Primul avion supersonic romanesc, gata de zbor in 2013? Vezi cum arata

Ultima actualizare: 18-10-2012 06:35
Primul avion supersonic romanesc, gata de zbor in ...
Primul avion supersonic romanesc, gata de zbor in ...

"Vrem sa construim primul avion supersonic fabricat suta la suta in Romania". Asa suna intentia unui grup de romani pasionati de aeronautica.

Visul lor nu se opreste aici: ei vor ca aparatul, comandat de doi piloti, sa lanseze si o racheta spatiala, care trebuie sa duca o sonda pe Luna, iar de acolo sa transmita imagini video si un email. Proiectul este aproape imposibil de realizat, le transmit expertii de la Institutul National de Cercetare Aerospatiala.

Planul celor de la ARCA, o organizatie non-guvernamentala, care isi doreste sa creeze primul supersonic romanesc ce ar trebui sa atinga viteza mach 1,5, adica peste 1800 de kilometri pe ora.

"In principiu va decola de pe suprafata marii pentru ca nu depindem de aeroporturi, zburam deasupra marii in conditii de maxima siguranta", a declarat Dumitru Popescu, presedinte ARCA

Si nu este unica caracteristica bizara a proiectului. Potrivit constructorilor, avionul va folosi drept combustibil kerosen si apa oxigenata.

Odata finalizata, aeronava ARCA vrea sa gaseasca doi piloti curajosi care sa conduca avionul. In 2012 sunt programate primele teste, iar la mijlocul anului 2013 constructorii pretind ca vor lansa misiunea. Acesta trebuie sa ajunga la 16 kilometri altitudine, iar de acolo sa lanseze o racheta.

Sonda purtata de racheta ar urma sa ajunga pe Luna. Daca vor reusi sa trimita imagini si un email dupa aselenizare, constructorii ar putea castiga un premiu de 30 de milioane de dolari. Specialistii sunt, insa, sceptici.

"Este greu de crezut ca fara o experienta si fara o tehnologie in spate, cineva este in situatia sa integreze un astfel de produs. Sunt la curent cu anumite lucruri din cadrul acestui proiect, sansele sa ajungi pe Luna sunt scazute", a punctat Nae Catalin, presedinte Insitutul National Cercetari Aerospatiale.

Ceea ce ar putea fi primul avion supersonic romanesc se va construi in niste hangare din Ramnicu Valcea. Dimensiunile, dar si costul proiectului este tinut secret. Potrivit specialistilor, un aparat similar produs in prezent de armata americana costa peste 5 milioane de dolari.

ARCA a lansat, pe 1 octombrie, prima racheta spatiala romaneasca, Helen 2, din largul Marii Negre, realizand astfel primul zbor din cadrul competitiei Google Lunar X Prize, care vizeaza trimiterea unui robot pe suprafata Lunii de o organizatie privata.

Incepand cu 1 februarie 2011, ARCA va oferi publicului din tara si din lume posibilitatea de a participa la conceperea primului avion suprsonic prin intermediul camerelor video. Astfel, vor fi postate zilnic imagini pe canalele web ale ARCA - youtube.com, facebook.com, site-ul asociatiei etc.

Descrierea avionului

► E -111 va avea capacitatea de zbor supersonic cu viteze de Mach 1,5 la altitudini de 16.000m, in cazul transportului rachetei Haas II, iar in cazul folosirii ca platforma de dezvoltare a tehnologiilor pentru turismul spatial, va dezvolta viteze de Mach 2,6 la altitudini de 30.000m.

► Secventa de zbor tipica a acestui aparat cuprinde decolarea de pe suprafata marii, executarea unui zbor orizontal de accelerare, pana la viteze subsonice ridicate, urmat de ascensiunea rapida, in circa doua minute, pana la altitudinea de 16.000m. La aceasta altitudine avionul va elibera racheta Haas II, care va urma programul de zbor propriu. E - 111, fara sarcina utila acrosata, va reveni planat pe suprafata marii.

► Avionul va avea un echipaj format din doua persoane, pilot si navigator, urmand sa devina primul avion supersonic romanesc. Cabina avionului este separabila si este echipata cu doua parasute propulsate cu motoare racheta proprii. Astfel, cabina avionului poate fi separata de avion la viteze de Mach 0 - 1,2 si inaltimi de 100 m si poate aduce echipajul in siguranta pe suprafata marii.

► Propulsia va fi asigurata de un motor racheta cu combustibil lichid, functionand cu apa oxigenata si kerosen.

Calendarul programului

► Pana la de finalizarea lucrarilor ARCA va efectua: primul zbor al modelului experimental al avionului, testarea capsulei avionului, selectia pilotilor, testele de motor ale avionului, etc.

► Finalizarea lucrarilor la aparatul E-111 este stabilita pentru jumatatea anului 2012, urmata de prima decolare la sfarsitul anului 2012.

► Primul zbor supersonic al avionului E-111 este prevazut pentru prima jumatate a anului 2013.

ARCA este o organizatie neguvernamentala, lider national in domeniul cercetarii aerospatiale. Incepand din anul 2002, ARCA reprezinta unul dintre concurentii importanti inscrisi in cea mai prestigioasa competitie de astronautica - Ansari X Prize.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO