1180 sau 1880? Manifestantii din Rosia Montana au scris gresit pancarta


Ultimul update: Vineri 26 Octombrie 2012 06:11
Sursa: Mediafax
Data publicarii: Luni 07 Februarie 2011 22:59
Categorie: Stirile tale
Rosia Montana

“Nu cianurilor, da turismului”. Ne bucuram ca locuitorii Rosiei Montane stiu pentru ce protesteaza. Nu la fel de bine stiu insa de cand localitatea lor e atestata istoric.

1180 de ani sau 1880 de ani de la atestarea documentara? Oficial, sunt 1880. Locuitorilor din Rosia Montana le-a cam dat din pacate cu gres pe una dintre pancarte. Dar romanu-i inventiv si le rezolva pe toate. Mai exact, manifestantii nu au stat prea mult pe ganduri si au corectat eroarea cu… spray.

Duminica, de Ziua Rosiei Montane, a avut loc si un mars in Capitala la care au participat aproximativ 100 de persoane, scrie Mediafax.

Iar Clubul Taranului a gazduit un eveniment organizat de catre Asociatiile Bucuresti si Alburnus Maior cu ocazia implinirii a 1880 de ani de la prima atestare documentara a Rosiei Montane.

Evenimentul s-a desfasurat simultan cu altele similare in 15 orase din Romania.

Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) dezvolta proiectul minier de la Rosia Montana, din Muntii Apuseni, cu costuri proiectate de un miliard de dolari, prin care compania estimeaza ca va extrage 626.000 de uncii Troy de aur (n.r. echivalentul a 31,1 grame de aur) pe an timp de cinci ani de la inaugurarea minei.

Compania este controlata de firma canadiana Gabriel Resources, care detine 80,46% din capitalul social, in timp ce statul roman controleaza 19,31% din actiuni, prin firma Minvest Deva, iar alti actionari cumuleaza 0,23% din titluri.

Proiectul, despre care se vorbeste inca din anii '90, a generat numeroase controverse, cele mai multe legate de impactul exploatarii asupra mediului si de conservarea siturilor arheologice din Muntii Apuseni.

Satul Rosia Montana se transforma in august intr-o mare scena
Rosia Montana finantata cu 700.000 de euro din proiecte europene
Dezbateri aprinse pe tema exploatarii miniere de la Rosia Montana
FULLSCREEN
1180 sau 1880? Manifestantii din Rosia Montana au scris gresit pancarta
  • /

Sursa: Mediafax Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO