Planeta India: Kama Sutra & beyond

Khajuraho

După ce te-ai încărcat de misticism şi te-ai gândit la viaţa de dincolo, e timpul să cobori cu picioarele pe pământ pentru a redescoperi bucuria vieţii în toată plenitudinea ei.

După sacrul Varanasi, acest circuit dedicat explorării nordului Indiei continuă cu „profanul” Khajuraho, adevărat leagăn al artei erotice şi nu numai. Renumit în întreaga lume pentru templele Kama Sutra ridicate acum mai bine de un mileniu, Khajuraho este un sat „mai mare”, de 10000 de locuitori, aflat la mai puţin de oră de zbor de tainicul Varanasi.

Este incredibil să pleci de pe malurile reci şi întunecate ale Gangesului şi să aterizezi la doar 500 de km distanţă în ... Jamaica! Atât de mult se schimbă peisajul şi starea de spirit pe acest tărâm al senzualităţii şi al esteticii sculpturale încât ai impresia că ai nimerit în Caraibe. Flora luxuriantă te ispiteşte cu palmieri, cocotieri şi cu alte plante exotice, iar fauna te duce cu gândul la „Cartea Junglei”. Singur, oceanul lipseşte, dar nu e panică! Khajuraho îţi oferă un spectacol vizual ameţitor, şi anume un canion care vara în perioada musonului (15 iunie – 15 septembrie) se umple de o apă învolburată care a răpit în timp nenumărate vieţi, drept pentru care în acest interval este închis vizitării.

Cât despre faună, nici nu ştii unde să te uiţi mai întâi în timpul plimbării stil safari prin parcul natural asemeni unei mini-jungle: antilope, căprioare, macaci şi multe specii de păsări pe care altminteri le poţi vedea numai la Discovery. Dar climaxul popasului de două zile în Khajuraho este, fără îndoială, vizitarea templelor Kama Sutra, adevărate bijuterii ale artei erotice mogule care îţi vor rămâne întipărite în cortex pentru totdeauna.

Citește și
Varanasi
Planeta India: Varanasi - hindu people, magic people
Aici vei descoperi că această formă de manifestare a voluptăţii vieţii nu este nicidecum frivolă, întrucît, atât din punct de vedere filosofic, cât şi din cel etimologic, kama sutra înseamnă „căutarea plăcerii”. Fireşte că, la nivel ideal, paradigma hindusă recomandă că această trăire senzuală a vieţii să se armonizeze cu una sufletească din care să derive sentimentul de iubire. Din păcate, Occidentul a preluat aproape exclusiv componenta pur pornografică a acestei arte, astfel că minţii pervertite a turistului vestic orgia vizuală îi trezeşte exclamaţii specifice industriei de profil din mass-media: „ia uite, frate, primul Playboy!” sau „waw, this is vintage porn, mate!”.

Ascultând explicaţiile ghidului realizezi că, dincolo de retină, tot acest delir erotic se fundamentează filosofic. „Kama” este principiul plăcerii lumeşti revelată muritorului în compania sufletului său pereche. Şi nu este doar o vorbă mare! Asta pentru că, deşi sunt creatorii kama sutrei, indienii sunt foarte stricţi cu infracţiunile sexuale. Astfel, chiar şi în ziua de azi, adulterul dovedit se pedepseşte cu o amendă usturătoare care, în cazul imposibilităţii de achitare, duce la pedeapsa cu închisoare de până la cinci ani pentru infideli! Aceasă „kama” este plasată în relaţie de yin&yang cu „dharma” care presupune căutarea şi obţinerea virtuţii în această viaţă pentru a putea fi pregătit pentru „moksha”, mântuirea eternă în viaţa de dincolo.

Şi mai există o metaforă a acestor temple care înfăţişează pe exteriorul lor cele 84 de poziţii „omologate” de Kama Sutra! În interior ele găzduiesc altare închinate celor mai importanţi zei hinduşi, astfel că pelerinul care intră să se roage trebuie să-şi lase afară toate păcatele. Acesta este motivul pentru care pereţii interiori sunt gravaţi doar cu leit-motive sacre din religia hindusă, în timp ce pe exterior motivele sunt dintre cele mai „profane”. Iar sculptorii de acum 1000 de ani aveau o imaginaţie cu adevărat debordantă care pe alocuri frizează patologia şi zoofilia, din moment ce unele temple prezintă momente „tandre” între bărbaţi, cai şi porci. În aceste condiţii, basoreliefurile care ipostaziază amorul în grup pare ceva firesc.

Oricum, dincolo de aceste străvechi „Playboy-uri” sculptate, nimeni nu trebuie să uite un aspect esenţial. În viziunea indiană, sexualitatea este, de asemenea, magică. Întrucât trupul este considerat un templu trecător al spiritului etern, atunci exprimarea iubirii prin intermediul actului fizic este în sine un ritual cu accente şamanice. Prin urmare, sexul nu este văzut ca o simplă manifestare instinctuală reglementată de anumite rigori socio-culturale şi valorizat doar de un sentiment înălţător precum dragostea - acolo unde este cazul, fireşte - ci este mult mai mult decât atât. Amorul fizic este un mister tantric şi devine, în sine, o exprimare în spiritul tehnicilor de yoga. Iar frumuseţea acestui mister constă tocmai în devoalarea sa lentă şi firească şi într-o consumare a actului în sine mereu întârziată.

