Persoanele infectate cu HIV sunt predispuse la sinucidere

Ultima actualizare: 07-07-2012 05:50

Potrivit unui studiu realizat de International Aids Society, una dintre principalele probleme cu care se confrunta bolnavii de SIDA o reprezinta depresiile. Astfel, peste 30% dintre ei sufera de o depresie majora, iar peste 10% au tendinte sinucigase.

Din pacate, Romania se afla pe unul dintre primele locuri in rata de sinucideri in randul persoanelor cu HIV.

Pe langa problemele de sanatate, bolnavii cu HIV se confrunta si cu unele probleme privind discriminarea. De altfel, aceasta este principalul factor care provoaca depresie.

Potrivit ultimelor date, peste 80% dintre romani prefera sa nu aiba in cercul lor de prieteni bolnavi de SIDA. In aceste conditii, nu este de mirare ca treptat, bolnavii se izoleaza de ceilalti membrii ai societatii si se instaleaza depresia. Mai mult, si angajatorii se arata reticenti fata de astfel de persoane. Astfel, peste 80% din persoanele infestate nu reusesc sa se angajeze niciodata.

Cazurile cele mai grave sunt acelea in care persoanele cu HIV nu sunt sustinute de catre membrii familiei. In aceste cazuri, exista riscul ca depresia sa se agraveze, iar ratele de sinucidere sa creasca.

Un alt factor care poate genera depresia este tratamentul antiviral strict. Bolnavii ajung sa-si intrerupa tratamentul din cauza numarului prea mare de pastile care le sunt administrate zilnic.


Desi speranta de viata a crescut cu 10-15 ani, iar pentru cei cu boala SIDA la sapte ani, multi dintre pacienti se plang ca "nu pot trai frumos" din cauza presiunii sociale.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO