Portret: Cannes filme
Festivalul International de Film de la Cannes este intocmai ca vinul vechi. Trecerea anilor nu l-a aruncat in praful uitarii, ci i-a conferit substanta, influenta si prestigiu.
Te invitam pe covorul rosu! Dincolo de aspectul sau competitional, Festivalul de la Cannes ramane una dintre cele mai fastuoase sindrofii cinematografice. Fara vedete de carton, doar glamour si eleganta…
Inceputurile festivalului au stat sub auspicii nefaste. Prima editie, programata sa se desfasoare in luna septembrie a anului 1939, a fost umbrita de izbucnirea celui de-al doilea Razboi Mondial. Filmele s-au voalat inainte sa apuce sa vada lumina proiectiei. Festivalul a renascut insa din propria-i cenusa sapte ani mai tarziu, in 1946, devenind primul eveniment cultural international notabil al perioadei postbelice. Dupa ce ani de-a randul cel mai ravnit trofeu a fost Marele Premiu, in 1955 a intrat in scena Palmierul de Aur.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cu toate acestea, Festivalul International de Film avea mai mult aerul unui rendez-vous sau al unei simple atractii turistice. O data cu infiintarea asa-numitei Piete de Film, in 1959, Cannes a castigat profesionalism, iar proiectiile care pe atunci se puteau numara pe degete au ajuns acum sa atraga mii de producatori si distribuitori.
Festivalul de la Cannes a reprezentat rampa de lansare pentru cariere fulminante. Prima revelatie a Croazetei a fost Brigitte Bardot. Blonda cu pretentii de balerina si o coperta de revista la activ s-a lasat fotografiata in costum de baie pe plaja din fata locatiei festivalului. A ajuns apoi un adevarat sex-simbol, o legenda a placerii de a trai, reusind sa devina in Statele Unite mai populara chiar decat diva Marilyn Monroe.
Un alt monstru sacru al cinematografiei, Quentin Tarantino a descins aproape anonim la Cannes, unde si-a prezentat cel de-al doilea film, Pulp Fiction. A plecat cu un Palmier, intr-un murmur dezaprobator, nedumerit si chiar indignat al spectatorilor avizati.
In schimb, Anna Paquin poate ca nu are o cariera impresionanta. Inca… De remarcat este faptul ca a castigat un rol intr-o pelicula de Palme D’Or absolut intamplator, cand s-a prezentat la auditii nu ca sa participle, ci ca sa ii tina de urat surorii ei. La varsta de 11 ani, canadianca era deja fericita posesoare a unui premiu Oscar, la sectiunea cea mai buna actrita intr-un rol secundar.
Istoria Croazetei nu se putea scrie insa fara condeiul romanesc. Inainte de ’89 pe lista laureatilor de la Cannes si-au trecut numele Ion Popescu-Gopo, Liviu Ciulei, Mircea Muresan si Mirel Iliesu. Pana in 2004 s-a lasat tacerea pe Coasta de Azur pentru cinematografia romaneasca. De atunci, anul si premiul…