Experiment la iLikeIT. Ce risti atunci cand te conectezi, in concediu, la o retea Wi-Fi fara parola
Internetul ascunde o multime de capcane, mai ales in concediu, cand multi "vaneaza" retele wi-fi fara parola, gratuite. Pe "fir" se pot ascunde insa indivizi care urmaresc fiecare miscare cu intentia de a fura datele personale.
George Buhnici: "Pentru experimentul nostru, am venit la Vama Veche. Mi-am mutat biroul acolo unde mi-ar placea sa lucrez toata vara. Am gasit si un birou frumos, cu racire la picioare, vine valul si te racoreste si daca am fi facut experimentul la noi la studio am fi folosit poate calculatoare, echipamente sofisticate. Insa aici ma voi descurca doar cu un smartphone. Toate modelele noi au integrat o functie numita hotspot mobil. Ce am sa fac eu cu el astazi va fi sa ofer ceva gratuit la schimb pe date personale. O sa intru in setari, o sa activez hotspotul mobil si ca sa fie si mai atragator o sa-i spun Vama Free Wi-Fi, fara parola. Il activam si vedem cine musca momeala."
Experimentul e doar ca sa aratam cat de usor se conecteaza turistii la retele necunoscute.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
George Buhnici: "Dupa cateva minute, am descoperit in lista mea nu mai putin de patru musterii, am un Mihai, mai am pe cineva cu un smartphone, mai am un Android. Toti patru se bucura in acest moment de internetul gratuit oferit de mine. Ce nu stiu ei e ca am in spate o aplicatie ce monitorizeaza tot traficul de date care circula intre ei si internet. Asadar, m-am interpus intre cei carora le-am oferit internet gratuit si internetul in sine. Si sa vedem ce fac oamenii pe internet. Din cate vad se dau pe retelele sociale. Cineva a accesat e-mailul, cineva lucreaza de aici, de pe plaja, ceva in office. Din fericire nu pot vedea mai mult. Nu pot sa vad utilizator, parola, date de autentificare. Daca mi-as pune mintea, cu siguranta as reusi sa fac. Dispozitivele acestea moderne, adica smartphoneurile, sunt calculatoare foarte performante - cu aplicatia potrivita, poti sa afli totul. Sunt tare curios ce parere au cei pe care i-am monitorizat."
Ideea e simpla. Cineva care vrea sa faca rau creeaza o retea Wi-Fi cu un nume simplu. Adica, poate sa copieze numele unei cafenele sau hotel. Evident, reteaua e cu acces fara parola. Ca fapt divers, una dintre dorintele turistului roman e sa aiba internet la destinatie. Asa ca... are balta peste!
Problemele pot fi insa mai serioase decat micul nostru experiment din Vama. Se pot face redirectionari catre site-uri false, similare cu cele pe care le accesezi de obicei.
Liviu Arsene, specialist Bitdefender: "In momentul in care m-am conectat la internet, vreau sa-mi verific contul de Facebook. Verific contul de Facebook si-mi apare pagina cu introdu date de autentificare, username si parola si asa mai departe. Acea pagina poate fi una falsa. Si pot sa-i predau celui care controleaza hotspot, date de autentificare de la e-mail, Facebook."
Cea mai buna protectie ramane prudenta. Verificati la bar sau la receptia hotelului numele exact al retelei Wi-Fi.