Redescopera Romania: cele mai frumoase locuri si traditii

Traditii

Hotelierii si proprietarii de pensiuni nu mai prididesc cu pregatirile de sarbatori: carnatii au fost pusi la afumat, tuica si palinca fierb la cazane, in timp ce vinul, dulceturile si muraturile asteapta linistite in pivnita.


Bucate alese, placerea de a redescoperi traditii uitate, intr-un decor de poveste sau, dimpotriva, in agitatia marilor orase, la preturi mai putin piperate decat anul trecut, cand abia auzisem de criza. Cam asta asteapta fiecare dintre noi pentru sarbatori. Si avem de unde alege…


Valea Prahovei

De departe cea mai cautata zona turistica de sarbatori, Valea Prahovei aproape ca nu are nevoie de prezentare. Ofertele de sarbatori rasar ca brazii, iar statiuni dintre care poti alege sunt destule: Predeal, Sinaia, Busteni, Azuga, Comarnic sau Breaza. Amatorii de Revelion in aer liber, cu deja traditionalul foc de artificii, isi dau intalnire in acelasi loc, pe partie, la aceeasi ora, 12 noaptea fix.

E bine de stiut ca partiile din Sinaia vor fi cele mai sigure de pe Valea Prahovei. Potrivit normelor UE, traseele si partiile vor fi semnalizate cu indicatoare de circulatie, fanioane si panouri de avertizare - peste 340 la numar, iar schiorii vor trebui sa respecte reguli stricte.

Citește și
Tren
Reduceri de pana la 35% la "Trenurile zapezii"
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

La pensiuni nu prea mai sunt locuri, in schimb la hoteluri se mai gasesc cateva: in Sinaia, la vila Camelia, de trei stele, pachetul de Revelion ce cuprinde trei nopti in camera dubla, cu mic dejun inclus, costa 570 lei de persoana, prin Marshal Turism. Aceeasi agentie ofera Revelion la Predeal, la vila Eden, tot de trei stele, pachet cu patru nopti cazare, mic dejun inclus, plus masa de Revelion, la pretul de 1.595 lei de persoana.
 

Poiana Brasov

Intr-un top al celor mai ieftine destinatii pentru schi din Europa, realizat in Marea Britanie de Post Office si preluat de Daily Mail, Poiana Brasov se situa pe primul loc, cu un pret mediu de circa 200 lire sterline, incluzand toate serviciile legate de inchirierea echipamentului, costurile pentru telecabina, mancare si bautura, dar fara cazare. Asadar, s-o redescoperim!

In Poiana, administratorii partiilor au pregatit deja tunurile de zapada si schiurile pentru partii, iar locurile de cazare sunt ocupate in proportie de 90%. Deci, teoretic mai ai o sansa.

Daca vrei sa-ti petreci Craciunul Acasa la Dracula, dar la propriu, caci acesta este numele hotelului, Christian Tour are o oferta care porneste de la 890 de lei de persoana in camera dubla, cu mic dejun inclus, cina festiva si pranz traditional. Iar Bliss Travel are o oferta de Craciun cu circa 350 lei, pentru un pachet de trei nopti cazare in camera dubla, demipensiune, cina festiva.


Hotelul de gheata de la Balea Lac

Realizat din blocuri de gheata luate chiar din lacul Balea, complexul cuprinde unitatea de cazare, un restaurant si o biserica tot din gheata, precum si un parc de distractii amenajat in zapada. Preturile pornesc de la 850 lei pe noapte, dar poate fi vizitat si de cei care nu au curaj sa innopteze in paturile degerate. Cei care au realizat proiectul spun ca se asteapta ca cel putin 40.000 de turisti sa le treaca pragul.
 

Valea Oltului

Rezervatia naturala Cozia atrage anual mii de turisti dornici sa-i bata potecile, in cautare de privelisti de vis – stanci abrupte si cascade. Nici atractiile turistice "traditionale” nu sunt putine: Manastirea Cozia, ctitorie a domnitorului Mircea cel Batran, Manastirea Stanisoara, Schitul "Candela Luminii", Sfinxul, Cascada Lotrisor. Cei care vor sa imbine utilul cu placutul pot alege statiunea Calimanesti-Caciulata, renumita pentru izvoarele sale de ape minerale sulfuroase, clorate, bromate, cu sodiu, calciu, magneziu.

