Expert in furturi de la 9 ani si elev de a VII-a la 21. Ce s-a intamplat cu Georgel dupa ce a fost parasit de mama
Fara parinti, fara viitor. Episodul 6 | Georgel are 21 de ani si este... elev in clasa a saptea. Detaliu care paleste in fata povestii lui de viata. La doar doi ani si-a pierdut tatal, iar mama a ales sa-si refaca viata departe de tara.
Georgel a ramas in grija bunicii, la fel ca sute de mii de copii din Romania. A stat apoi la un centru pentru minori si la rudele parintelului decedat, insa traumele si-au spus cuvantul. Golul sufletesc a fost umplut, in scurt timp, cu o serie de ilegalitati. De la furturi, pana la consum de droguri.
Inca de la 9-10 ani, Georgel se putea declara expert in furturi de masini. De altfel, in prezent, ispaseste o pedeapsa in regim inchis, la penitenciarul din Craiova, pentru o astfel de infractiune. Nu stie sa isi descrie mama, pe motiv ca nu a vazut-o, pana acum, de mai mult de cinci ori. Ii reproseaza insa ca ea este motivul pentru care se afla dupa gratii.
L-am intalnit pe Georgel in drum spre scoala. E in clasa a saptea, la 21 de ani. Iar acest detaliu e doar o nuanta. Sarma ghimpata tradeaza si locul in care invata carte. Penitenciarul de minori si tineri din Craiova. De aproape patru ani este inchis aici.
Infractiunile au devenit parte din viata lui Georgel inca de cand a terminat clasa intai. De la nici opt ani. Radacinile raului s-au prins insa pe cand rostea primele cuvinte. Iar vina nu ii apartine.
Georgel Cojan: "Tatal meu a decedat cand aveam varsta de doi ani si mama a plecat in Grecia. M-a lasat la mama ei si aveam varsta de doi ani si mamaie nu a putut sa ma mai creasca si m-a dat la un centru de copii si am stat acolo cateva luni. Apoi m-a luat mama lu' tata si m-a crescut pana la varsta de 7 ani."
Georgel povesteste ca, in tot acest timp, mama nu a dat niciun semn de viata. A aflat, mai mult din susoteli, ca femeia traia alaturi de un barbat in Grecia.
Georgel Cojan: "Poate ca daca mama ar fi stat langa mine si nu m-ar fi abandonat la varsta de doi ani si n-ar fi plecat in strainatate, nu eram in puscarie."
Rudele din partea tatalui au incercat sa-l ajute. Unchiul l-a luat la oras si l-a inscris in clasa intai.
Georgel: M-a luat unchiul meu la ora,s la Slatina, si am stat acolo o perioada. El statea intr-un apartament si eu, intr-o garsoniera, stateam singur.
Reporter: Tu trebuia sa ai grija de tine la 7 ani?
Georgel: Da. 7 ani si ceva.
Reporter: Si mergeai la scoala?
Georgel: Da. In prima clasa m-am dus, in a doua nu m-am mai dus. Dupa aia am repetat, dupa aia am inceput sa ma duc pana intr-a patra. In a patra m-am apucat de fumat de droguri, stateam prin cartier, nu ma duceam acasa, stateam cu baietii mai mari si mi-am gasit niste tovarasi, niste prieteni si ne-am apucat sa spargem masini. Spargeam masini, luam obiecte din ele, le vindeam sa ne luam tigari, ca nu aveam niciun venit.
La varsta la care alti copiii invatau tabla inmultirii, Georgel devenise expert in furturi. Stia sa conduca o masina si, mai ales, sa sparga orice sistem de inchidere auto. Spune ca a fost atras de mic de masinute. Nu a avut jucarii, asa ca s-a gandit sa isi faca rost singur de cele adevarate.
O facea in special pentru ca avea nevoie de bani pentru tigari, alcool si droguri.
Goergel a tinut-o asa, fugind dintr-un oras in altul, pana la 16 ani. I-a driblat pe politisti si s-a ascuns de rude. Numarul furturilor se inmultea.
