36 de ani de la cutremurul din '77. Vezi aici secvente VIDEO tulburatoare
Au trecut 36 de ani de la devastatorul seism care a distrus mii de vieti. Cutremurul din 1977 a fost cel mai puternic din istoria moderna a Romaniei.
Cutremurul s-a produs pe data de 4 martie 1977, la ora 21:22. Cu o intensitate de 7,2 pe scara Richer, seismul a lasat in urma 1578 de morti, peste 11.000 de raniti si alte cateva zeci de mii de oameni fara casa. In total, 35.000 de locuinte s-au facut una cu pamantul.
In Bucuresti, 30 de cladiri, majoritatea construite inainte de 1940, s-au prabusit si mii de oameni, vii sau morti, au fost ingropati sub mormanele de moloz.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Stricaciunile au fost mult peste cele lasate in urma de seismul din 1940, care a avut 7,7 magnitudine, insa a fost unul de mare adancime. Asta a facut diferenta intre cele doua rele. Acum 36 de ani, unda de soc a avut epicentrul la 96 de km sub pamant si s-a propagat spre sud-estul tarii, afectand puternic Capitala.
In noiembrie '40, epicentrul a fost la 150 de km, adica mult mai jos, in mantaua pamantului, sub primul strat din scoarta si astfel unda s-a propagat spre nord, afectand orase din zona Moldovei si pana la Moscova, unde au cazut cateva blocuri.
Analizand toate cele 4 cutremure devastatoare din ultimii 200 de ani, specialistii vin cu o noua predictie: "A fost alternanta adancime, suprafata, adancime si in 4 martie mai de suprafata. Deci, cand va urma nu stim, dar va fi de mare adancime", declara in urma cu aproape 2 ani prof. Gheorghe Marmureanu, directorul Institutului de Fizica a Pamantului.
In panica generala, Capitala ramane cu grija celor aproximativ 300 de cladiri vechi, multe dintre acestea fiind scoli si spitale. Prea putine au fost reconsolidate. Din dezinteresul oamenilor, dar si al autoritatilor.
Orasul Zimnicea a fost lovit cel mai rau in 1977: in mai putin de 3 minute a fost ras de pe suprafata pamantului. Cei mai multi supravietuitori au fost salvati in primele ore.
A doua zi au inceput operatiunile masive de salvare, in special de catre armata. De mare ajutor au fost si cascadorii de la Buftea, care s-au avantat in cladirile care abia se mai tineau pe picioare pentru salvarea supravietuitorilor. Cautarile au durat zile intregi, timp in care sute de oameni au fost scosi de sub daramaturi.
Printre victimele cutremurului s-au numarat si cateva personaje marcante ale culturii romanesti. Actorul Toma Caragiu, poetul Anatol E. Baconski, scriitorul Mihai Gafita, regizorul Alexandru Bocanet sau cantareata Doina Badea sunt doar cativa dintre artistii care au si-au pierdut viata atunci.