La 6 kilometri de Ramnicu Valcea si 7 de statiunea Calimanesti se afla pensiunea Andra, unde preturile pentru doua persoane pornesc de la 150 de lei pe noapte in plin sezon. Baile Govora, Baile Olanesti, Costesti, Dealu Negru, Horezu, Lotrioara, Ocnele Mari, precum si imprejurimile Sibiului sunt usor accesibile de aici.
 

Marginimea Sibiului. Grabeste-te pentru rezervari!

In 2009, rezervarile pentru Revelion au inceput inca din primavara. Gazdele primitoare au pus deoparte pentru turisti aproape o jumatate de tona de vin, peste 150 de litri de tuica, sute de borcane cu muraturi si nelipsita sunculita afumata. Mancarea nu este neaparat motivul "de capatai” pentru care cineva ar trebui sa vina in Marginimea Sibiului. Si peisajele sunt minunate. Cei care nu si-au rezervat inca un loc, dar si-ar dori, mai au totusi o sansa: sunt cateva pensiuni libere.


Tara Hategului

Sarbatorile de iarna vin intotdeauna cu o dieta consistenta. Asa ca nu putini sunt cei care, dupa zile in sir de dezmat culinar, se avanta pe traseele montane ramase deschise in aceasta perioada.

Unici in Romania sunt muntii Retezat. Cu cele peste 80 de lacuri glaciare, dintre care amintim Bucura – cel mai mare ca suprafata si Zanoaga – cel mai adanc, cu flora extrem de bogata si fauna ocrotita ce cuprinde capre negre, marmote, cocosi de munte sau vulturi plesuvi, Retezatul reprezinta un adevarat colt de Rai.

Dincolo insa de frumusetea salbatica a locului, exista in zona o multitudine asezari-magnet pentru turisti: Cetatea Colt, despre care se spune ca ar fi fost sursa de inspiratie a romanului “Castelul din Carpati” al lui Jules Verne; Sarmizegetusa Regia si Ulpia Traiana Sarmizegetusa; Castelul Huniazilor, cel mai important monument de arhitectura gotica din Transilvania; Biserica Densus, care face parte din patrimoniul UNESCO si Rezervatia de zimbri Hateg.

Daca urcusul nu te sperie, poti oricand sa te cazezi la Cabana Pietrele, aflata la o altitudine de 1480 metri. Statiile CFR cele mai apropiate sunt Ohaba de sub Piatra si Baesti. O noapte de cazare costa 35 lei de persoana. Daca preferi comoditatea, poti opta pentru pensiunea Sarmis, aflata in comuna Sarmizegetusa, dar si preturile sunt pe masura: 950 lei pachetul de Craciun, cu trei nopti cazare, doua mese pe zi, o masa festiva, piscina. Cel de Revelion, cu patru nopti de cazare, ajunge la 1.250 lei.


Maramures

Colindatul si umblatul cu Plugusorul, Ursul ori Capra, iata cateva dintre obiceiurile care s-au pastrat peste tot in tara. Dar parca nicaieri nu au atata iz de traditie ca in Maramures. Cei care tanjesc dupa tihna si care viseaza sa caste gura la focul din soba, sa priveasca fuiorul invartindu-se, sa mearga la biserica, sa participe la taierea porcului ori la prepararea bucatelor, sa se plimbe cu sania, dupa ce vor fi baut mai intai o horinca tare, ca sa nu inghete sau sa mearga la manifestari populare nu vor fi dezamagiti. Ministerul Turismului si Consiliul Judetean Maramures au lansat chiar programul "Craciun in Maramures", la care participa 30 de localitati.

Pachetul de Craciun, cu patru nopti de cazare la o pensiune de trei margarete, incluzand doua mese pe zi, plus masa festiva, costa 780 lei de persoana. De Revelion, pachetul cu demipensiune si cinci nopti de cazare costa 980 lei de persoana.

Moldova

Branza de oaie preparata in casa, borsul, carnatii, chisca, toba, raciturile, sarmalele, caltabosul, poalele-n brau si un vin rosu sanatos vor trona pe masa de sarbatori, o perioada plina de traditii si obiceiuri foarte pretuite acasa la Ion Creanga. Dintre ele, mersul cu Plugusorul sau cu Ursul.

