Statul a imprumutat 200 de mil de euro pentru a renova scolile. Intermediarii au pus mana pe bani
Unele firme de constructii, dupa ce castiga licitatiile pentru reabilitatea scolilor,le sub-contracteaza de 2 sau 3 ori pentru ca in final santierul sa fie abandonat de muncitorii neplatiti.
Mai mult, in anumite situatii reprezentatii autoritatilor, care ar trebui sa supravegheze astfel de lucrari, devin diriginti de santier si parte din mecanism.
200 de milioane de euro a imprumutat statul roman de la banci europene cu promisiunea ca vor fi renovate sute de scoli din mediul rural.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Dar, inainte ca elevii sa profite de pe urma acestor investitii, profita intermediarii. Mecanismul este simplu: cel care castiga licitatia de la stat isi pastreaza un procent din bani si subcontracteaza lucrarile altor firme.
Acestea sub-contracteaza la randul lor, pastrand, de asemenea, un procent din suma. Lucrarile au fost date din mana in mana mai departe, astfel incat companiile de constructii intermediare castiga usor, fara sa fie nevoie sa bata nici macar un cui.
La Patrauti, in judetul Suceava, desi scoala a fost renovata pe banii primariei anul trecut, anul acesta s-a demolat un corp de cladire.
In momentul in care reporterul ProTV a intrebat de bani, cei care sunt acum pe santier, subcontractorii, au dat din colt in colt.
Acelasi dezinteres si la institutiile care ar fi trebuit sa gestioneze aceste fonduri.
Cum se deruleaza acest program si cine sunt adevaratii beneficiari ai banului public aflati duminica, ora 18, intr-o ancheta marca "Romania te iubesc".