Revista presei: Cat ne-ar costa sa renuntam la FMI
Daca vrea sa-si ia inapoi libertatea economica, Romania ar trebui sa plateasca - in plus - dobanzi de 1-2 miliarde euro pe an, iar daca Guvernul nu va fi mai credibil decat umbrela FMI, renuntarea la acord ar duce la derapaje economice majore.
Romania Libera: Isi poate permite Romania sa refuze semnarea unui nou acord cu FMI? Intrebarea este cu atat mai actuala cu cat acordul expira in primavara anului viitor si exista semne din ce in ce mai clare ale divergentelor dintre FMI si Guvern. Oficiali ai FMI au conditionat ieri acordarea urmatoarei transe de revizuirea drepturilor clientilor bancari prevazute prin OG 50. Nici reducerea cotei unice, a contributiilor sociale sau cresterea salariului minim, dorite de Guvern, nu au fost vazute cu ochi buni de FMI. In aceste conditii este oportuna semnarea unui nou acord?
Gandul: FMI nu ne mai da bani daca Guvernul nu MODIFICA ORDONANTA CREDITELOR. Ce se intampla daca executivul cedeaza Oficialii romani sustin ca Fondul Monetar International ar conditiona acordarea celei de-a saptea transe din acord, int valoare de 870 de milioane de euro, prin eliminarea din Legea Creditelor a prevederii care se refera la aplicarea ei inclusiv pentru contractele aflate deja in derulare, masura care, sustin bancherii, este retroactiva, deci nelegala.
Evenimentul Zilei: ULTIMATUM DE LA FMI: Nu modificati ordonanta creditelor, nu primiti bani Fondul Monetar International (FMI) a spulberat visul celor peste 4,5 milioane de romani care sperau ca o sa aiba rate mai mici la creditele luate de la banci. Asta pentru ca ieri seful delegatiei FMI la Bucuresti, Jeffrey Franks, a anuntat ca Romania va primi urmatoarea transa din imprumut numai daca modifica Ordonanta nr. 50/2010 privind creditele populatiei. Franks le-a cerut ieri atat membrilor Comisiei pentru buget din Camera Deputatilor, cat si reprezentantilor Ministerului Finantelor, ca OUG 50 sa nu se aplice si creditelor in derulare.