Daca esti in cautarea unui Craciun ecumenic, atunci nu poti rata manastirile Moldovita, Sucevita, Voronet, Humor sau Arbore, aceste bijuterii ale Europei, inscrise de UNESCO in tezaurul artei universale. Iar daca preferi drumetiile, traseele montane si partiile, Cetatea Neamtului, muntele Ceahlaul, Cheile Bicazului, Lacul Rosu, partia de schi de la Durau, telegondola si partia nocturna din Piatra Neamt te asteapta!


Sarbatorile in Delta Dunarii si la malul Marii Negre

Putini stiu cat de spectaculoasa este Delta iarna. O excursie la bordul unui “hotel plutitor” iti va dezvalui lumea amortita a rezervatiei, precum si peisaje care iti taie rasuflarea. Chiar daca este frig, gazdele de pe pontoanele plutitoare Anda 1 si Anda 2, de patru stele, isi intampina oaspetii cu vin sau tuica fiarta. Pasionatii de pescuit isi vor putea demonstra abilitatile in voie.

Deliciul papilelor gustative il vor face, cum altfel, preparatele din peste. Numai cand te gandesti la vestitul bors, preparat din apa de Dunare si patru feluri de peste iti lasa gura apa. Masa festiva de Revelion contine un butoi de bere, precum si un purcel de lapte, pentru cei care nu pot renunta la acest preparat.

Anda 1 si Anda 2 ofera sejururi de patru zile, la pretul de 950 lei de persoana, pentru grupuri de minimum 18 persoane. Daca preferi sa simti pamantul sub picioare poti oricand opta pentru pensiunea La Traian, din Murighiol, de trei margarete. Pachetele de Craciun si Revelion, cu patru nopti cazare, meniuri traditionale dobrogene, pe baza de peste, curcan, rata si porc, costa 1.000 lei de persoana.

Magia Marii Negre nu dispare odata cu fuga soarelui dincolo de norii grosi, el fiind inlocuit cel putin in noaptea dintre ani de sute de artificii. Si, spre deosebie de sezon, turistii au parte in aceasta perioada de foarte multa liniste. Hotelierii din Eforie Nord, au lansat la apa sejururi mai lungi de sase nopti, care cuprind si terapii de relaxare. Oferta este de aproximativ 2.500 lei pentru doua persoane. La hotelurile de patru si cinci stele din Neptun si Mamaia, tarifele pachetelor de trei sau patru nopti pornesc de la 1.500 de lei de persoana. In pret sunt incluse cine festive, programe artistice si cure de relaxare.

Curajosii care se aventureaza de Revelion la mare vor avea parte de petreceri in stilul anilor '30, cine vanatoresti si reduceri de pana la 30%. Printre cele mai apreciate oferte culinare se numara cele bazate pe delicatesele marine: dorada, creveti, buseuri cu icre de Manciuria sau file de somon in crusta de migdale.


Sarbatorile urbane

Dependentii de tumultul marilor orase nu au de ce sa-si faca griji. In ciuda crizei, restaurantele se intrec in oferte traditionale, care mai de care mai atractive: piftiile, feluritele salate, afumaturile, nelipsitele sarmalute si cozonacii aromati fac deliciul meniurilor propuse. In medie, o asemenea petrecere costa 250 lei. Se asezoneaza cu focuri de artificii si neobositele “programe speciale” de sarbatori: concerte, filme etc. Cu siguranta nu e loc de plictiseala!

Bilete de avion - afla si care sunt cele mai bune oferte de Craciun si Revelion!

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Agitatie mare in tinutul magic din Laponia! Mos Craciun a pornit la drum!
Agitatie mare in tinutul magic din Laponia! Mos Craciun a pornit la drum!

Ajutoarele lui Mos Craciun au incarcat sania cu cadourile pentru acest an. Tras de reni, Mosul a plecat deja, mai din timp, ca sa aiba timp sa ajunga la toti copiii.

Reduceri de pana la 35% la
Reduceri de pana la 35% la "Trenurile zapezii"

Cei care calatoresc pe Valea Prahovei, spre Vatra Dornei sau Piatra Neamt pot apela de astazi la oferta tarifara "Trenurile Zapezii" introdusa de CFR Calatori, obtinand o reducere de 20% din pretul biletului.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.