Romania, tara tunurilor de toate calibrele
Intreaga economie, de la agricultura la servicii si industrie grea, este dominata mai putin de spiritul antreprenorial si mai mult de dorinta de inavutire rapida. Taranii romani nu inteleg ca nu pot castiga din faptul ca isi pacalesc propriii clienti.
Romania Libera: „Vine acum un taran in Bucuresti si in orasele tarii, unde s-au deschis aceste targuri cu produse traditionale. Nu intelege taranul roman, si nici nimeni nu il ajuta, ca nu poate sa castige din faptul ca pacaleste azi un client si maine altul. Produsele lor sunt murdare, sunt netraditionale. Branza cu apa multa, da branza de vaci si minte ca e de capra. Acestea sunt probleme care nu sunt marunte, sunt probleme ale acestei societati si sunt probleme care ne tin pe loc. Daca nu avem agricultura, aceasta este pentru ca nu avem servicii care sa sprijine agricultura", a detaliat acesta la seminarul „Cum va depasi Romania criza economica?", organizat de RL. De altfel, si guvernatorul Isarescu a avertizat de mai multe ori in ultima vreme ca mediul de afaceri romanesc este dominat de tepari.
Evenimentul Zilei: Majorarea de 15% amplifica diferentele salariale la stat Executivul risca sa rateze "tinta 2015", propusa pentru aplicarea efectiva a coeficientilor ideali de salarizare a bugetarilor, asa cum au fost stabiliti in Legea-cadru de salarizare unitara. Aceasta pre vede ca raportul dintre cel mai mic si cel mai mare salariu incasat la stat sa fie de 1 la 15. Asa avertizeaza sindicatele, care sustin ca de vina este decizia executivului de a majora toate salariile bugetarilor (cele reduse cu 25%), cu acelasi procent de 15%, indiferent de valoarea lor.
Gandul: Mugur Isarescu, Valeriu Stoica, Mircea Dinescu - AFACEREA CARE II UNESTE Piata vinului este estimata in acest an la 400 milioane de euro, cu 10% mai putin comparativ cu anul trecut, potrivit Patronatului National al Viei si Vinului (PNVV). Motivul scaderii il reprezinta criza, care a afectat consumul de vin. In medie, in Romania se produc anual circa 6 milioane hectolitri vin, din care piata oficiala a vinului este de 1,2-1,5 milioane hectolitri de vin, restul fiind autoconsum si piata neagra. In medie, un roman consuma 24 litri pe an, adica jumatate din consumul din statele dezvoltate din Uniunea Europeana.