Cum scapi de frica de avion? Afla aici!
Palpitatii, senzatie de ameteala, greata. Nu putini sunt cei care s-au confruntat cu aceste probleme, ori de cate ori au pus piciorul intr-un avion.
Teama devine si mai mare, atunci cand se petrec tragedii aviatice cu pierderi de vieti omenesti. Pentru cei care se confrunta cu fobia fata de zborul cu avionul, marile companii aeriene si psihologii ofera cursuri impotriva stresului. In tara noastra, astfel de stagii nu sunt inca disponibile. De aceea va propunem o serie de recomandari ce va pot ajuta sa treceti mai usor peste aceasta problema.
Ce este aerofobia?
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Teama de avion, altfel spus aerofobie, se refera la o tulburare complexa care nu vine niciodata singura. Ea este adesea insotita de acrofobie (frica de locuri inalte), claustrofobie (teama de spatii inchise), de agorafobie (frica de aglomeratie) sau de anxietate, ce poate ajunge uneori pana la adevarate atacuri de panica.
Simptomele acestei afectiuni sunt lesne de recunoscut: fizic, o persoana care sufera de aerofobie are palpitatii, stari de greata, ameteli, transpira in exces, tremura si are senzatii de sufocare. La nivel emotional, teama se manifesta printr-o stare permanenta de iritare.
De fobia fata de zbor sufera cel putin 25% din populatia planetei. Expertii spun ca femeile sunt mai afectate de aceasta problema decat barbatii. Conform cifrelor oferite de companiile aeriene, cel putin 20% dintre pasageri recurg la calmante.
Cum scapam de frica de avion?
Persoanele care se confrunta cu simptome usoare ale aerofobiei, pot incerca diverse metode de relaxare, recomandate de psihologi.
1. Teama de prabusire trece foarte usor printr-o atitudine cerebrala. Este suficient sa intelegi cateva detalii tehnice care iti vor demonstra ca avionul nu este atat de fragil pe cat pare. Si statisticile despre accidente ajuta, avand in vedere ca avionul este considerat unul dintre cele mai sigure mijloace de transport.
2. Aerofobia este alimentata fie de experientele personale traumatizante, fie de “consumul” in exces al stirilor si documentarelor despre dezastre aviatice. In primul caz, este recomandata o vizita la psiholog. In cel de-al doilea, raul trebuie taiat de la radacina: nu-ti mai alimenta imaginatia cu intamplari tragice!
3. Frica se instaleaza chiar dinainte de a pasi in avion. Dar daca ai grija sa-ti alegi locurile cele mai apropiate de iesire atunci cand faci rezervarea, sa te odihnesti bine inaintea calatoriei, sa nu bei cafea ori alcool, ca sa previi orice stare de agitatie si sa ajungi din timp la aeroport, pentru a fi cat mai linistit, atunci reduci considerabil sansele sa ai un atac de panica. Imaginatia poate fi stavilita si prin activitati de relaxare, in timpul zborului: asculta muzica, citeste o carte sau gaseste-ti pur si simplu o ocupatie.
Senzatiile de disconfort sunt inevitabile atat la decolare, cat si la aterizare. Nici zborul nu este intotdeauna lin. Insa potrivit statisticilor, sansele de accidente in cazul avioanelor sunt infime!