Experiment la iLikeIT. Ce risti atunci cand te conectezi, in concediu, la o retea Wi-Fi fara parola


Ultimul update: Duminica 17 Iulie 2016 07:40
Data publicarii: Joi 14 Iulie 2016 11:41
Categorie: Smart things

 Internetul ascunde o multime de capcane, mai ales in concediu, cand multi "vaneaza" retele wi-fi fara parola, gratuite. Pe "fir" se pot ascunde insa indivizi care urmaresc fiecare miscare cu intentia de a fura datele personale.

George Buhnici: "Pentru experimentul nostru, am venit la Vama Veche. Mi-am mutat biroul acolo unde mi-ar placea sa lucrez toata vara. Am gasit si un birou frumos, cu racire la picioare, vine valul si te racoreste si daca am fi facut experimentul la noi la studio am fi folosit poate calculatoare, echipamente sofisticate. Insa aici ma voi descurca doar cu un smartphone. Toate modelele noi au integrat o functie numita hotspot mobil. Ce am sa fac eu cu el astazi va fi sa ofer ceva gratuit la schimb pe date personale. O sa intru in setari, o sa activez hotspotul mobil si ca sa fie si mai atragator o sa-i spun Vama Free Wi-Fi, fara parola. Il activam si vedem cine musca momeala."

Experimentul e doar ca sa aratam cat de usor se conecteaza turistii la retele necunoscute.

George Buhnici: "Dupa cateva minute, am descoperit in lista mea nu mai putin de patru musterii, am un Mihai, mai am pe cineva cu un smartphone, mai am un Android. Toti patru se bucura in acest moment de internetul gratuit oferit de mine. Ce nu stiu ei e ca am in spate o aplicatie ce monitorizeaza tot traficul de date care circula intre ei si internet. Asadar, m-am interpus intre cei carora le-am oferit internet gratuit si internetul in sine. Si sa vedem ce fac oamenii pe internet. Din cate vad se dau pe retelele sociale. Cineva a accesat e-mailul, cineva lucreaza de aici, de pe plaja, ceva in office. Din fericire nu pot vedea mai mult. Nu pot sa vad utilizator, parola, date de autentificare. Daca mi-as pune mintea, cu siguranta as reusi sa fac. Dispozitivele acestea moderne, adica smartphoneurile, sunt calculatoare foarte performante - cu aplicatia potrivita, poti sa afli totul. Sunt tare curios ce parere au cei pe care i-am monitorizat."

Ideea e simpla. Cineva care vrea sa faca rau creeaza o retea Wi-Fi cu un nume simplu. Adica, poate sa copieze numele unei cafenele sau hotel. Evident, reteaua e cu acces fara parola. Ca fapt divers, una dintre dorintele turistului roman e sa aiba internet la destinatie. Asa ca... are balta peste!

Problemele pot fi insa mai serioase decat micul nostru experiment din Vama. Se pot face redirectionari catre site-uri false, similare cu cele pe care le accesezi de obicei.

Liviu Arsene, specialist Bitdefender: "In momentul in care m-am conectat la internet, vreau sa-mi verific contul de Facebook. Verific contul de Facebook si-mi apare pagina cu introdu date de autentificare, username si parola si asa mai departe. Acea pagina poate fi una falsa. Si pot sa-i predau celui care controleaza hotspot, date de autentificare de la e-mail, Facebook."

Cea mai buna protectie ramane prudenta. Verificati la bar sau la receptia hotelului numele exact al retelei Wi-Fi.

 

Tags: ilikeit, wifi, parole,

iLikeIT. 6 sfaturi ca sa te tina mai mult telefonul in vacanta. Ce incarcator este cel mai bine sa folosesti
iLikeIT. 6 sfaturi ca sa te tina mai mult telefonul in vacanta. Ce incarcator este cel mai bine sa folosesti
Klaus Iohannis
Iohannis, la Innovation Labs: Digitalizarea scăzută a economiei şi a administraţiei este o realitate
Experți și antreprenori vor prezenta viziunea lor despre viitorul tehnologiei la iCEE.fest 2018
iLikeIT. Jocurile săptămânii
Ore de istorie, predate cu ajutorul unor jocuri: „Merg la sufletul copiilor”
Personalul hotelier, înlocuit în tot mai multe locații din lume de roboți
Momentul în care acumulatorul unui smartphone explodează
Icee fest
Netflix, Google și Facebook pe aceeasi scenă cu The New York Times, CNN, El Mundo, Social Chain și Discovery