Madalina Manole - motivele unei sinucideri. Afla parerea psihologului

×
Codul embed a fost copiat

Madalina Manole a murit este stirea care a socat o tara intreaga pe 14 iulie, dimineata. Chiar in ziua in care artista ar fi implinit 43 de ani. Prima ipoteza inaintata de autoritati a fost sinuciderea.

Totusi, in ultimele interviuri artista declara ca se simte, in sfarsit, un om implinit. Avea o casnicie fericita, un copil pe care si l-a dorit enorm si o cariera pe cale sa se relanseze.

Ar fi avut artista motive sa se sinucida? Ce poate determina un om sa-si puna capat zilelor? Psihologul Irina Pop incearca sa raspunda acestei intrebari.

1. De ce ar incerca cineva sa se sinucida?

Suicidul este actul de maxima agresiune. Ceva mai puternic si mai intens nu exista. Cand ajungi intr-o astfel de situatie este din cauza unei culpe resimtite constant si profund vreme indelungata. Este posibil ca Madalina sa fi fost in depresie – stare care, de obicei, se manifesta printr-o dispozitie afectiva negativa, cu sentimente de inutilitate, de culpabilitate, de lipsa de sens, de lipsa de speranta, tendinta de a vedea lumea intr-o lumina negativa.

Citește și
Madalina Manole
Cele doua casnicii ale Madalinei Manole si marile ei iubiri
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

In aceasta situatie, de obicei, este nevoie de cineva care sa ofere sprijin, altfel dispozitia depresiva se adanceste si mai mult. Este posibil ca Madalina sa nu fi cerut ajutorul din cauza imaginii pe care o promova, aceea de persoana implinita, puternica, un model. Daca ar fi cautat sprijin extern, ar fi avut sentimentul infrangerii personale, ca si cum si-ar fi declarat indirect incapacitatea de a se gestiona singura. De asemenea, intr-o stare de depresie, nu ai cum sa accepti ca cineva te-ar mai putea ajuta.

2. In ultimele interviuri, Madalina Manole se declara un om implinit. In acest context, credeti ca este plauzibila varianta sinuciderii?

Se poate sa fi fost, asa cum am mai spus, doar o imagine, afisata tocmai pentru a-si proteja vulnerabilitatea atat in ochii publicului, cat si in ochii apropiatilor. In cazul in care nu a cerut ajutor specializat, ar putea fi vorba si de oscilatii de dispozitie (treceri de la despresie la euforie), insemnand ca in momentul in care a fost luat interviul, ea sa fi fost intr-o dispozitie pozitiva. Dar nu putem sti cu certitudine acest lucru.

3. Madalina a lasat un mesaj de adio pe telefonul mobil. Este un gest deplasat pentru un sinucigas? (de obicei apeleaza la bilete)
E aceeasi idee. Nu conteaza mijlocul prin care isi comunica despartirea de lume. Reprezinta nevoia sa de a-si incheia cumva socotelile cu lumea.

4. In mesajul de adio Madalina ar fi spus: “Nu ma mai simt frumoasa”. Ar fi un motiv suficient de puternic pentru o sinucidere?

Poate fi vorba de “criza de la 40 de ani” cand iti faci un bilant raportat la ceea ce ti-ai propus in tinerete sa faci. In urma acestui bilant, ea probabil a realizat ca ar fi putut face mai mult sau si-a dat seama ca nu are puterea sa opreasca trecerea timpului. Pentru ea, ca vedeta, ar putea fi suficient. Vedetele se confunda cu imaginea lor, sensul lor este legat si de impactul vizual pe care il au asupra publicului.
In general, nu exista un singur motiv, exista mai multe motive si factori traiti la nivel subiectiv. Trebuie sa o cunosti foarte bine pentru a-ti putea da seama de ceea ce ar fi putut s-o impinga sa faca acest lucru.

5. Atitudinea ei pozitiva putea fi doar o masca?

Termenul de masca poate nu este cel mai potrivit, pentru ca in general vedetele isi promoveaza aspectele pozitive ale vietii. Este incorect sa ne gandim la ea doar ca la o vedeta, asa cum ea insasi s-a prezentat, fara sa tinem cont de faptul ca Madalina avea si alte roluri: sotie, mama, fiica, prietena.
 

Articol recomandat de sport.ro
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Citește și...
Adio, Madalina Manole!
Adio, Madalina Manole!

Adio si ramas bun, Madalina Manole! Fie ca de azi inainte sa canti pentru ingeri, intr-o lume perfecta. Prin plecarea ta ne-ai dat o lectie. Poate ca ar trebui sa ne iubim mai tare. Sa fim mai apropiati si mai sinceri cu noi si cu ceilalti.

Cele doua casnicii ale Madalinei Manole si marile ei iubiri
Cele doua casnicii ale Madalinei Manole si marile ei iubiri

UPDATE: Cu o voce usor guturala, dar extrem de calda Madalina Manole a impartit ultimii peste 20 de ani cu noi toti. In luminile rampei stralucea si parea o copila. Si totusi, cei care s-au nascut dupa revolutie, nu au cum sa ii stie povestea.

Corina Chiriac: Madalina suferea ca nu mai avea succes pe plan muzical
Corina Chiriac: Madalina suferea ca nu mai avea succes pe plan muzical

Cantareata Corina Chiriac, care o cunostea destul de bine pe Madalina Manole, crede ca gestul radical a fost luat intr-un moment de slabiciune pe fondul unei depresii accentuate de esecul pe care il inregistra in ultima vreme pe plan muzical.

Recomandări
Explozie la Rafinăria Petromidia. Nu s-au înregistrat victime. Reacția companiei | VIDEO
Explozie la Rafinăria Petromidia. Nu s-au înregistrat victime. Reacția companiei | VIDEO

O explozie a avut loc vineri dimineață la Rafinăria Petromidia. La nivelul județului Constanța a fost activat Planul Roșu de Intervenție.

Ce a găsit armata în locul în care a căzut drona militară, în Brăila. Reacția MApN | VIDEO
Ce a găsit armata în locul în care a căzut drona militară, în Brăila. Reacția MApN | VIDEO

Ministerul Apărării Naționale (MApN) anunţă vineri că elemente dintr-o posibilă dronă au fost găsite în Insula Mare a Brăilei.

20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”
20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”

S-au împlinit 20 de ani de la aderarea României la NATO, iar responsabilii Apărării și politicienii s-au întrecut în mesaje care evidențiază garanțiile de securitate pe care ni le oferă Alianța în contextul războiului pornit de Rusia în Ucraina.