Orasul in care se testeaza viitorul pe oameni: Masdar City. FOTO
Este primul oras care nu emite CO2. Masdar City este un proiect dezvoltat de Emiratele Arabe Unite si reprezinta ambitiile futuriste ale magnatilor din industria petrolului. Este primul oras al viitorului, de pe Pamant.
La marginea desertului Arabiei este greu de crezut ca se poate trai "verde". Cu toate acestea acolo se dezvolta in acest moment singurul oras din lume care nu emite CO2.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Masdar City este un proiect extrem de ambitios, in valoare de 18 miliarde de dolari, desenat de celebrul arhitect Norman Foster. In acest moment acolo sunt doar cativa oameni - cobaii celui mai avansat laborator hi-tech pentru mediu.
Aici, locuitorii au masini electrice fara sofer, strazi umbrite cu aer conditionat format prin niste tunele de vant imense dar si politisti "verzi" care monitorizeaza energia folosita de fiecare.
A fost conceput in 2006, iar prima faza a proiectului este acum finalizata dupa trei ani de munca in care s-au cheltuit 1,4 miliarde de dolari.
Amplasat langa Aeroportul International Abu Dhabi din Emiratele Arabe Unite, orasul consta pana in acest moment in 6 cladiri principale, o strada, 101 de apartamente mici, o biblioteca electronica imensa si Institutul Masdar.
Faza a doua a constructiei va fi terminata anul acesta si va adauga 222 de apartamente, mai multe strazi si magazine. Pana in 2015, Masdar City se asteapta sa aibe deja 7.000 de locuitori. Inca 12.000 de oameni vor veni din Abu Dhabi, in viitor.
Planul este ca Masdar sa devina primul oras din lume, plin cu locuitori, si care sa aiba emisii zero de carbon. Arhitectul a schitat proiectul pentru 50.000 de oameni si totul trebuia sa fie gata pana in 2016, dar recesiunea a ajuns si printre arabi asa ca lucrurile s-au decalat un pic. Acum se vorbeste de doar 40.000 de locuri gata pana in 2021 sau 2025.