O sansa pentru bolnavii de leucemie, la un spital din Timisoara!
O speranta in plus pentru romanii care sufera de diferite forme de leucemie vine de la Timisoara. Clinica de transplant din cadrul Spitalul de Copii "Luis Turcanu" a obtinut accesul la Registrul International de Donatori de Celule Stem.
Este singura institutie din Romania care a intrat in acest circuit, dupa o lunga perioada de evaluare.
Operatii extrem de costisitoare care se faceau numai in strainatate, din lipsa de donatori, se vor putea realiza si la noi, odata ce clinica are acces acum la o baza internationala de celule stem si le poate aduce in tara.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Medicii au primit deja raspuns favorabil pentru sase dintre pacienti, care in perioada urmatoare vor fi operati la Timisoara. Un bolnav trebuie sa achite in jur de 15.000 de euro pentru acest transplant.
Medicii spera sa obtina fonduri de la Ministerul Sanatatii. Oricum, aceasta suma este mult mai mica decat cea care ar trebui platita pentru o operatie in strainatate: pana la 250.000 de euro. Ministerul Sanatatii promite ca Registrul Donatorilor Onorifici, infiintat in urma campaniei Stirilor PROTV "Avem viata in sange", va suporta aceste costuri incepand cu luna februarie a anului viitor cand Registrul va deveni functional.
La 18 ani, Dorin este doar unul dintre zecile de cazuri disperate puse pe liste la Timisoara. Viata inseamna acum zile intregi petrecute pe patul de spital, inconjurat de medicii care incearca sa ii tina leucemia sub control. Cateva poze ii amintesc ca a fost candva altfel: vesel, cu planuri multe.
Diagnosticul primit de Dorin nu inseamna o condamnare. Insa numai daca primeste ajutor la timp. Iar pentru el salvarea ar putea veni acum din strainatate, odata ce clinica din Banat a intrat in circuitul international. In tara nu se gasise niciun donator inrudit.
Registrul International de Donatori de Celule Stem ar putea insemna speranta pentru sute, poate chiar mii de bolnavi romani. Prioritate vor avea insa copii si tineri, spun specialistii de la Timisoara.
Pentru Dorin de-abia acum incepe lupta pentru supravietuire. In urma campaniei "Avem viata in sange" derulata de Stirile PROTV, Ministerul Sanatatii a promis ca acest registru va fi functional in maximum doua luni si va plati aducerea celulelor stem in tara. Pentru asta Guvernul trebuie sa aprobe o modificare a hotararii de guvern privind infiintarea registrului care prevede spune clar ca Registrul Donatorilor Onorifici de celule stem va suporta aceste costuri.
Sursa: Pro TV
Etichete: sanatate, leucemie, celule stem, transplanturi,
Dată publicare:
23-11-2010 00:00