Revista presei: Romania trebuie sa isi deschida o linie de credit la FMI
Romania are nevoie de un nou acord, de 10 miliarde de euro, pentru a face fata crizei economice pana in 2013. Noul aranjament, care ar putea fi semnat dupa finalizarea celui de acum, in martie anul viitor, ar putea fi unul de tip "polonez".
Gandul: Solutia a fost propusa de fostul ministru de Finante, Sebastian Vladescu, care sustine ca pana in momentul in care a fost dat afara din Guvern nu au existat discutii in acest sens nici cu FMI sau CE, nici in cadrul coalitiei sau al Guvernului. "Eu, personal, cred ca trebuie sa avem in continuare un program cu organismele internationale, dar de alta natura, dupa modelul polonez, respectiv un program in care sa avem o potentiala linie de credit deschisa, pe care sa o folosim numai si numai in cazul in care pietele ar fi extrem de putin deschise fata de Romania", a declarat pentru Gandul fostul sef al Finantelor Publice.
Jurnalul National: Cum isi tepuiesc bancile clientii Ca bancile nu se ocupa cu opere de caritate nu-i un secret. Ca orice contract de credit e facut sa-ti dea tie o parte si sa primeasca ele pana la de cinci ori pe-atat nu-i nici asta un secret. Ca-n Romania - parca-i un facut! - orice act normativ care se doreste dat intru protectia consumatorului, loveste in cele din urma precum bumerangul impotriva lui, a devenit si asta o realitate...
EVZ: Ambasadoarea Romaniei la Madrid: "Lucratorii romani, mai flexibili si mai adaptabili decat spaniolii" Criza nu a fost blanda: in jur de 80.000 de romani incaseaza in acest moment beneficii de somaj din Spania. Romanii sunt insa adaptabili. Dupa ce si-au pierdut slujbele din constructii, multi dintre ei si-au gasit locuri de munca in alte domenii, spune ambasadoarea Romaniei la Madrid, Maria Ligor.
Romania Libera: Tinerii care nu vor lasa Romania sa moara „Este imposibil sa schimbi ceva intr-o tara plina de probleme, cu o clasa politica sub orice critica si un popor lipsit de speranta." Astfel de pareri sunt frecvente in zilele noastre si, probabil, multi dintre romani sunt de acord cu ele. Exista insa tineri care se zbat pentru a dovedi contrariul. Fac parte din asociatii care incearca sa curete Romania de gunoaie, sa incurajeze lectura si studiul, sa promoveze proiecte de infrastructura ori sa elimine coruptia din maduva statului.
Ziarul Financiar: Lectia poloneza de sfidare a crizei: liber la privatizari prin Bursa Oficialii Guvernului polonez spun ca privatizarile timpurii si o bursa puternica au adus Poloniei performanta de a fi singura economie cu crestere anul trecut. La polul opus se afla Romania, cu o scadere de 7% a economiei in 2009 si cu o bursa de 50 de ori mai mica decat a Poloniei la nivelul tranzactiilor zilnice. "Suntem dornici sa promovam piata de capital si vrem sa facem din Bursa de la Varsovia inima economiei poloneze. Polonia a fost singura tara din Europa cu crestere economica in 2009, iar aceasta performanta a fost posibila si gratie unei piete de capital puternice.