Top 10 trucuri prin care restaurantele iti iau bani in plus in vacanta
Nu putini sunt cei care s-au trezit cu bugetul de vacanta subtiat dupa ce au mancat de doua-trei ori la restaurant in strainatate. Exista 10 trucuri speciale pe care chelnerii le folosesc ca sa iti ia banii.
1. Manipularea meniului. Tehnicile de a manipula meniul sunt diverse. Prima regula este sa tiparesti in coltul de dreapta sus al foilor mancarurile pe care vrei sa le promovezi. Ochiul este atras mereu in aceasta directie. O alta metoda prin care restaurantele reusesc sa iti vanda produse scumpe este sa le... introduca in meniu alaturi de alte mancaruri si mai scumpe, astfel incat sa para un pret de nimic. Atentie la denumirile in franceza, de multe ori restaurantele prefera sa traduca termeni simpli in franceza doar pentru ca mancarea sa para ceva sofisticat si sa fie mai scumpa.
2. Meniul de deserturi e dus mereu la doamne. Nu pentru ca ele mananca mai mult dulce, ci pentru ca reactioneaza mult mai bine decat barbatii atunci cand e vorba sa li se faca sugestii.
3. Manacarea ramasa de la bucatari. Sunt restaurante care trec la oferta zilei mancare veche de doua sau mai multe zile. Daca vrei sa nu ai de a face cu asa ceva, atunci evita supele pe baza de peste, supele in general fiind un fel de mancare in care se pot amesteca ingrediente vechi si noi.
4. Bacsisurile te pot ajuta. Nu toate restaurantele trec in nota de plata si bacsisul chelnerului, cum se obisnuieste in Occident. Asa ca e ideal sa intrebi un chelner care e regula din restaurantul lor si sa ii dai lui direct bacsisul. Recomandarile lui vor deveni ceva mai sincere.
Vezi cum se dau bacsisurile in strainatate.
5. Restaurantele incearca sa ia bani si pentru apa de la robinet. O tin intr-un filtru si apoi ti-o servesc la un pret modic, dar tot iti iau banii. Asa ca poti comanda lejer apa de la robinet, cea filtrata e de fapt tot apa de la robinet, dar costa.
6. Ce e micut e si dragut? Nu la restaurant. Cei care cunosc trucurile mancarurilor ti le vor servi pe farfurii cat mai mici. Mananci putin, dar nu te saturi. Iar preturile sunt de asa natura incat sa comanzi de mai multe ori si sa cresti nota de plata.
7. Capcana din lista de vinuri. Restaurantele au mai multe optiuni de soiuri de vinuri trecute drept... Vinul Casei. De fapt, sunt cele pe care le gasesti si la magazin. Numai ca aici trebuie sa scoti mult mai multi bani din buzunar.
8. Atacul surpriza al platoului cu branzeturi. Cand esti la al doilea pahar de vin, dupa ce ai mancat, te trezesti ca ti se propune sa cumperi si branza, care chiar merge bine cu vinul. Numai ca niciun chelner nu iti va aduce si lista de preturi la branzeturi. Daca nu ai tinut minte de cand ai citit meniul cat costa branza, risti sa ai surprize la final.
9. Atentie la meniul fix. Mai multe restaurante iti garanteaza o cina sau un pranz cu un anumit pret, fix. De multe ori insa, clientul poate manca un pranz mai consistent daca isi comanda mancarurile separat. Restaurantele stiu ca un client va prefera mai mereu un meniu care are pretul afisat deschis, in loc sa stea si sa calculeze cat il costa doua sau trei feluri de mancare.
10. Puterea de sugestie. Principala tactica a chelnerilor ramane puterea de sugestie. Esti poftit la bar pentru a bea un aperitiv, desi tu ai venit sa te asezi la masa si sa mananci. Esti intrebat daca vrei apa plata sau carbogazoasa, desi ai vrea apa de la robinet. Chelnerii iti vor baga mereu pe gat oferte de care nu ai nevoie, iar cel mai bine e sa le zambesti si sa le spui ca refuzi.