Portret: Retrospectiva externa a anului 2008

×
Codul embed a fost copiat

Anul 2008 a fost marcat pe plan international de proclamarea independentei Kosovo, razboiul din Georgia, criza financiara si alegerea lui Barack Obama ca presedinte al Statelor Unite.

Februarie
Parlamentul din Kosovo a votat independenta provinciei fata de Serbia In luna februarie. Declaratia de independenta a fost votata prin aclamatii.Statele Unite si mai multe tari membre ale Uniunii Europene au recunoscut independenta Kosovo. In schimb, Romania si Rusia s-au opus independentei Kosovo.

Martie
Sute de mii de oameni care aplauda, scandeaza numele lui Medvedev si suporta cu stoicism ploaia.Vorbim despre Rusia anului 2008 si nu despre vreo festivitate comunista, desi asemanarea este evidenta.

Tarul Dmitri Medvedev si-a intrat In paine drept pentru care, a semnat o reforma prin care mandatul prezidential este prelungit de la patru la sase ani. Numai bine sa-i pregateasca locul actualului premier, Vladimir Putin.

Mai
Imagini socante au fost surprinse In aeroportul Chendu. Sute de persoane au trait cosmarul vietii lor la 12 mai, cand un cutremur cu magnitudinea 8 pe scara Richter s-a produs In provincia Sichuan, In sud-vestul Chinei. A lasat In urma 88.000 de persoane moarte sau disparute si ranirea altor 375.000.

Citește și
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Septembrie
Zeci de case devastate, o tara In haos si milioane de civili georgieni Inspaimantati de tancurile rusesti care le-au invadat tara. Georgia a declansat, In noaptea de 7 spre 8 august, o ofensiva militara Impotriva republicii separatiste Osetia de Sud, sustinuta de Moscova si pentru controlul careia cele doua tari s-au confruntat de la destramarea URSS, In 1991.

In august si septembrie, patru uragane sau furtuni tropicale, Fay, Gustav, Hanna si Ike, au lovit succesiv Haiti, provocand moartea a peste 800 de persoane, dintre care jumatate numai In orasul Gonaives, In nord, si aproximativ un milion de sinistrati. Circa 100.000 de case au fost avariate In aceasta tara din Caraibe, cea mai saraca de pe continentul american.

Large Hadron Collide (LHC), cel mai mare accelerator de particule din lume, a fost pornit la Geneva lin data de 10 septembrie, de catre cercetatorii CERN, organizatia europeana pentru cercetare nucleara.

Teama ca un nou Big Bang sa fie creat a condus la reactii vehemente din partea bisericii. Spiritele s-au Calmat si asta pentru ca o serie de erori au amanat desfasurarea experimentului pana In primavara acestui an.

Falimentul bancii americane Lehman Brothers marcheaza accelerarea unei crize financiare mondiale, care a debutat In 2007 In Statele Unite, odata cu prabusirea pietei Imprumuturilor imobiliare la risc. Sunt deosebit de puternic afectate institutiile financiare si sectorul auto-mii de angajati sunt disponibilizati.

Octombrie
Numeroase tari intra In recesiune, dintre care Statele Unite, Marea Britanie, Germania si Italia.
In Romania, Bechtel si Azomures au anuntat disponibilizari, iar Dacia a oprit de mai multe ori productia, pe fondul scaderii semnificative a cererilor si a concediat 620 de angajati.

Noiembrie
Democratul Barack Obama obtine o victorie istorica, devenind primul presedinte de culoare al Statelor Unite. Obama opteaza pentru fosta sa rivala In alegerile primare, Hillary Clinton, In functia de secretar de Stat In administratia sa si Il mentine la conducerea Pentagonului pe actualul secretar, Robert Gates. Pentru prima data, secretarul Apararii este reconfirmat In functie Intr-o administratie de alta culoare politica decat a sa.

Imagini dezolante, care te lasa fara cuvinte! Barbati Inarmati cu pusti de asalt si grenade declanseaza o serie de atacuri coordonate la Bombay, capitala economica a tarii.Un grup prezentandu-se drept Mujahedinii din Deccan revendica atentatele.Fortele de securitate lanseaza un asalt Impotriva hotelurilor, eliberand Intr-o prima faza 93 de ostatici de la hotelul Oberoi.

La 29 noiembrie, ultimii islamisti baricadati la Taj Mahal sunt ucisi.

Portret: Retrospectiva interna a anului 2008



Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Un ambasador neoficial al Romaniei: Remus Azoitei, colectionarul de Dacia 1300
Un ambasador neoficial al Romaniei: Remus Azoitei, colectionarul de Dacia 1300

Cunoscutul violonist stabilit in Marea Britanie conduce zilnic o masina care ii aminteste de cea a tatalui sau.

Cine este Tomislav Nikolici: un fost ultranationalist, ales presedinte al Serbiei
Cine este Tomislav Nikolici: un fost ultranationalist, ales presedinte al Serbiei

Liderul principalei forte a opozitiei Tomislav Nikolici, care a fost ales duminica presedinte al Serbiei, este un fost ultranationalist care, fara sa abandoneze retorica populista, s-a reorientat complet propovaduind integrarea europeana.

Alegeri in Franta. Cine e Francois Hollande, omul care l-a invins pe Nicolas Sarkozy
Alegeri in Franta. Cine e Francois Hollande, omul care l-a invins pe Nicolas Sarkozy

Francois Hollande poate fi considerat opusul lui Nicolas Sarkozy. El este, dincolo de divergentele politice, un barbat amabil si care doreste consensul, criticat insa pentru delicatetea, nehotararea si lipsa sa de experinta, relateaza AFP.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.