iLikeIT. Apple, Motorola si Google anunta intrarea pe piata cu ceasuri si bratari care vor monitoriza fiecare bataie a inimii
Spectacolul accesoriilor destepte pentru incheietură abia incepe.
Apple, Motorola si Google anunta intrarea pe piata cu ceasuri si bratari care ne vor monitoriza fiecare bataie a inimii.
Targurile CES si MWC au deschis spectacolul accesoriilor chiar la inceput de 2014. Peste 10 producatori, din prima linie sau aflati inca la inceput au lansat bratari si ceasuri inteligente. De-acum au si pulsometru si se conecteaza la telefon ca sa aflam in timp real rezultatele unui exercitiu fizic.
De ce pulsul? Pulsul este cea mai buna unitate de masurare pentru un atlet sau cineva interesat in sanatatea propriei persoane. Cu cat esti mai sanatos, cu atat bataile sunt mai rare. Cand te antrenezi, vrei sa fii sigur ca nu te obosesti.
Cu toate aceste tehnologii, nimic nu este roz in lumea accesoriilor la purtator. Nike a scos din productie FuelBand, una din primele bratari destepte de pe piata. Odata cu bratara, angajatii implicati in proiect trebuie sa isi gaseasca acum de lucru in alta parte. Piata accesoriilor pare deja sufocata, sunt multi producatori, putini consumatori. Nicio companie nu a reusit sa gaseasca acel ceva, care sa reseteze standardele.
Si toti isi pun speranta in Apple. Compania condusa candva de Steve Jobs a investit 500 de milioane de dolari in safir. Safirul este folosit foarte mult in industria ceasurilor scumpe, pentru ca poate fi distrus doar de diamant. Lumea asteapta un produs nou de la Tim Cook, ca sa confirme ca nu degeaba este urmasul lui Jobs.
Pana acum au fost cateva proiecte ambitioase, pornite prin platforma de finantare KickStarter. Ne vin in minte Pebble si Cookoo Watch. Se conecteaza la telefon ca sa te anunte cand ai mesaje noi sau apeluri
In a doua categorie de accesorii inteligente intra bratarile. Toate au un pedometru, iar cateva modele lansate de putin timp au si senzor pentru puls. Se conecteaza la telefon, pentru ca aplicatia speciala sa iti faca un raport al exercitiului fizic. FitBit, Polar, Nike Fuelband si Garmin sunt doar cateva dintre modelele disponibile acum pe piata la un pret de 100 de euro.
Samsung combina bratara cu ceasul si invers pentru o experienta completa, spun ei. Galaxy Fit are un ecran cu touchscreen curbat. E complicat la utilizare si ai nevoie de timp ca sa te acomodezi cu ea. Galaxy Gear are un difuzor si microfon pentru atunci cand vrei sa vorbesti la el fara sa scoti mobilul din buzunar. Toti ceilalti din jur te vor auzi, in schimb. Simplu si functional e Sony Smartwatch 2, dar poate fi peste mana sa citesti mesaje pe un ecran care ingramadeste literele.
Pana acum, nimeni nu a spart gheata. Asteptam pana in toamna doua atacuri masive in piata, unul de la Apple, iar altul de la Google, care a lansat un sistem de operare dedicat accesoriilor. Un fel de Google Now, adaptat pentru ecrane mici. Iar Motorola 360 ar putea fi primul ceas cu acest sistem de operare. Pare obisnuit, dar la o atingere de buton se transforma in asistenta digitala care raspunde doar la comenzi vocale. Pana cand nu primeste si recunoastere pentru limba romana, e inutil in tara noastra. Ca si Siri si Google Now.
Sursa: Pro TV
Etichete: ilikeit, smartwatch, gadget, george buhnici, bratara,
Dată publicare:
24-04-2014 09:09