"Dormi linistit, FNI vegheaza pentru tine!" Istoria unui caz controversat

Ultima actualizare: 06-11-2012 22:54

Fondul National de Investitii (FNI) a fost o firma infiintata in 1996 de SOV Invest. A functionat ca joc piramidal. In urma prabusirii lui au ramas 318.000 de "investitori" pagubiti.

La inceput a fost SAFI-FMOA

Fondul Mutual al Oamenilor de Afaceri , administrat de SAFI, a luat nastere in 1993 si a atras nu mai putin de 220.000 de investitori. In momentul colapsului, peste 70 de milioane de dolari au disparut ca si cum n-ar fi existat vreodata. Totul a inceput cu un cupon pe care il putea cumpara oricine cu 50.000 de lei. In numai trei ani de zile aceleasi cupoane valorau aproape 815.000 de lei.

Era de parca banii depusi in acest fond se multiplicau miraculos, iar foarte multi romani au fost atrasi de mirajul acestui “joc” desi in 1994 tocmai izbucnise scandalul Caritas - sub bagheta lui Ioan Stoica - joc bazat pe aceleasi principiu si in urma caruia mii de oameni au regretat ca s-au bagat.

In cele din urma FMOA s-a prabusit cand piata fondurilor de investitii a fost reglementata prin lege si investitorii nu mai puteau beneficia de randamentele de pana atunci.

FNI, cresterea si decaderea

S-a lansat in 19 octombrie 1995, iar prima cotatie a unitatii de fond a fost de 10.000 de lei vechi. Pe acelasi principiu, de joc piramidal, a reusit in doar cinci ani sa-si creasca valoarea unitatii de fond pana la 99.700 lei. Inainte de prabusire, FNI reusise ceva incredibil la vremea aceea: in 1999 multiplicase de 99,7 ori banii investitorilor.

Asa s-au adunat peste 300.000 de "investitori" lacomi care au crezut in miracolul inmultirii banilor de pe o zi pe alta si care uneori isi vindeau lucruri, masini sau case in speranta ca sumele depuse ii vor imbogati.

Cum au disparut banii de la FNI

Dupa analizele care s-au facut asupra dosarului FMI, s-a ajuns la concluzia ca multi dintre banii declarati de Fond n-au existat niciodata. “Investitorii” se imbogateau de fapt doar pe hartie. Dobanzile false care se declarau erau doar pentru a atrage cat mai multi oameni dornici de avutie fara efort.

In alta ordine de idei, banii depusi de cei peste 300.000 de pagubiti s-au evaporat tocmai pentru ca randamentele declarate erau false si o parte din sume au fost retrase “la timp” de cei care au apucat. In realitate, Fondul de Investitii nu investea nimic, ci doar plimba banii dintr-o parte in alta, de la cei care-i depuneau, la cei care-i retrageau.

Totul s-a prabusit in momentul in care nu s-a mai putut acoperi acest sistem piramidal. De asemenea, banii de la FNI au fost scosi de acolo prin companii pe care Fondul le-a cumparat la preturi supraevaluate. Companiile valorau 10.000 de lei si erau cumparate cu 100.000 de lei, de exemplu.

Sorin Ovidiu Vintu

Din dosarul FNI reiese ca Sorin Ovidiu Vintu ar fi vandut mai multe astfel de companii Fondului National de Investitii, atat personal cat si prin interpusi.

Cand FNI s-a prabusit, s-a descoperit ca peste 90% din fonduri fusesera cheltuite pe astfel de achizitii de firme ieftine cumparate la preturi exorbitante.

Cu putin inainte de prabusire, in anul 2000, Sorin Ovidiu Vintu a retras din Fond mari sume de bani si i-a vandut compania care administra Fondul, Gelsor, Ioanei Maria Vlas, care a devenit ulterior raspunzatoare de prabusirea FNI. Dupa cinci ani de procese, Vintu a fost condamnat la trei ani cu suspendare, dar faptele au fost prescrise intre timp.

Ioana Maria Vlas

A fost presedinte al SOV Invest, administratorul Fondului National de Investitii. Vlas a fugit din tara in momentul falimentului si a fost data in urmarire generala. S-a predat autoritatilor romane in 2003.

Pe 13 octombrie 2005 a fost condamnata la 20 de ani de inchisoare in cazul FNI, dar a fost eliberata in aprilie 2008. Pe data de 4 iunie 2009, Inalta Curte de Casatie si Justitie a condamnat-o pe Ioana Maria Vlas la 10 ani de inchisoare in dosarul FNI, iar sentinta este definitiva. Din acestia 10, mai avea de executat doar 8 ani din sentinta, deoarece s-au luat in calcul si cei peste 2 ani ispasiti anterior.

Nicolae Popa

Fost director al grupului Gelsor este considerat „omul-cheie” in scandalul FNI. Fuge din Romania in anul 2000 si este condamnat la 15 ani de inchisoare de Curtea Suprema in iunie 2009, in dosarul FNI. Este arestat in 1 decembrie 2009 de catre Interpol, la Jakarta. Nicolae Popa a fost extradat si, se pare, ar fi fost deja adus in tara.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO