Imaginea Romaniei terfelita de un jurnalist britanic
Marcus Tanner, jurnalist al cotidianului The Independent, a venit in Romania pentru a afla mai multe despre personajul sau istoric favorit, Matei Corvin. A plecat insa dezamagit, iar acest lucru s-a reflectat in articolul sau.
Marcus Tanner spera ca Transilvania sa fie locul in care sa gaseasca mai multe informatii despre domnitorul de origine ungara. Nu a fost satisfacut insa de rezultatele cercetarii sale, asa ca s-a ingrijit sa sifoneze un pic imaginea tarii noastre.
Aventura britanicului pe plaiurile mioritice a inceput la Deva. Oras care i s-a parut...neatragator. Unde mai pui si ca aici i-a fost blocata cartea de credit. Cand a sunat la banca din Marea Britanie, replica a venit sec: “Romania se afla pe lista noasta neagra a fraudelor si furturilor de identitate. De aceea v-am blocat cardul.”
A hotarat intr-un final sa ia un tren spre Hunedoara, in speranta ca va afla mai multe despre Matei Corvin. Inca o data, dezamagire. “In afara de corbii care i-au inspirat si numele, aici nu se afla mai multe indicii ca acesta a fost locul unde a copilarit un mare domnitor”, a scris Tanner.
Bizar i s-a parut si faptul ca marele Castel al Corvinestilor gazduia o expozitie cu figuri de ceara. In expozitie, Lady Di, langa companionul ei de ceara… Osama bin Laden.
De la Hunedoara, s-a deplasat la Cluj unde se spune ca s-a nascut Matei Corvin, in jurul anului 1440 si unde se afla o impunatoare catedrala cu acoperis rosu, in care domnitorul a fost cel mai probabil botezat.
Chiar daca in anul 1920 un scriitor de origine britanica a comparat Clujul cu un mic Oxford, impresia lui Tanner a fost ca disputa etnica de aici este de actualitate, asemanatoare cu cea din Kosovo. Deloc magulitor, pentru Romania! Vina, crede Marcus Tanner, o poarta fostul primar Gheorghe Funar care a adancit conflictul etnic din Cluj. Fostul edil, remarca jurnalistul britanic, a vopsit pana si bancile in culorile tricolorului romanesc.
Calatoria ziaristului de la „The Independent” a continuat cu orasele Timisoara si Sibiu. In timp ce la Timisoara, Marcus Tanner a fost frapat de disciplina religioasa a locuitorilor care iau cu asalt catedrala orasului in fiecare duminica, farmecul Sibiului, remarca jurnalistul, nu se datoreaza romanilor, ci sasilor care au stiut sa-si pastreze vii traditiile.
L-a lasat rece pana si cultul excesiv al contelui Dracula - nume dat lui Vlad Tepes chiar de Matei Corvin si nu nascocit de Bram Stoker, autorul celebrului roman. Publicitatea excesiva in jurul acestui mit artificial, care nici macar nu a fost nascocit de romani, pune in umbra istoria mult mai accesibila si nicidecum neinteresanta a sasilor din Transilvania.
Marcus Tanner nu a gasit informatiile pe care le cauta despre eroul sau favorit si a parasit Romania cu impresia unui loc care nu-si respecta valorile si traditia, isi neaga istoria si unde romanii palesc in fata etnicilor. Singura care l-a impresionat a fost natura... insa acolo noi nu avem nicio contributie.
Tu ce crezi? Nevaloficare istoriei si traditiilor este vina autoritatilor romane sau a cetatenilor romani care isi neaga identitatea culturala si copiaza obiceiurile altor tari?
Ti-e rusine ca esti roman? Comenteaza aici!