Planeta India: Viata in Jaipur, Orasul Roz
Ultimul mare punct al clasicului circuit hindus este Jaipur, capitala Rajhastan-ului, supranumită şi „Oraşul Roz”. Dar până acolo, trebuie petrecute o zi şi o noapte de neuitat în Barathpur.
Nu însă înainte de a poposi cam o oră şi jumătate la una dintre cele mai preţioase site-uri arhitecturale şi religioase din toată ţara. Este vorba de Fatehpur Sikri, aflat la nici o oră de condus de Agra, locul unde cel mai mare mogul din istoria Indiei, Akbar, a mutat pentru o lungă perioadă capitala. Fost loc administrativ şi militar, Fatehpur Sikri este astăzi un loc de pelerinaj pentru credincioşii din toate religiile lumii. Aici poţi vedea în fiecare zi sute dacă nu mii de pelerini hinduşi, buddhişti, musulmani, jainişti, sikh şi creştini. De altfel, pe zidul unei moschei, un citat din Coran este foarte edificator în sensul armoniei între religii. „Iisus, pacea fie cu el, a spus: lumea aceasta este un pod. Traversaţi-l, dar nu construiţi case pe el.”
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Un adevărat bonus pentru tripul nostru a fost şi ultima oprire în India: Jaipur. Supranumit „Pink City”, acest oraş de peste 4 milioane de locuitori este capitala Rajasthan-ului şi îl concurează cu multă destoinicie pe delirantul New Delhi la capitolul aglomeraţie. Mai mult, aici parcă şi vânzătorii de tot felul sunt mai insistenţi, iar mizeria este la ea acasă. Totuşi paradoxalul farmec al acestui oraş unde oameni, vaci şi macaci se intersectează mai abitir ca oriunde unde am fost în India, constă în cromatica sa. Povestea fermecătorului său colorit a început în 1883, când maharajahii care administrau oraşul au hotărât să-l vopsească pe acesta – gri la vremea aceea - în roz, ca semn de întâmpinare în cinstea prinţului Albert. Atât de mult le-a plăcut cum a ieşit, încât au hotărât să-l lase aşa. Fireşte că nu este totul roz, multe blocuri fiind orange, cărămizii sau crem, dar rozul este predominant.
Muzeul de arme, cel de haine vechi ale maharajahilor şi deopotrivă ale vice-regelui merită văzute, fie şi pentru simplul motiv de a nu rata sofisticatele costumaţii de hochei pe iarbă ale celui din urmă, respectiv fistichiile pijamale ale celor dintâi, precum şi fabulos de sofisticatele sari-uri ale soţiilor acestora, maharani! Referitor la secţiunea „modă”, trebuie menţionată o super-piesă de colecţie, o fustă bărbătească de maharajah care, întinsă la maximum, atinge lungimea incredibilă de 100 de metri! Şi nu e o glumă, doar probabil cea mai lungă kurta din India! Capitolul recorduri continuă cu o întâmplare absolut de basm. În curtea interioară a palatului sunt expuse două recipiente a câte 4000 de litri fiecare pe care un măreţ maharajah (al cărui nume ne-a dispărut în recycle bin-ul memoriei) le-a luat cu el într-o călătorie în Anglia unde a răspuns invitaţiei Regelui. De ce, în numele lui Krishna, s-a trambalat cel mai important rajasthanez cu baritai bidoanele! Simplu, pentru că acestea erau pline cu apă sfântă din Ganges pe care marele maharajah a folosit-o pentru băut şi pentru igiena personală pe parcursul îndelungatei sale şederi britanice.
Cât despre îndelungata noastră şedere indiană, aceasta a continuat a doua zi petrecută în Jaipur cu o plimbare cu elefanţii, iar a treia şi ultima zi cu dromaderii. Deşi pare spectaculoasă, cea dintâi îţi lasă după consumarea ei un gust amar. Asta pentru că sărmanii pachidermi sunt pictaţi pe trompă, faţă şi urechi ca la circ, înmatriculaţi ca nişte maşini dintr-un parc de distracţii şi – ce e cel mai grav – sunt juliţi în spatele urechilor de ţi se rupe inima de milă. Aceste semne le capată în timp din cauza faptului că hinduşii care-i strunesc folosesc un metal în acest sens. Iar la 1000 de turişti pe zi, cei peste 100 de elefanţi au de muncit serios.De altfel, elefantul este unul dintre mijloacele de transport consacrate încă de pe vremea mogulilor şi chiar înainte de ei. Iar turiştii pot retrăi această stare de cuceritori pe spinarea splendizilor, dar chinuiţilor elefanţi care îi duc spre străvechiul Amber Fort, care străjuia acum sute de ani oraşul Jaipur. Iar fortul în sine îţi taie respiraţia cu splendoarea sa arhitecturală, precum şi cu panorama spectaculoasă pe care ţi-o prilejuieşte.