O sansa pentru bolnavii de leucemie, la un spital din Timisoara!


Ultimul update: Luni 29 Octombrie 2012 07:32
Data publicarii: Marti 23 Noiembrie 2010 00:00
Categorie: Avem viata in sange!

O speranta in plus pentru romanii care sufera de diferite forme de leucemie vine de la Timisoara. Clinica de transplant din cadrul Spitalul de Copii "Luis Turcanu" a obtinut accesul la Registrul International de Donatori de Celule Stem.

Este singura institutie din Romania care a intrat in acest circuit, dupa o lunga perioada de evaluare.

Operatii extrem de costisitoare care se faceau numai in strainatate, din lipsa de donatori, se vor putea realiza si la noi, odata ce clinica are acces acum la o baza internationala de celule stem si le poate aduce in tara.

Medicii au primit deja raspuns favorabil pentru sase dintre pacienti, care in perioada urmatoare vor fi operati la Timisoara. Un bolnav trebuie sa achite in jur de 15.000 de euro pentru acest transplant.

Medicii spera sa obtina fonduri de la Ministerul Sanatatii. Oricum, aceasta suma este mult mai mica decat cea care ar trebui platita pentru o operatie in strainatate: pana la 250.000 de euro. Ministerul Sanatatii promite ca Registrul Donatorilor Onorifici, infiintat in urma campaniei Stirilor PROTV "Avem viata in sange", va suporta aceste costuri incepand cu luna februarie a anului viitor cand Registrul va deveni functional.

La 18 ani, Dorin este doar unul dintre zecile de cazuri disperate puse pe liste la Timisoara. Viata inseamna acum zile intregi petrecute pe patul de spital, inconjurat de medicii care incearca sa ii tina leucemia sub control. Cateva poze ii amintesc ca a fost candva altfel: vesel, cu planuri multe.

Diagnosticul primit de Dorin nu inseamna o condamnare. Insa numai daca primeste ajutor la timp. Iar pentru el salvarea ar putea veni acum din strainatate, odata ce clinica din Banat a intrat in circuitul international. In tara nu se gasise niciun donator inrudit.

Registrul International de Donatori de Celule Stem ar putea insemna speranta pentru sute, poate chiar mii de bolnavi romani. Prioritate vor avea insa copii si tineri, spun specialistii de la Timisoara.

Pentru Dorin de-abia acum incepe lupta pentru supravietuire. In urma campaniei "Avem viata in sange" derulata de Stirile PROTV, Ministerul Sanatatii a promis ca acest registru va fi functional in maximum doua luni si va plati aducerea celulelor stem in tara. Pentru asta Guvernul trebuie sa aprobe o modificare a hotararii de guvern privind infiintarea registrului care prevede spune clar ca Registrul Donatorilor Onorifici de celule stem va suporta aceste costuri.

O firma din Romania, acuzata de trafic ilegal cu celule stem
Premiera medicala: un baiat va fi salvat prin grefa de sange placentar
Medicii pot recolta celule stem si din dintii de lapte ai copiilor
VIDEO PROTVPLUS.RO