Dinastia Murdoch s-ar putea prabusi din interior. Copiii magnatului nu se mai suporta intre ei

Ultima actualizare: 03-10-2012 03:09
Elisabeth si James Murdoch

Tensiunile din inima imperiului lui Rupert Murdoch ameninta sa explodeze dupa ce copiii mogului par ca nu se mai inteleg si incep sa se certe intre ei.

Michael Wolff, unul dintre biografii lui Murdoch, pretinde ca fiica magnatului Elisabeth, i-ar fi spus ca fratele ei, James, a prabusit compania (expresia originala: "fucked the company"), scrie The Guardian.

Saptamana trecuta ea a negat insa ca ar fi spus ceva asemanator si despre Rebekah Brook, seful executiv al News International, alungata din functie. 

Intre timp, Rebekah Brooks, fosta directoare a filialei britanice a grupului News Corp al lui Rupert Murdoch, a fost arestata duminica in cadrul anchetei politiei privind scandalul interceptarilor. 

Wolff a scris insa pe Twitter ca acele declaratii erau incomplete: "Ea a spus: James si Rebekah au distrus compania". Elisabeth ar fi facut aceasta afirmatie duminica trecuta, la o lansare de carte a analistului politic Philip Gould, gazduita de sotul sau Matthew Freud si de editorul The Times, James Harding.

Surse din interiorul News Corp au pus insa la indoiala veridicitatea acestor informatii, aratatnd ca Wolff a fost mereu un critic al lui James Murdoch si a scris despre el de mai multe ori in tonuri negative. Dar despre Elisabeth se stie ca este consternata despre ceea ce se petrece cu imperiul tatalui ei si astfel tensiunile din familie ar fi explicabile.

Biograful Wolff sugereaza dealtfel ca lumea asista in aceste momente la sfarsitul ambitiilor dinastice ale lui Murdoch. "Clanul Murdoch va fi inlaturat din aceasta companie. James va ajunge intr-un fel de exil, iar Rupert va fi scos la pensie si un outsider pe care nu-l cheama Murdoch va fi numit la conducere".

News Corp este o companie cu renume mondial - angajeaza cei mai buni oameni si aduce in firma pe toti ce care au un potential de a fi cineva. Dar totul se poate narui daca se dovedeste ca ar fi intercentat convorbirile victimelor din atentatele teroriste din 11 septembrie 2001.

Sambata, Rupert Murdoch a publicat in presa o mea culpa semnata de el insusi pentru interceptarile ilegale practicate la scara mare de la inceputul anilor 2000 de unul dintre tabloidele sale, News of the World (NotW), inchis saptamana trecuta.

Potrivit politiei, cotidianul ar fi interceptat convorbirile a circa 4.000 de personalitati, intre care familiile unor adolescenti asasinati. Aceste dezvaluiri au ridicat intreaga clasa politica din Marea Britanie impotriva lui Rupert Murdoch, incepand cu laburistii, care au lansat la acest sfarsit de saptamana un nou atac impotriva lui.

Intr-un interviu acordat The Observer, liderul laburist Ed Miliband apreciaza ca este timpul sa se "analizeze situatia care autorizeaza o persoana sa detina peste 20 la suta din piata presei" si o mare parte din Sky.

O concetratie "periculoasa" care a "condus la abuzuri de putere in cadrul grupului", mentioneaza el. De la izbucnirea scandalului, Ed Miliband a preluat conducerea ofensivei impotriva magnatului, cerand pe rand demisia liderilor News International, retragerea ofertei acestuia de cumparare a BSkyB si infiintarea unei comisii de ancheta.

Numarul doi in cadrul Guvernului, Nick Clegg, a considerat, de asemenea, ca "normele privind pluralismul trebuie reanalizate, pentru a se asigura ca acesta este respectat".

Polemica privind legaturile stranse pe care News International le avea cu politia a reizbucnit la acest sfarsit de saptamana dupa dezvaluirile potrivit carora directorul Scotland Yard Paul Stephenson s-a intalnit de 18 ori cu liderii companiei intre 2006 si 2010.

Scotland Yard, care este acuzat ca a tergiversat ancheta, a fost nevoit sa recunoasca faptul ca l-a recrutat drept consultant in relatii publice pe un fost redactor-sef adjunct al NotW, Neil Wallis. Acesta din urma a fost, de asemenea, consultantul unui hotel luxos in care seful politiei a petrecut cinci saptamani de convalescenta in acest an, potrivit presei.

Potrivit Sunday Telegraph, membrii consiliului de administratie al BSkyB, din care Murdoch detine 39 la suta, ar fi decis sa se reuneasca la 28 iulie pentru a discuta despre viitorul lui James la conducerea grupului. In acest timp, concurenta este acerba. In speranta de a atrage cei 7,5 milioane de cititori ai NotW, Mail of Sunday a redus pretul duminica la o lira (1,14 euro).

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO