VIDEO. Vezi in 3 minute ce inseamna sa petreci 3 ani pe planeta Marte

12-10-2011 16:04


Marte

Robotelul Opportunity, trimis de NASA pe Marte, a transmis spre Pamant mai multe fotografii realizate in decursul a trei ani. Din acestea, specialistii NASA au realizat un filmulet de 3 minute, care ne ofera posibilitatea sa vedem cum arata Planeta Rosie.

Opportunity a parcurs in trei ani numai 20 de kilometri, oprindu-se pe marginea craterului Endeavour si infruntand clima aspra a planetei.

Sunetul care se aude pe fundalul acestor imagini este produs de deplasarea robotelului pe solul martian, sunetul fiind diferit cand acesta trecea peste nisip sau peste pietre.

Opportunity si “geamanul” sau, robotul Spirit, si-au inceput misiunea pe Marte in anul 2004, furnizand informatii importante despre posibilitatea existentei vietii pe Marte.

Astronomii au pierdut legatura cu Spirit in anul 2010, dar Opportunity isi contiunua munca, cerectand craterul Endeavour.

Ambele misiunii au fost un mare succes pentru NASA, roboteii rezistand remarcabil in mediul ostil al planetei, unde au loc frecvent furtuni de nisip.

In curand, un nou aparat i se va alatura lui Opportunity. Este vorba de Curiosity, care va fi lansat spre Marte in luna august 2012.

Sursa: Daily Mail