"Am spart cateva magazine, dupa aia am spart doua amaneturi, m-am dus la un cabinet de avocatura si acolo am spart si dupa aia am cazut arestat. Am furat o masina si m-a alergat politia de aici, de la Craiova, din fata aeroportului,pana la intrare in Pitesti, unde am facut accident", povesteste el.
Asa a ajuns la inchisoare. A primit patru ani de pedeapsa, cu executare. Iar asta pentru ca era minor. Aspect care nu l-a ferit insa de detentia in regim inchis. Paradoxal, aici a dat de normalitate. A inceput prin a se reinscrie la scoala.
Pare ca vrea sa se schimbe. Insa vechile metehne ies din cand in cand la suprafata. Mai ales cand crede ca nu il vede si nu il aude nimeni.
Mihaela Roxana Jianu, profesoara: "Un adolescent poate mai rebel. Nu a vorbit despre mama lui... Aceste intamplari in viata unui copil sau a unui adolescent lasa urme si asta se vede. Multi dintre ei dovedesc faptul ca le-ar fi trebuit si le-ar trebui in continuare mai multa afectiune."
Reporter: Cum arata mama ta?
Georgel Cojan: E blonda, inalta cam cat mine, are ochii albastri si cam atata stiu.
Reporter: Stii ce culoare preferata are, ce floare preferata?
Georgel: Nuuu... daca am vazut-o de cinci ori in 20 de ani...
Departe de vicii si de gastile de cartier, baiatul de nici 17 ani a trebui sa invete sa supravietuiasca in puscarie. Nu il vizita si nu il suna nimeni. Si-a dat seama ca este abandonat pentru a mia oara... Pe de alta parte, executarea pedepsei in regim inchis - doua ore pe zi in afara celulei - l-au facut sa regandeasca abordarea asupra vietii. Traieste la maximum fiecare secunda. Merge la scoala, la sala si joaca fotbal.
Stangaciile nu sunt altceva decat un semn ca Georgel... abia acum isi traieste copilaria. Zambeste ca un copil ce descopera mingea si frumusetea alergarii. Fapte banale pentru noi sunt supape de libertate pentru tanar.
Bogdan Manea, profesor de sport: "Familia e foarte importanta si cei care ajung aici, din cauza asta ajung. In primul rand, cei 7 ani de acasa nu sunt un slogan."
Reporter: Cine face parte din familia ta?
Georgel: Nimeni. N-am avut niciodata ca sa am… Familia mea, pana sa ajung aici, erau prietenii.
Georgel nu este un naiv. Stie ca sansele ca mama sa se intoarca, sa-l ia in brate si sa il ocroteasca, de-acum inainte, sunt infime. Cum, de altfel, nici rudele din partea tatalui nu vor sa mai auda de el. Ii este clar ca trebuie sa isi vada singur de viata.
La sfarsitul anului, e posibil sa fie eliberat. Inca nu s-a gandit ce va face. E constient ca angajatorii nu-l vor primi cu bratele deschise din cauza cazierului. Iar asta il va bantui toata viata.
Viseaza sa isi deschida singur un atelier auto si sa se ocupe de el.
Nu are insa niciun argument puternic de partea sa. Traieste intr-un stat care a inchis ochii cand sute de mii de copii au fost abandonati de parintii plecati la munca in strainatate. Acelasi sistem favorizeaza recidiva.
"In primul rand ca am fost singur, nu am stiut pe ce cale sa merg, n-am stiut cum sa-mi aleg prietenii, n-am stiut sa ma duc la scoala, ca poate daca imi continuam studiile, nu eram aici", marturiseste el.
Abandonati de mame si tati, ignorati de autoritati, tinerii precum Georgel isi cauta drumul in viata cum pot ei mai bine. De multe ori, drogurile, alcoolul sau faptele penale acopera golul imens pe care singuratatea si lipsa dragostei il cauzeaza. Marginalizati, stigmatizati si fara alternative, cei mai multi sfarsesc pe aceleasi poteci batatorite deja.