90 de ani de la incheierea primului razboi mondial
Ziua armistitiului, 11 noiembrie 1918, este comemorata marti la Verdun, in nord-estul Frantei, locul in care a avut loc cea mai indelungata batalie din intregul razboi.
Primul razboi mondial, un eveniment de proportii care a curmat circa 20 de milioane de vieti omenesti, a redefinit arta razboiului si a reconturat harta Europei. Finalul razboiului este comemorat marti la Verdun, acolo unde francezii si germanii au dus batalii incrancenate timp de 10 luni si in care si-au pierdut viata aproximativ o jumatate de milion de soldati.
Ceremonia a avut loc in fata unui osuar continand ramasitele a 130.000 de barbati care au pierit in lupte, precum si pe cele ale soldatilor ramasi neidentificati. La aceasta, invitati de onoare au fost presedintele francez, Nicolas Sarkozy, precum si Printul Charles, mostenitorul tronului britanic. Cei doi, alaturi de Peter Mueller, presedintele Consiliului federal german si Quentin Bryce, guvernatorul general al Australiei, au depus coroane de flori in fata unui cimitir cu aproximativ 15.000 de morminte.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
In regiunea Meuse, in care este situat Verdunul, au explodat peste 60 de milioane de bombe. Incendii si gaze letale au devastat locuinte, biserici, scoli. Pana in ziua de astazi, localitatile rase atunci de pe fata pamantului au ramas pustii si sunt marcate doar prin bombe ramase neexplodate, ramasite omenesti si niste pancarte albe, amintind de zilele negre prin care au trecut locuitorii lor.
Participarea Romaniei la primul razboi mondial
Tara noastra a ramas neutra pana in august 1916, cand a decis sa intre in lupta alaturi de Aliati sau de Antanta, adica Franta, Imperiul Rus, Imperiul Britanic, Italia si Statele Unite ale Americii.
In mai 1918, dupa ce rusii ies din razboi prin semnarea unei paci separate cu Puterile Centrale, Romania ramasa singura pe baricade se vede obligata sa semneze umilitoarul Tratat de la Bucuresti, in urma caruia ar fi trebuit sa retrocedeze Cadrilaterul si o parte a Dobrogei de nord Bulgariei, sa cedeze controlul asupra trecatorilor din Carpati Imperiului Austroungar si sa concesioneze exploatarile petroliere Imperiului German.
Situatia avea sa se schimbe dupa scoaterea din razboi a Bulgariei. Tara noastra a reintrat in razboi pe 10 noiembrie 1918, cu doar o zi inainte ca acesta sa se termine. La finalul razboiului, Romania pierdea aproape 350.000 de soldati si 275.000 de civili, dar isi recastiga regiunile istorice: Basarabia, Bucovina si Transilvania.
Sursa: Mihaela Martin
Etichete: ceremonie, comemorare, primul razboi mondial, verdun,
Dată publicare:
11-11-2008 00:00