Registrul donatorilor onorifici de celule stem exista acum si in Romania!
Registrul a fost deschis vineri. Primul donator inscris a fost ministrul sanatatii, Ion Bazac, urmat de corespondentul Stirilor PROTV, Paula Herlo, care a initiat campania "Avem viata in sange".
Aceasta campanie a determinat autoritatile sa infiinteze institutia care in alte tari salveaza de la moarte mii de bolnavi de leucemie sau cancer limfatic.
Gratie Registrului donatorilor onorifici, romanii cu boli grave de sange vor primi un ajutor la care n-au indraznit sa spere pana astazi.
Pentru miile de bolnavi care n-au un donator in familie, vestea vine ca o binecuvantare. Odata cu infiintarea Registrului, vor putea fi cautati donatori si in cele internationale.
Insitutia nou infiintata va plati registrului din strainatate, unde exista un donator compatibil cu pacientul roman, grefa de celule stem, apoi celulele vor fi transplantate bolnavilor intr-unul dintre cele trei centre unde se face transplant medular: Bucuresti, Targu Mures si Timisoara.
Pe site-ul www.stirileprotv.ro, 35.000 de oameni si-au aratat intentia pana acum de a deveni donatori. Datele lor au ajuns vineri la oficialii Registrului.
Potentialii donatori vor fi contactati de angajatii Registrului si indrumati spre laboratoarele de testare. De asemenea, pe site-ul Ministerului Sanatatii exista o sectiune speciala, unde cei interesati isi pot lasa datele. Vor primi un numar de inregistrare si vor afla care este cel mai apropiat laborator, unde pot fi testati pentru a fi inclusi in baza de date.
Anul acesta, ministerul a platiti 1.700.000 de euro pentru tratamentul a 18 pacienti la clinici din strainatate. Cu acesti bani, puteau fi tratati 40 de bolnavi la noi in tara. Odata cu infiintarea Registrului, toti bolnavii de leucemie, talasemie majora, limfom Hodgkin sau aplazie medulara, care nu au un donator in familie, au sanse sa gaseasca un donator voluntar in registrele internationale care contin 13 milioane de donatori.
Campania Stirilor PRO TV "Avem viata in sange" continua pana cand va fi realizat in Romania primul transplant de la un donator neinrudit. Pentru ca bolnavii sa aiba o sansa, este nevoie de cat mai multi voluntari inscrisi in Registrul Donatorilor Onorifici de celule stem.
“Infiintarea acestui registru inseamna tot ceea ce mi-am propus. Am inceput aceasta campanie visand la ziua asta. Cred insa ca misiunea mea se va termina in momentul in care in Romania, se va face primul transplant de la donatori neinruditi”, a declarat Paula Herlo
Campania “Avem viata sange” a fost lansata in luna martie a acestui an, in incercarea de a determina autoritatile sa infiinteze un Registru al Donatorilor Neinruditi. Ca urmare a informatiilor si a povestilor prezentate in cadrul reportajelor difuzate de Stirile ProTV a venit si raspunsul autoritatilor.
In luna iunie, invitati in cadrul emisiunii “Romania, te iubesc!”, prim-ministrul Emil Boc si ministrul sanatatii Ion Bazac au anuntat infiintarea Registrului Donatorilor Neinruditi.
Intra pe site-ul Ministerului Sanatatii pentru mai multe detalii!