Revista presei: Viitura toxica, in Dunare. Ce ne ascund autoritatile?
Potrivit Administratiei Nationale a Apelor Romane, apa Dunarii inregistra ieri, in amonte de capitala Ungariei, „o usoara crestere a pH-ului, de la 9,1 la 9,5", in conditiile in care valorile normale se incadreaza intre 6 si 8,5.
Romania Libera: Potrivit specialistilor, valorea crescuta releva prezenta unor substante chimice alcaline, periculoase pentru mediu. In urma actiunilor de decontaminare ale autoritatilor ungare - care au deversat 1.500 tone de substante neutralizante in raul Marcal, care isi uneste apele cu raul Raba, afluent al Dunarii - substantele nocive s-au diminuat considerabil, potrivit informatiilor transmise Apelor Romane.
Gandul: Francezul care conduce Dacia: „Voi, romanii, aveti un sentiment de inferioritate, ar trebui sa ridicati mai mult capul” A venit oficial in Romania la inceputul anului, pentru a coordona afacerile grupului Renault in Romania, adica fabrica Dacia, pe cea de cutii de viteze si cel mai mare centru tehnologic din afara Frantei, in total investitii de 1,5 miliarde de euro. Francezul Jerome Olive a avut insa destul timp pentru a face o evaluare a romanilor, de care, indiferent ca suntem sau nu de acord, trebuie sa tinem cont, avand in vedere ca deciziile lui influenteaza direct mai multe zeci de mii de romani, angajati sau colaboratori ai Dacia.
Jurnalul National: Gigantii energetici sunt secret de stat Dupa ce Hidrosind, sindicatul salariatilor din Hidroelectrica, a facut plangere la 28 mai catre Comisia Europeana pe motiv ca proiectul de fuziune a companiilor din domeniul energetic ar fi o subventie indirecta a termocentralelor si minelor de carbune, autoritatile din Romania au dat un raspuns. Dar numai o parte a documentelor este publica, restul fiind trecut la categoria confidential. "Mentionam faptul ca numai informatiile transmise in Anexele 2 si 3 la prezenta scrisoare sunt considerate de Statul roman drept confidentiale, urmand a beneficia de tratament corespunzator", se arata in prezentarea situatiei de partea romana, care a fost prezentata de CE sindicalistilor.
Evenimentul Zilei: Modificarea OUG 50 nu scapa bancile de procese Chiar daca ordonanta creditelor va fi modificata, debitorii nemultumiti inca ii mai pot actiona in instanta pe creditori pe baza contractelor in derulare. Clientii bancilor care s-au hotarat sa actioneze in instanta institutiile financiare ar trebui sa stea linistiti, pentru ca procesele se deruleaza in baza reglementarilor anterioare modificarilor OUG 50.
Adevarul: Taxa pe zilieri, misiune imposibila Noul proiect de lege prin care se creeaza cadru legal pentru zilieri are in vedere activitati cu caracter ocazional cum ar fi activitatile gospodaresti, agricultura, pomicultura, silvicultura si exploatari forestiere, vanatoare si pescuit, piscicultura si acvacultura, spectacole, productii cinematografice si audiovizuale, activitati cu caracter cultural.