Top 10 filme in 2009

Avatar

O spun specialistii, dar si noi, cei din public: 2009 a fost anul filmelor de actiune sau al productiilor SF. S-au mai strecurat ici, colo cate o drama, o comedie, un documentar sau un film de animatie. Efectele speciale, insa, au luat caimacul!

10 - Ingeri si Demoni. Adaptarea cinematografica a romanului lui Dan Brown a fost la fel de asteptata ca prima ecranizare dupa un roman al acestuia, „Codul lui Da Vinci”. Cu un Tom Hanks usor mai bun in rolul aceluiasi specialist, Robert Langdon, „Ingeri si Demoni” nu a impresionat foarte mult. Sau mai bine zis, a atras acea categorie de consumatori care....n-a aruncat ochii prin romanele lui Brown. Dovada: singurele nominalizari ale peliculei au venit in cadrul „Teen Choice Awards”. Totusi, ritmul alert si teoria conspiratiei si-au facut treaba. „Ingeri si demoni” lasa, pe ecran, suficient „lipici” pentru ca publicul sa ii dea mai degraba o nota de trecere decat sa-l lase corigent.

9 - Star Trek. De dragul vremurilor de altadata. Probabil una dintre explicatiile care inca indeamna lumea sa ia un loc in sala si sa urmareasca un film din seria Star Trek. 2009 ni l-a adus pe-al 11-lea. Ce-i drept, vorbim despre o capodopera a efectelor speciale, care incearca sa „converteasca” si publicul tanar plasand actiunea filmului in tineretea personajelor.

8 - Inamici publici. Sau un alt fel de „American Gangster”, dus in prohibitia anilor ’30 si cu Johnny Depp pe post de Denzel Washington. Actor-fetis al lui Tim Burton, Depp este coordonat, de data asta de Michael Mann, cel care a facut si „Aviator” in 2004. Il joaca pe John Dillinger, celebru si sarmant jefuitor de banci si, in acelasi timp, inamic public numarul unu. Armata de agenti FBI este condusa de un alt actor cu evolutii apreciate de critici: Christian Bale. Felia de picanterie o asigura Marion Cotillard, intr-o partitura din aceeasi epoca, dar total diferita fata de cea care a consacrat-o, rolul lui Edith Piaf din „La vie en rose”.

7 - Inglorious Basterds (Ticalosi fara glorie) Quentin Tarantino si Brad Pitt. Am zis suficient pentru ca orice cuplu normal sa dea „play” DVD-ului. Ele, pentru sarmul (oarecum brutal, de data aceasta) al domnului Jolie. Ei, pentru dementa savuroasa a „copilului sturlubatic” Tarantino. In film, Pitt joaca rolul unui locotenent care aduna o mana de soldati evrei pentru a-i conduce intr-o campanie impotriva nazistilor, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Grupul lui Raine (personajul lui Brad Pitt) este cunoscut sub numele de "The Basterds" (Ticalosii). Scopul lor: lichidarea liderilor celui de-al treilea Reich.

Citește și
Plants vs Zombies
Top 10 jocuri care le-au “mancat” timpul gamerilor in 2009
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

6 - Ice Age3. Sau unul dintre putinele filme de animatie pe care le poti aseza, cu mandrie, pe raft, langa clasicii Tom si Jerry sau, cu un gest si mai indraznet, langa Mickey Mouse. De aceasta data producatorii au schimbat un pic foaia si au adus in prim-plan senzationalul personaj pe care l-au creat: Scrat, veverita turbata, care, acum... isi gaseste jumatatea. Nu lipsesc nici cei trei simpatici care au facut senzatie in primele doua parti ale seriei: mamutul Manny, lenesul Sid si tigrul Diego.

5 - This is It  Dupa tragica disparitie a lui Michael Jackson, documentarul "This Is It" a dovedit, daca mai era cazul, ca spectacolul merge mai departe. Regizorul Kenny Ortega a avut la dispozitie 120 de ore de inregistrari de la repetitiile pentru turneul pe care ar fi urmat sa il sustina, incepand cu luna iulie, cantaretul. Ortega a ales insa cele mai bune 112 minute; cele mai cunoscute cantece si cei mai buni pasi de dans. Unii au fost de parere ca „This is it” n-a reusit sa inlature senzatia rece de repetitie. Altii spun ca Michael Jackson ar fi realizat ceva colosal daca ar fi dus la bun sfarsit aventura londoneza.