Dar pentru acest domeniu există cărţi, filme şi site-uri care fac apologia prelungirii incredibile a preludiului pentru atingerea unui extaz mutual şi simultan care depăşeşte nivelul fiziologic şi psihologic pentru a ajunge la unul supra-senzorial, aproape transcedental. Gata cu tantra-yoga! Să mai aruncăm o ultimă privire la templele care fac turiştii să roşească şi apoi să pornim către următoarea destinaţie.

Potrivit mărturiilor istorice, templele de la Khajuraho au fost construite între anii 950 – 1050 la comanda celei mai mari dinastii mogule din acea vreme: Chandela. Din cele 88 ridicate nu au mai rămas decât 22, dar nici acestea nu ar fi rezistat dacă pe la finalul secolului al 18-lea un aventurier englez nu le-ar fi descoperit în paragină şi nu le-ar fi restaurat. Paradigma ezoterică a senzualităţii vieţii odată asimilată, turistul dornic de senzaţii tarii în arta tocmelii poate explora marele sat turistic pentru o supra-doză de adrenalină.

Cumparaturi dupa negocieri: figurine piatra: 100 – 150 rupii; ceai: 100 rupii; covor matase (2,4m/1,6m): 1500 dolari; saluri lana (pashmina): 2000 rupii; esarfe matase: 300 rupii;
Kashmirul, mătasea, lâna şi paşmina (textura foarte fină rezultată din părul de pe gâtul caprelor) sunt – ca peste tot în India – la mare căutare. Iar acest miraj al confecţiilor îi determină pe comercianţi să ceară preţuri iniţiale halucinante. Din acest motiv, trebuie să fii un şaman în arta negocierii. Asta pentru că turcii sunt mici copii pe lângă indieni şi ar fi chiar păcat să dai pe un şal de cinci ori mai mult decât face, aşa cum le-am văzut făcând pe multe bunicuţe americane.

Dacă nu îţi fac cu ochiul articolele de ţesătorie, atunci poţi să-ţi alegi unul dintre miile de suveniruri de la zecile de buticuri pestriţe, unde kitschul de Obor se amestecă natural cu artefacte de o calitate excepţională. Dintre acestea, unul dintre cele mai îndrăgite şi negociate la sânge articole artizanale sunt faimoasele mini-sculpturi în pietre semi-preţioase înfăţişându-l pe faimosul şi poate pe cel mai popular zeu hindus. Este vorba de Ganesha, jumătate elefant, jumătate androgin, care simbolizează înţelepciunea şi despre care se spune că aduce noroc şi prosperitate. Prin urmare, orice bun hindus are cel puţin un Ganesha în casă, iar orice turist care se respectă trebuie să-şi achiziţioneze mai mulţi pentru a-i dărui familiei şi celor dragi.

Şi dacă tot ne aflăm în Khajuraho şi vorbim despre senzaţii tari, trebuie menţionat că prin acest mare sat umblă şi un alt gen de vânzători de bucurii, şi anume dealerii de plăceri cu adevărat halucinante care vor să te îmbie la o ţigară rulată din ierburi indiene. Dar pentru asta este mai înţelept să te duci la un ashram şi să întrebi un şaman înainte! Niciodată nu poţi şti care vor fi efectele secundare ale unei stări de yoga induse de o cânepă indiană şi nu vrei să rişti o karmă nefericită! Dacă vrei să mergi la sigur, atunci trebuie neapărat să încerci excelenta lor bere naţională „Kingfisher”. Numele este dat de o faimoasă specie de păsări, foarte colorată şi foarte mică, în vădit contrast cu dimensiunea de 0.65 litri a sticlei în versiune mare.

Iar lista licorilor indiene get-beget continuă – neaşteptat, dar adevărat – cu un vin propriu şi original numit ... Sula! Sec, catifelat şi de cursă lungă. Se comercializează atât soiul alb cât şi cel roşu. Iar pentru cei care apreciază licorile mai tari, romul „Old Monk” îi va satisface pe deplin.

Şi după atâtea stimulente erotice şi bahice este timpul să ne îmbătăm şi cu iubire adevărată. Şi ce loc mai nimerit pentru a o întâlni dacă nu la templul ei! Să pornim spre Taj Mahal, Templul Iubirii ... In curand in partea a patra a documentarului despre India!
 

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Planeta India: New Delhi, orasul interzis cardiacilor
Planeta India: New Delhi, orasul interzis cardiacilor

Uită lumea aceasta aşa cum o ştii sau cum ţi-o închipui. Bora Bora, Seychelles, Maldive ... când vine vorba de locaţii îndepărtate pentru a evada, gândul îţi fuge în astfel de paradisuri exotice.

Planeta India: Varanasi - hindu people, magic people
Planeta India: Varanasi - hindu people, magic people

Să lăsăm în urmă New Delhi-ul şi să pornim în aceeaşi notă mistică în clasicul circuit hindus. Prima noastră destinaţie: Varanasi. Acesta este "Pământul Făgăduinţei" sutelor de milioane de hinduşi din toată India şi din toată lumea.

Recomandări
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Horațiu Potra, adus la sediul IGPR pentru percheziții informatice. Fostul membru al Legiunii Străine, neînsoțit de avocat
Horațiu Potra, adus la sediul IGPR pentru percheziții informatice. Fostul membru al Legiunii Străine, neînsoțit de avocat

Horațiu Potra a revenit, luni dimineață, la sediul Inspectoratului General al Poliției. Fostul membru al Legiunii Străine asistă și de această dată la percheziții informatice care îl vizează personal.

Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989
Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989

Ziua de 16 decembrie 1989 a rămas în istorie ca reprezentând începutul sfârşitului pentru regimul condus de Nicolae Ceauşescu.