"Baroc de Dobrogea", un puzzle de fotografii poetice
Fragmente rurale colorate si viziuni de viata in alb-negru. Priviri proaspete asupra vitalitatii unei zone cu o saracie demna si lucruri frumoase in locuri in care cei mai multi se blocheaza in urat.
Asa poate fi descris un labirint fotografic intr-un stil baroc - "Baroc de Dobrogea", cum este numita expozitia Scolii de Poetica Fotografica ”Francisc Mraz” din Bucuresti, sub egida Fundatiei Culturale ”Societatea de Concerte Bistrita”. Un puzzle din 165 de piese create de cursantii scolii din ultimele trei generatii, in sudul Dobrogei, intr-un stil fotopoetic propriu, care nu are nimic in comun cu genul stiintific, etnografic sau jurnalistic.
Vernisajul, care a avut loc miercuri seara la Muzeul Costumului Popular din cadrul Muzeului National al Satului ”Dimitrie Gusti”, din Palatul Parlamentului, a adunat nu doar zeci de fotografi deja consacrati, oameni de cultura sau persoane pasionate de fotografie, ci si oameni simpli, curiosi sa descopere Dobrogea asa cum nu se vede decat prin ochi de artist. O zona aparent uitata de lume, dar pe cat de saraca in ceea ce numim modernism, pe atat de bogata in poezie de viata.
Cei 63 de cursanti au colindat Dobrogea de Sud in cele sase excursii ale Scolii de Poetica Fotografica din ultimii trei ani alaturi de profesorii lor, Francisc Mraz Ferko si Gyuri Ilinca, rezultand o expozitie complexa si ravasitoare din multe puncte de vedere.
"Ne-ati bucurat mult cu aceasta expozitie. Daca tinem cont ca noi, ca profesori, fotografiem de zeci de ani si am fost la toate cele sase excursii, iar voi, care fotografiati de mai putini ani si nu ati fost la toate excursiile din Dobrogea, sunteti mai buni ca noi, ne oferiti imensa bucurie a constatarii directe ca scoala nu e rea. Am vrut sa lucram cu suflete si ati raspuns din plin", este mesajul pe care cei doi profesori, Francisc Mraz si Gyuri Ilinca, l-au transmis elevilor la finalul vernisajului de miercuri seara.
Expozitia "Baroc de Dobrogea" a Scolii de Poetica Fotografica Francisc Mraz este deschisa pana pe 15 august 2010, la Muzeul Costumului Popular din cadrul Muzeului National al Satului ”Dimitrie Gusti”, din Palatul Parlamentului, str. Izvor nr 2-4, corp A3F, sector 5, Bucuresti. Programul de vizitare: marti-duminica intre orele 9.00 si 17.00.
Text si fotografii: Teodora Maftei