Sarbatori de criza: unde mergi cu bani putini!
Cu portofelul tot mai subtiat de criza, cu totii ne gandim cum sa avem parte de un Craciun si de un Revelion reusit, fara a face eforturi financiare care sa ucida complet bugetul personal.
Peste 50% dintre romani spun ca vor cheltui mai putin decat anul trecut pentru pregatirea Craciunului si a Revelionului sau pentru daruri, arata un studiu de piata realizat recent de Mednet Marketing Research Center.
Si bugetul de excursii scade, in medie, de la 1.900 la 1.300 de lei. Ceea ce inseamna ca cei mai multi romani au renuntat la vacantele de sarbatori. Doar 10% au pus bani deoparte pentru asta. Desi, nu neaga nimeni, criza a avut si partile ei bune: preturile in turism, de exemplu, au scazut in medie cu 20-30% fata de 2008. In lipsa cererii masive, hotelierii si proprietarii de pensiuni nu s-au mai incumetat sa creasca tarifele in ritmul anilor trecuti.
Bulgaria, Grecia si Austria sunt cele mai ieftine destinatii externe, potrivit cotidianului Gandul. Revelionul pe litoralul bulgaresc costa 200 euro de persoana, plus 40 euro masa festiva. Pachetul include trei nopti de cazare la un hotel de patru stele in regim all inclusive, piscina interioara, jacuzzi, fitness, masaj, biliard, club, sauna si parcare pazita.
La Atena, cinci nopti si transportul cu autocarul costa 230 de euro, iar masa festiva 35. Pentru schi in Austria, cea mai convenabila oferta este zona Tirolului, unde pachetele de sapte nopti ajung la 330 euro. Oferta include demipensiune, cina de Revelion si cazare in hotel de trei stele. Comparativ, sapte nopti la hotel de trei stele, cu cina de Revelion, piscina, fitness, sauna si centru de wellness costa 655 de euro la Innsbruck.
Unde se mai poate merge cu bani putini in tara? In Bucovina, la Radauti, cu 559 de lei, trei nopti la hotel de patru stele cu demipensiune si cu masa de Revelion inclusa. Ceva mai scumpa e Bazna, langa Sighisoara. Patru nopti la o pensiune de trei margarete costa 850 lei. Se mai ofera doua excursii, pensiune completa, degustari de vinuri si cina de Revelion.
Daca nu-ti vine sa arunci cu banii in stanga si in dreapta, chiar daca la prima vedere aceste oferte par foarte convenabile, dar nici nu vrei sa renunti la placerea de a calatori, poate ar fi bine sa urmezi cativa pasi.
Renunta la destinatiile indepartate! In locul destinatiilor exotice ori al partiilor de la Salzburg si Innsbruck, redescopera-le pe cele din Poiana Brasov, de pilda. Unde mai pui ca nu te obliga nimeni sa stai acolo. Poti alege orice alta statiune de pe Valea Prahovei, cu tarife decente la cazare.
Redescopera Romania: cele mai frumoase locuri si traditii!
Daca nu poti si nu poti sa te rezumi la plimbari prin orasul tau, alege macar un mijloc de transport mai ieftin. Stim ca iti place comoditatea si rapiditatea transportului cu avionul, iar ofertele companiilor aeriene nu-s deloc usor de refuzat, insa o plecare cu masina personala, mai ales cand mergi si cu prietenii, ajunge sa te coste foarte putin.
Iar in cazul in care vrei sa scazi drastic bugetul pentru distractii, dar nici nu vrei sa stai acasa in noaptea de Revelion, atunci ia in considerare nenumaratele oferte ale restaurantelor si cluburilor din orasul tau! In medie, o astfel de petrecere costa 250 de lei.
Alege hostelurile si pensiunile, in locul hotelurilor! Hostelurile sunt o optiune foarte convenabila, mai ales atunci cand pleci in afara: au un tarif mediu de 20-25 euro pe noapte. Daca stii sa cauti poti gasi si camere pentru doua persoane; au dus in camera si, de aceiasi bani, te alegi si cu micul dejun. Daca pleci insotit de prieteni, puteti cauta o vila ca mai apoi sa impartiti cheltuielile. Costurile sunt minime, iar confortul maxim.
Bineinteles, in ambele cazuri cel mai bine ar fi sa-ti faci cumparaturile la supermarket, nu de la orice magazin de cartier si sa-ti prepari singur mancarea, in loc sa mergi la restaurant.
Chiar daca este sezonul reducerilor, nu te avanta la shopping! Si asta pentru ca in afara reducerile cu adevarat substantiale sunt in aprilie si august, nu in perioada sarbatorilor de iarna. In plus, daca nu te documentezi foarte bine inainte, s-ar putea sa-ti dai seama la final ca ai facut o alegere neinspirata, iar in tara erau oferte mai bune.
Informarea este buna si in ceea ce priveste cardurile speciale pe care le poti achizitiona pentru a beneficia de diverse reduceri, dar si in cazul obiectivelor pe care nu vrei sa le ratezi: economisesti timp si bani, daca stii cand beneficiezi de anumite oferte sau gratuitati.