiala interactioneaza bland cu omenirea. Este utila. Face curat prin mail-uri, stie cu ce echipa tii si te tine la curent cu ceea ce se intampla, iti recomanda prieteni noi pe Facebook sau Twitter sau, cand e cazul, se transforma in enciclopedie la purtator.

Siri, Google Now si Cortana sunt capodoperele lumii tehnologice. Invata, te ajuta si sunt scolite sa nu refuze. Google Now, de exemplu stie o multime de trucuri. Stie cand ai comandat bilete de avion si le adauga automat in carduri. Stie ce subiecte te intereseaza si te hraneste cu ele. Siri face cautari pentru tine iar Cortana tocmai ce a ghicit 68% din castigatorii de la Oscar.

Citește și
roboti
Masinile care "vorbesc" intre ele si robotii care merg in razboaie. Cum arata viitorul inteligentei artificiale

Ne intoarcem un pic in anii '50 - acolo a inceput totul. Informaticianul american John McCarthy propunea notiunea de "Inteligenta Artificiala". Punea bazele teoriei, fara a visa macar la tehnologie. Masinile au intrecut previziunile, intre timp. Inteligenta artificiala este, in acest moment, parte esentiala a dispozitivelor din viata de zi cu zi. Telefoane, computere, televizoare, ceasuri. Sisteme sofisticate, ce pun diagnostice medicale, conduc vehicule sau exploreaza spatiul. Iar companiile mari au in plan investitii de sute de miliarde de dolari pentru urmatorii ani, in aceasta directie.

Prima victorie a inteligentei artificiale asupra omului ar putea fi cand va prelua complet joburile repetitive. Pare greu de crezut, dar - o spun estimarile oficiale - cam jumatate din profesiile existente vor putea fi acoperite cu succes de roboti in curand. Deocamdata, masinile inca sunt la pitici si juniori si mai dau rateuri..

Teoretic, despre Inteligenta Artificiala se poate spune ca s-ar dovedi si periculoasa. Gandeste-te la un inversunat cu minte agera, capabil sa invetete dumnezeieste un lucru. Si sa-l reproduca la perfectie de fiecare data. Cum ii faci fata?

Intrebarea a prins contur acum 20 de ani, cand Deep Blue, un computer fabricat de IBM, il batea pe celebrul Gari Kasparov la sah. Un deceniu mai tarziu, un alt sistem IBM castiga concursuri de cultura generala. Watson cauta in paralel prin milioane de carti in fiecare secunda. Dar, ca sa se dovedeasca o idee mai bun decat cel care i-a dat ...sa nu zicem viata, ci posibilitatea de a se exprima, trebuia sa fie cam atat de mare...

Prezent. Facebook si Google dezvolta, chiar in aceasta perioada, inteligente artificiale capabile sa invinga omul la GO - un joc antic chinezesc, la care noi, pamantenii, inca dominam... pana miercuri seara. Campionul Lee Sedol s-a declarat invins in fata lui AlphaGo. Un calculator care a invatat zeci de milioane de mutari, e capabil sa calculeze riscuri si sa ia decizii si care...s-a batut mai intai...pe el insusi, inainte de marele test.

Apropo de Facebook: dupa ce, in 2015, a citit jumatate din biblioteca, Mark Zuckerberg a anuntat ca anul asta vrea sa-si automatizeze casa. Nu cu un panou destept, pentru sigurante si lumini, ci cu un creier artificial. Un fel de... Jarvis, din "Iron Man"

Sa ne obisnuim, asadar, cu ideea ca inteligenta artificiala ar trebui sa ajute omenirea, in viitor. Deep Blue, IBM Watson si AlphaGO nu stiu sa faca nimic altceva decat ce au fost programati. Adica sa joace sah, Jeopardy si GO. Nu pot gandi pe cont propriu. Inca. Ce se va intampla insa cand vom construi computerul care sa faca asta? Exista mai multe teorii, prin care vom trece...in editia urmatoare.
 

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
VIDEO ​Un nou moment istoric in dezvoltarea inteligentei artificiale - Programul creat de Google a invins un campion mondial
VIDEO ​Un nou moment istoric in dezvoltarea inteligentei artificiale - Programul creat de Google a invins un campion mondial

Programul de inteligenta artificiala AlphaGO creat de Google a reusit sa-l invinga la Seul pe campionul mondial la GO, unul dintre cele mai sofisticate jocuri.

Masinile care
Masinile care "vorbesc" intre ele si robotii care merg in razboaie. Cum arata viitorul inteligentei artificiale

Cei mai mari experti din lume in inteligenta artificiala s-au adunat in Argentina ca sa discute despre viitorul robotilor autonomi, care pot desfasura anumite activitati fara sa fie coordonati de om.

Recomandări
Ciolacu n-ar mai vrea o dată premier, iar partidele fug de responsabilitatea Finanțelor. Ce s-a negociat: ”Am mâncat cozonac”
Ciolacu n-ar mai vrea o dată premier, iar partidele fug de responsabilitatea Finanțelor. Ce s-a negociat: ”Am mâncat cozonac”

După nenumărate tensiuni, PSD, PNL și UDMR ar putea ajunge curând la un acord în coaliție. Sâmbătă au purtat noi negocieri la Parlament, pentru a definitiva lista cu ministere.  

Noul Parlament a fost învestit oficial. Motivul ciudat pentru care toți senatorii UDMR au depus de două ori jurământul
Noul Parlament a fost învestit oficial. Motivul ciudat pentru care toți senatorii UDMR au depus de două ori jurământul

Aleșii din actuala legislatură au depus sâmbătă jurământul. Lucrurile s-au complicat puțin în Senat, unde parlamentarii UDMR au fost nevoiți să se întoarcă la pupitru pentru că le-a lipsit un pasaj important din text.

INTERVIU cu Aura Șova, câștigătoarea ”Vocea României 2024”: ”M-am făcut arhitect ca să pot să fac un azil de bătrâni”
INTERVIU cu Aura Șova, câștigătoarea ”Vocea României 2024”: ”M-am făcut arhitect ca să pot să fac un azil de bătrâni”

Aura Șova a câștigat Vocea României 2024. După săptămâni în care vocea ei a răsunat în toate etapele show-ului, telespectatorii au decis ca trofeul și premiul în valoare de 100.000 de euro să ajungă la concurenta din echipa lui Tudor Chirilă..