"Baroc de Dobrogea", un puzzle de fotografii poetice

Ultimul update: Vineri 02 Noiembrie 2012 03:08
Data publicarii: Joi 01 Iulie 2010 00:00
Categorie: Entertainment
Expozitia Baroc de Dobrogea

Fragmente rurale colorate si viziuni de viata in alb-negru. Priviri proaspete asupra vitalitatii unei zone cu o saracie demna si lucruri frumoase in locuri in care cei mai multi se blocheaza in urat.

Asa poate fi descris un labirint fotografic intr-un stil baroc - "Baroc de Dobrogea", cum este numita expozitia Scolii de Poetica Fotografica ”Francisc Mraz” din Bucuresti, sub egida Fundatiei Culturale ”Societatea de Concerte Bistrita”. Un puzzle din 165 de piese create de cursantii scolii din ultimele trei generatii, in sudul Dobrogei, intr-un stil fotopoetic propriu, care nu are nimic in comun cu genul stiintific, etnografic sau jurnalistic.

Vernisajul, care a avut loc miercuri seara la Muzeul Costumului Popular din cadrul Muzeului National al Satului ”Dimitrie Gusti”, din Palatul Parlamentului, a adunat nu doar zeci de fotografi deja consacrati, oameni de cultura sau persoane pasionate de fotografie, ci si oameni simpli, curiosi sa descopere Dobrogea asa cum nu se vede decat prin ochi de artist. O zona aparent uitata de lume, dar pe cat de saraca in ceea ce numim modernism, pe atat de bogata in poezie de viata.

Cei 63 de cursanti au colindat Dobrogea de Sud in cele sase excursii ale Scolii de Poetica Fotografica din ultimii trei ani alaturi de profesorii lor, Francisc Mraz Ferko si Gyuri Ilinca, rezultand o expozitie complexa si ravasitoare din multe puncte de vedere.

"Ne-ati bucurat mult cu aceasta expozitie. Daca tinem cont ca noi, ca profesori, fotografiem de zeci de ani si am fost la toate cele sase excursii, iar voi, care fotografiati de mai putini ani si nu ati fost la toate excursiile din Dobrogea, sunteti mai buni ca noi, ne oferiti imensa bucurie a constatarii directe ca scoala nu e rea. Am vrut sa lucram cu suflete si ati raspuns din plin", este mesajul pe care cei doi profesori, Francisc Mraz si Gyuri Ilinca, l-au transmis elevilor la finalul vernisajului de miercuri seara.

Expozitia "Baroc de Dobrogea" a Scolii de Poetica Fotografica Francisc Mraz este deschisa pana pe 15 august 2010, la Muzeul Costumului Popular din cadrul Muzeului National al Satului ”Dimitrie Gusti”, din Palatul Parlamentului, str. Izvor nr 2-4, corp A3F, sector 5, Bucuresti. Programul de vizitare: marti-duminica intre orele 9.00 si 17.00.

Text si fotografii: Teodora Maftei

 

S-a fotografiat in fiecare zi timp de 12 ani! VIDEO
S-a fotografiat in fiecare zi timp de 12 ani! VIDEO
FULLSCREEN
"Baroc de Dobrogea", un puzzle de fotografii poetice
  • /

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO
Jennifer Lawrence
Noi acuzații grave în SUA. Cine s-a lăudat că ar fi făcut sex cu Jennifer Lawrence
Un model celebru riscă 7 ani de închisoare după ce a vrut să vândă haine și accesorii
Un actor din GOT revine pe marile ecrane în rolul unui supererou din universul DC
Haine şi accesorii de la designeri români la preţ redus, la târgul Crazy Christmas
Secretul ascuns de reprezentanta Spaniei la Miss Universe. Ce era înainte
Bogdan Ioan este câştigătorul sezonului 8 Vocea României. Prima lui reacţie
Jason Momoa
Un actor celebru, cunoscut pentru Game of Thrones, haka în fața presei
Jennifer Lopez revine pe marile ecrane cu o comedie spumoasă
Controversa stârnită de un fotomodel mutilat după un incendiu. De ce a fost acuzată
Cea mai ascultată piesă rock a tuturor timpurilor, pe internet, a fost lansată în 1975
Ce cadouri pentru copii găsești la Crazy Christmas
Ce a pățit o fostă miss, după ce i-a trimis poze nud unui băiat de 15 ani