Cum a aparut cel mai popular cuvant din lume. Poveste americana 100%


Ultimul update: Marti 30 Octombrie 2012 18:12
Data publicarii: Marti 19 Aprilie 2011 14:31
Categorie: Fun
OK

In fiecare zi oamenii il folosesc, dar putini stiu de unde vine cel mai popular cuvant din lume. Sunt foarte multe teorii care isi asuma etimologia acestuia, dar una dintre cele mai veridice este provenienta militara.

O simpla cautare pe Google dupa OK ne da peste  2.030.000.000 de rezultate. Este, fara indoiala, cel mai folosit cuvant din lume. Este pronuntat de oricine, indiferent de limba pe care o vorbeste. OK ne ajuta de fapt sa spunem foarte simplu ca un lucru sau o situatie este "bine", "in regula", "corecta", "convenabila".

Cine l-a inventat si cand?

Cuvantul OK a fost “inventat” de americani. Cu aceasta afirmatie toata lumea este de acord si nimeni nu le contesta acest drept. Se pare ca aceasta abreviere a aparut in Razboiul de secesiune din America, cel in care Nordul si Sudul s-au luptat timp de peste patru ani (1861 - 1865).

Luptele au inceput in ziua de 12 aprilie 1861 si se considera ca razboiul ar fi incetat la 9 aprilie 1865. In popor se stie ca sclavia a fost cauza principala a acestui razboi, dar majoritatea istoricilor sustin ca totul a plecat de la probleme mult mai complexe.

Enigme. Nave celebre si oameni ale caror disparitii nu pot fi explicate

Cert este ca in timpul conflictului au murit aproape 1.000.000 de oameni – adica 3% din totalul populatiei de la acea vreme.
Decesele din razboi erau trecute de militarii din Nord pe niste tablite pe care le afisau in vazul soldatilor pentru a-i tine la curent cu ce se petrecea pe front.

Astfel ca pe aceste “aviziere” apareau constant statistici de pe campul de lupta de genul: “200 kills”, “300 kils” zi de zi. Au fost, insa, mai ales spre sfarsitul luptelor, si zile in care nu existau morti, asa ca pe tablite aparea “0 kills” care dupa cateva scrieri a fost scurtat in “O K”. De cate ori aparea acest cuvant, adica in zilele in care nu se inregistrau victime, era o adevarata bucurie printre militari.

Alta teorie despre OK

Se spune ca este o abreviere de la “oll korrect”, o scriere umoristica a “all correct”, care ar fi aparut tot in secolul al XIX-lea, cand umoristii erau recunoscuti pentru faptul ca faceau haz de cuvintele stalcite ale politicienilor.

In orice caz, se pare ca OK a aparut pentru prima data in ziarul Boston Morning Post, pe 23 martie 1839, in contextul urmator: “El, de la Ziar, si banda lui politisti vor avea parte de “cutia contribuabilului”, etc, o.k. - all correct – cand vor zbura porcii.” Si din aceasta cauza se crede ca OK ar insemna “all correct”.

Citeste si:

Biblia, despre Sfarsitul Lumii: Va fi cutremur mare, Luna se va face rosie

 

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO