Se folosesc de Facebook pentru a-si intimida adversarii. Imagini din vietile traficantilor mexicani

Ultima actualizare: 20-12-2013 00:08
Cartel mexican

 Interlopii din temutele carteluri mexicane se folosesc de social media pentru a-si intimida adversarii. Posteaza fotografii sau clipuri in care isi decapiteaza victimele cu drujbe sau macete, agita arme de asalt placate cu aur sau pozeaza sexy.

 Brutalitatea cartelurilor mexicane nu cunoaste limita, insa, acum, faptele lor sangeroase sunt accesibile prin social media, pentru ca toata lumea sa ii vada.

Membrii gastilor au devenit experti in a folosi universul digital. Ei posteaza imagini din viata lor de zi cu zi, precum decapitari ale inamicilor cu drujbe sau macete, fotografii cu cele mai moderne arme sau cu masini de teren modificate, cu usurinta cu care noi postam fotografii cu masa de pranz.

Unul dintre cei mai "extrovertiti" mafioti face parte din cartelul Cavalerilor Templieri si isi spune "Broly". El are o adevarat colectie de fotografii provocatoare, dar si imagini in care foloseste pistoale sau arme de asalt, informeaza New York Daily News.

Intr-o fotografie "selfie" a lui Broly, in fundal se vede imaginea unei victime care este legat la ochi si inghesuita pe bancheta din spate.

Intr-o alta fotografie, corpul victimei, impreuna cu ramasitele altui barbat, zac pe marginea unui drum din zona controlata de Cavalerii Templieri.

"Incearca sa ne intimideze", a declarat un membru a unui grup de autoaparare care lupta impotriva catelului. "Nu ne temem, vom continua lupta."

Mexic

Cartelurile folosesc social media si pentru a-si urmari denigratorii si pentru a urmari activitatea militiior armate.

Civilii de multe partiale tarii s-au organizat in patrule, pentru ca, din cauza coruptiei generalizate din politie si armata, satenii sunt pe cont propriu impotriva traficantilor de droguri.

Ken Rijock, un fost avocat din Florida, care sa ocupat de spalarea banilor pentru cartelurile columbiene, a declarat ca "e o miscare indrazneata din prtea lor. E ca si cum ar spune 'Veniti dupa mine'".

Mexicul, ca mare parte din America Latina, a intarziat adoptarea unei legislatii impotriva faptelor criminale promovate pe Internet. In acelasi timp, infractorii au devenit cunoscatori in domeniu si si-au creat mai multe identitati false, cu care isi lauda indemanarile criminale.

Facebook a starnit un scandal global cand a refuzat sa elimine un material video in care era prezentata o decapitare, in octombrie. In clip, un barbat avertiza eventualii turnatori si spunea ca actioneaza in numele cartelului Zetas, cel mai brutal din Mexic.

Clipul a fost retras dupa apelurile celor care l-au vazut, printre care si premierul britanic David Cameron.

Eric Olson, director pentru America Latina in cadrul centrului International Woodrow Wilson, a declarat ca traficantii au o foarte buna strategie de comunicare:
"Intimidarea vine cu bravada. Un mod de a intimida este a arata o multime de cadavre cu litera 'Z', de la Zetas, sculptata pe piept. Iti arata puterea."

"Fortele de ordine si oficialii statului trebuie sa mearga mai profund si mai departe de metodele actuale, care se rezumala a trimite agentii federali si armata in bazele traficantilor", a completat Olsen.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO