Genie - un aparat de bucatarie care gateste intr-un minut
O companie israeliana de tehnologie de varf a inceput sa comercializeze un aparat de bucatarie care pregateste instantaneu orice fel de preparate si care le personalizeaza in functie de nevoile fiecarei persoane.
Astfel, face mancare fara gluten pentru cei care sufera de boala celiaca, fara zahar pentru diabetici si saraca in calorii pentru cei supraponderali.
Aparatul, nu mai mare decat o cutie de pantofi si care costa circa 500 de euro, se numeste Genie si a fost lansat recent pe piata israeliana si australiana, initial in unitati tip cantina si bufet, a explicat inventatorul sau, Doron Marco, relateaza Agerpres.
Tehnologia functioneaza cu ajutorul unei capsule de marimea unei cesti de cafea care se introduce in dispozitiv si care contine ingredientele meniului deshidratate prin congelare pentru a fi mentinute proaspete timp de un an fara niciun tip de conservanti sau chimicale.
Tehnica de conservare prin extractia prealabila a apei continuta in alimente si care se adauga apoi produsului gatit garanteaza pastrarea proprietatilor naturale ale produsului si gustului si este utilizata si in alte domenii precum industria farmaceutica.
Proportia fiecarui aliment incorporat in capsula si cantitatile exacte de ingrediente sunt calculate pe baza unui algoritm complex. Masina recunoaste meniul si odata introdus in aparat adauga cantitatea de lichid necesara pentru prepararea felului de mancare dorit. Pretul capsulelor este similar unui fel de mancare pregatit cu alimentele in stare naturala, potrivit lui Doron Marco.
Dezvoltatorul aparatului a explicat ca unul din obiectivele acestei tehnologii este de a generaliza in randul populatiei un nou mod de alimentatie, mai sanatoasa si respectuoasa fata de mediul inconjurator.
Capsulele cu meniul preferat pot fi depozitate in camara fara teama ca devin perisabile si pot fi consumate cand se doreste, evitand astfel risipa de mancare.
Utilizarea aparatului este ideala nu doar pentru mediul casnic, ci si pentru spitale, scoli sau institutii si poate ajuta tarile afectate de razboaie sau de dezastre naturale.
Doron Marco este de asemenea convins ca acest tip de alimentatie "va revolutiona industria". Din punct de vedere al mediului va evita tranzitarea camioanelor care transporta alimente in supermarketuri si va reduce astfel emisiile ce polueaza atmosfera.
Lansarea aparatului in Europa este prevazuta in curand, dupa ce vor fi incheiate demersurile legislative solicitate de autoritati, iar dezvoltatorii aparatului sunt in negocieri cu posibili parteneri pentru comercializarea lui Genie.
In SUA au fost deja incheiate acorduri cu mari companii americane din domeniul restaurantelor.