Super-Pamantul - o planeta cu 75% apa, la 40 de ani lumina distanta de noi!
Ca sa ajungem la ea ne-ar trebui 40 de ani daca am calatori cu viteza luminii. Cum este inca imposibil asa ceva, astronomii se multumesc sa o analizeze prin telescopul ESO. Este planeta GJ 1214b, care seamana cu Terra.
O exoplaneta de talie mica in raport cu alte astfel de corpuri cosmice cunoscute pana in prezent, a carei atmosfera ar putea fi asemanatoare cu cea a Pamantului. Asta studiaza specialistii de la Observatorul ESO din Chile de mai bine de un an, de cand au descoperit planeta GJ 1214b.
Alegeri 2024
10:11
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
10:04
De ce relațiile României cu Ucraina și Rep. Moldova s-ar putea înrăutăți după alegeri. Semnalul de alarmă tras de Politico
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
Stim pana acum ca ea contine multa apa si ca este situata la o distanta de aproximativ 42 de ani-lumina fata de Terra. Are un diametru de 2,7 ori mai mare decat Pamantul si o greutate de 6,6 ori mai mare decat cea a planetei noastre.
Marimea si compozitia ei o claseaza in categoria intermediara, adica nu este nici chiar ca Terra, dar nici ca planetele uriase gazoase din sistemul nostru solar, Jupiter si Saturn.
Pentru studierea ei, astronomii au folosit telescoape imense care au putut observa planeta in timp ce trecea prin fata stelei in jurul careia orbiteaza - o pitica rosie.
Cele doua corpuri sunt foarte apropiate, la doar 2 milioane de kilometri distanta - adica de 70 de ori mai apropiate decat sunt Pamantul si Soarele - de unde reiese ca suprafata sa este fierbinte rau.
O rotatie completa in jurul stelei respective este facuta in 38 de ore, fata de 365 de zile, cat ii ia Pamantului un tur complet de orbita.
Cat de departe inseamna 40 de ani lumina
Daca un an lumina este egal cu 9.500 de miliarde de kilometri, atunci pentru 40 de ani lumina faceti voi calculele. Cert este ca chiar daca am avea o nava spatiala care, sa zicem, ca ar putea zbura cu incredibila viteza de 70 de kilometri pe secunda, tot ne-ar trebui 171,427 de ani ca sa ajungem acolo.
Cel mai rapid vehicul spatial existent este Voyager 1, care din 1977 pana acum, in toate calatoriile in Spatiu a adunat laolalta 15,64 de ore-lumina.