Sorin Paslaru: BNR arata ca incurajeaza creditarea
Redactorul sef de la Ziarul Financiar explica in linii mari dobanda de politica monetara si rata rezervelor minime obligatorii, care au suferit modificari din partea BNR si implicatiile acestor masuri.
BNR a stabilit vineri sa mentina dobanda de politica monetara la 10,25%. In cadrul aceleiasi reuniuni a Consiliului de Administratie al bancii centrale s-a decis ca rata rezervelor minime obligatorii in lei ale institutiilor de credit sa fie redusa de la 20% la 18%, incepand cu perioada 24 noiembrie-23 decembrie. In schimb, rata rezervelor minime obligatorii in valuta raman neschimbate.
Sorin Paslaru, redactor sef la Ziarul Financiar, ne explica ce inseamna cele doua masuri luate de banca centrala.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
In cazul ratei rezervelor minime obligatorii, la fiecare leu atras, o banca trebuia sa depuna pana acum 0,2 lei la BNR. Banca ar fi trebuit asadar sa dea credite cu o dobanda care sa-i aduca profit per total. Relaxarea propusa de BNR vine ca urmare a cresterii dobanzilor in ultima perioada.
Dobanda de politica monetara sau de interventie este dobanda la care banca centrala atrage bani de pe piata. In cazul in care o banca are exces de lichiditate, atunci poate depune la BNR cu dobanda de 10,25%.
Cand dobanda de interventie creste, atunci se descurajeaza creditarea, pentru ca banca are alternativa depunerii banilor, fara niciun risc. Cand BNR scade aceasta dobanda, incurajeaza creditarea. Mentinand-o si scazand concomitent rata rezervelor minime obligatorii, asa cum s-a intamplat in acest caz, BNR arata ca incurajeaza creditarea.
Sursa: Mihaela Martin
Etichete: interventie, BNR, masuri, banci, politica monetara,
Dată publicare:
03-11-2008 00:00