1180 sau 1880? Manifestantii din Rosia Montana au scris gresit pancarta
“Nu cianurilor, da turismului”. Ne bucuram ca locuitorii Rosiei Montane stiu pentru ce protesteaza. Nu la fel de bine stiu insa de cand localitatea lor e atestata istoric.
1180 de ani sau 1880 de ani de la atestarea documentara? Oficial, sunt 1880. Locuitorilor din Rosia Montana le-a cam dat din pacate cu gres pe una dintre pancarte. Dar romanu-i inventiv si le rezolva pe toate. Mai exact, manifestantii nu au stat prea mult pe ganduri si au corectat eroarea cu… spray.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Duminica, de Ziua Rosiei Montane, a avut loc si un mars in Capitala la care au participat aproximativ 100 de persoane, scrie Mediafax.
Iar Clubul Taranului a gazduit un eveniment organizat de catre Asociatiile Bucuresti si Alburnus Maior cu ocazia implinirii a 1880 de ani de la prima atestare documentara a Rosiei Montane.
Evenimentul s-a desfasurat simultan cu altele similare in 15 orase din Romania.
Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) dezvolta proiectul minier de la Rosia Montana, din Muntii Apuseni, cu costuri proiectate de un miliard de dolari, prin care compania estimeaza ca va extrage 626.000 de uncii Troy de aur (n.r. echivalentul a 31,1 grame de aur) pe an timp de cinci ani de la inaugurarea minei.
Compania este controlata de firma canadiana Gabriel Resources, care detine 80,46% din capitalul social, in timp ce statul roman controleaza 19,31% din actiuni, prin firma Minvest Deva, iar alti actionari cumuleaza 0,23% din titluri.
Proiectul, despre care se vorbeste inca din anii '90, a generat numeroase controverse, cele mai multe legate de impactul exploatarii asupra mediului si de conservarea siturilor arheologice din Muntii Apuseni.
Sursa: Mediafax, Pro TV
Etichete: proteste, rosia montana, curiozitati,
Dată publicare:
07-02-2011 22:59