Limbaj pe cale de disparitie, pentru ca ultimii doi vorbitori sunt certati
Limba populatiei Ayapeneco a fost vorbita timp de mai multe secole in tinutul care acum este cunoscut sub numele de Mexic. A supravietuit invaziei spaniole, a trecut peste razboaie si revolutii, foamete si secete.
Acum insa, la fel ca in cazul multor alte dialecte indigene, acest limbaj risca sa se stinga.
Doar doi oameni mai cunosc limba "Nuumte Oote" - dar acestia refuza sa vorbeasca intre ei. Manuel Segovia, 75 de ani, si Isidro Velazquez, 69 de ani, traiesc la 500 de metri distanta unul de celalalt in satul Ayapa, in tinuturile tropicale ale statului mexican Tabasco. Inca nu se stie foarte clar de unde a pornit conflictul lor mut, dar oamenii care ii cunosc spun ca niciodata nu s-au suferit unul pe celalalt.
"Nu prea au multe in comun", a spus Daniel Suslak, antropolog lingvistic la Universitatea Indiana, citat de publicatia The Guardian. El este implicat intr-un proiect de realizare a unui dictionar al limbii Ayapaneco. Segovia, a mai precizat lingvistul, este "putin mai ursuz", in timp ce Velasquez, care este "mai stoic", isi paraseste foarte rar locuinta.
Realizarea acestui dictionar este o cursa contra-cronometru, intr-o incercare disperata de a conserva limbajul inainte de a fi prea tarziu. "Cand eram copil, toata lumea vorbea aceasta limba. A disparut in timp, putin cate putin. Acum cred ca o sa moara, odata cu mine", a spus Segovia, care mai sustine ca nu ar fi certat cu Velasquez.
Segovia inca foloseste aceasta limba atunci cand vorbeste cu sotia si fiul sau, care il inteleg, dar nu pot reproduce decat cateva cuvinte. Velasquez, in schimb, nu mai vorbeste cu nimeni in limba materna.
Exista 68 de limbi diferite, indigene, in Mexic, care se impart la randul loc in 364 de dialecte. Cateva dintre ele sunt, de asemenea, pe cale de disparitie, insa limbajul Ayapaneco este cazul cel mai grav.