4 - A Christmas Carol. Pentru ca este Craciun, pentru ca ne plac povestile si pentru ca, in sfarsit, putem vedea asa ceva in 3D. Vorbim, desigur, despre adaptarea cinematografica a cartii lui Charles Dickens, o productie cu buget dublu fata de „Ice Age”. Inutil sa dezbatem subiectul. Sa spunem doar ca vesnicul Jim Carrey „joaca” patru roluri diferite. Am pus ghilimele, pentru ca actorii chiar se misca in filmul lui Robert Zemeckis. Tehnica folosita de acesta se numeste „performance capture” si presupune captarea digitala a gesturilor umane. Este aceeasi ca in „Polar Express” sau „Beowulf”

3 - 2012. Daca v-ati intrebat vreodata cum ar arata sfarsitul lumii, gasiti un raspuns in thrillerul SF „2012”. Un film care pleaca de la o veche profetie maya si care scoate de la naftalina mitul biblic al lui Noe. Pelicula poarta semnatura lui Roland Emmerich, "responsabil" pentru "Ziua Independentei", "Godzilla" sau "The Day after Tomorrow". Performantele actoricesti n-ar fi avut cum sa treaca peste efectele speciale. Un John Cusack relaxat se descurca fara probleme in rol de ...Bruce Willis (salveaza pe toata lumea), in timp ce Woody Harrelson are o aparitie memorabila, in ipostaza de profet nebun.

Bonus: dupa lansarea filmului, americanii au inrosit telefoanele de...teama. NASA a fost nevoita sa lanseze o campanie pentru a infirma zvonurile potrivit carora, in 2012, vine cu adevarat sfarsitul lumii.

2 - "Saga Amurg: Luna Noua" - Cea de-a doua ecranizare a celebrei serii Amurg, "Luna Noua", a fost asteptata cu ardoare de fani. Twilight aduce pe marile ecrane povestea de dragoste dintre un vampir (viitorul Brad Pitt, asa cum il vad, deja, publicatiile de specialitate, pe Robert Pattinson) si o muritoare. Ca oricare dintre ai lui, Edward este nemuritor. Nu are, insa, colti si nu bea sange uman. Baiat „cool”, tanarul vede in Bella sufletul-pereche pe care l-a asteptat asteptat 90 de ani. Pentru fani.

1 - Harry Potter si Printul Semipur. Cea de-a sasea si penultima ecranizare din seria cu milioane de fani in lumea intreaga ii readuce in atentie pe Daniel Radcliffe, Emma Watson si Rupert Grint, in rolurile faimosilor vrajitori. Pe scurt, Harry, Hermione, Ron si ceilalti incep un nou an scolar. Nu dispare elementul fantastic, redat magistral cu ajutorul efectelor speciale, dar apar si detalii care adauga o nota de dramatism peliculei. De exemplu, Harry Potter...se indragosteste. E de stiut ca unul dintre personajele principale va muri si ca Printul Semipur este unul din dascali.

Precizare: nu am ales filmele indelung laudate si premiate, ci ne-am orientat spre pelicule care pot fi urmarite in familie. Daca v-am facut curiosi, nu putem decat sa va uram vizionare placuta. Si sa va sugeram sa incercati, cat mai repede, in aceste zile libere, experienta uimitoare numita „Avatar”, primul film disponibil in sistem IMAX in Romania.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Cele mai frumoase cărți de Crăciun. Ce să citiți în această perioadă pentru a rămâne în spiritul sărbătorilor
Cele mai frumoase cărți de Crăciun. Ce să citiți în această perioadă pentru a rămâne în spiritul sărbătorilor

În caz că ați rămas în pană de idei pentru cadourile de Crăciun, iata mai jos câteva idei culturale. Cele mai frumoase cărți de Crăciun pot fi daruri perfecte de pus sub brad, dar și o lectură plăcută în această perioadă, conform Reader's Digest.

Top 10 jocuri care le-au “mancat” timpul gamerilor in 2009
Top 10 jocuri care le-au “mancat” timpul gamerilor in 2009

Peste 1.500 de jocuri video sunt lansate in fiecare an. Nici greu incercatul 2009, marcat aproape de la un capat la altul de criza economica, n-a facut exceptie. Drept urmare, gamerii au primit cadouri luna de luna, nu doar in decembrie.

Top 10: cele mai bune fotografii din 2009
Top 10: cele mai bune fotografii din 2009

Iata cum arata un top zece al celor mai impresionante imagini surprinse de aparatele foto pe parcursul acestui an, in viziunea revistei Time.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.