Albumele pentru cei mici, printre cele mai vandute la Bookfest
Nu trebuie sa stii sa citesti ca sa primesti in dar carti. Pe asta se bazeaza si editurile care, parca mai mult ca niciodata, au iesit pe piata cu albume chiar si pentru copiii care inca merg de-a busilea.
Culmea e ca cel mai bine s-au dat cartile pentru prescolari, cei mai multi dintre ei nestiind sa citeasca. Generic spus "carti", pentru ca sunt mai degraba niste jocuri cu coperti. Colorate, bineinteles, pline de magneti si animalute care le iau ochii celor mici si chiar si parintilor.
De asemenea, s-au vandut si romane ale autorilor romani care sunt obligatorii pentru scoala. Mai ales ca am intrat in vacanta, iar parintii vor sa se asigure ca au in casa toate cartile din lista de lectura suplimentara.
S-au dat si atlasele si albumele. Mai ales cele despre corpul uman, in care este explicat pe intelesul celor mici, cum se fac copiii. Acestea sunt si cele mai scumpe: 50, 70 sau chiar si 100 de lei.
Sa ne lamurim! "Cartile" nu sunt unele in adevaratul sens al cuvantului. Copilul nu invata sa citeasca, ci sa isi dezvolte abilitatile, sa invete culorile, cuvintele si animalele. Patru astfel de jucarioare costa 70 de lei, la reducere.
La 10 ani, copiii stiu deja ce vor. Cei mai multi, carti de aventura, suspans si stiintifico-fantastice. Iar pe cei cu adevarat pasionati de lectura nu-i multumesti usor. Pentru acest tip de cititori, editurile au lansat multe lucruri noi. De exemplu Anamaria Smigelschi a scos "Luna-Betiluna", Dora-Minodora, "Intr-un gaz-album cu pasarele", iar Vasile Groza, "Poezii si ghicitori" pentru copiii care vor sa-si puna mintea la contributie chiar si in vacanta mare.
Targul este deschis si duminica, la Romexpo.