Copilul sirena sau bebelusul fara craniu. Topul anomaliilor genetice
Anencefalia, coada umana sau imbatranirea prematura. Sunt doar trei dintre cele mai ciudate si grave malformatii cu care se poate naste un copil, cazuri rare cu foarte putine sanse de supravietuire.
Anencefalia (absenta craniului)
Anomalia consta in lipsa craniului, emisferele cerebrale sunt inlocuite de un tesut conjuctiv rosiatic. Este consecinta faptului ca tubul neural nu se inchide in portiunea craniala. Celulele nervoase degenereaza si nu mai este posibila formarea osului. Ancefalii traiesc cateva saptamani, asta in cazul in care trec cu bine de nastere.
Fibrodysplasia ossificans progresiva (osificarea muschilor si tendoanelor)
Cei diagnosticati cu aceasta boala incurabila ajung sa posede un extra-schelet in afara celui normal. Este o boala ciudata care cauzeaza osificarea muschilor si tendoanelor, pacientii ajungand intr-un final sa nu-si mai poata misca propriul corp si membrele. Orice rana care afecteaza tesuturile de legatura (muschi, ligamente si tendoane) are ca rezultat formarea unui chist osos dur in jurul zonei afectate. In multe cazuri, ranirile accidentale pot "ingheta" incheieturile permanent. Boala este incurabila.
Coada umana (coada vestigiala)
Exista 100 de cazuri confirmate in lume. Coada vestigialase afla in zona osului sacral. Coada e compusa din tesuturi de legatura, muschi, vase de sange, nervi, piele, vertebre si cartilagii. Cauza nu este cunoscuta. Unii savanti cred ca anomalia apare din cauza unei mutatii a celulelor.
Progeria (imbatranire prematura)
Este o boala foarte rara, care consta in accelerarea peste masura a unor simptome ale batranetii. Se pare ca este o maladie genetica, ce apare sporadic si atinge aproximativ 1 din 4 milioane de nou nascuti. Imbatranirea incepe cam la varsta de 4 ani. La 10-12 ani, copilul are toate caracteristicile externe ale imbatranirii: par carunt, chelie, lipsa grasimii din corp. Schimbari degenerative au loc si in interiorul corpului, de exemplu arteroscleroza. Foarte putini copii atinsi de aceasta boala grava ajung la varsta de 13 ani. Persoana care a trait cel mai mult cu aceasta boala a fost Ashley Hegi din Canada, care a decedat la varsta de 17 ani, in aprilie 2009.
Fetus parazit (Fetus in fetus)
In acest caz, fetusul traieste in corpul celuilalt fetus mai dezvoltat, ca un parazit. Un embrion aflat in interiorul altui embrion poate fi intalnit o data la 500.000 de sarcini si apare in stadiile incipiente ale vietii intrauterine. De obicei, ambii fetusi mor inainte de nastere.
Craniopagus parasiticus
Este o boala in care copilul se naste cu un al doilea cap parazitar. Are atasat capul geamanului mort, de corp. Capul suplimentar nu are creier functional, acesta fiind si conditia care diferentiaza boala de gemenii siamezi. S-au inregistrat opt asemenea cazuri in lume, dintre care doar trei bebelusi au supravietuit nasterii.
Sindromul Ambras (jumatate om , jumatate animal)
Acesta este caracterizat prin faptul ca o persoana se naste cu par excesiv pe fata si corp. Din fericire, este o afectiune foarte rara, sunt doar 40 de cazuri in lume in prezent.
Picioare lipite sau copilul sirena
Unii bebelusi se nasc cu picioarele sau degetele lipite. Cel mai recent caz inregistrat este cel al unei fetite din Peru, care s-a nascut cu picioarele lipite, avand aspectul unei sirene. Unul la 70.000 de bebelusi sufera de aceasta malformatie.
Siamezii
Gemenii sunt nascuti legati unul de altul printr-o parte a corpului. Pot imparti fie acelasi ficat, fie acelasi cap sau acelasi corp. Uneori siamezii pot fi separati pentru a putea trai vieti normale, insa de cele mai multe ori este imposibil.
Cyclopia
Sunt nascuti cu un singur ochi in frunte. Se crede ca boala poate fi cauzata si de medicamentele luate de mame in timpul sarcinii.