Romania te iubesc: Istoria adidasului comunist. Cum a aruncat capitalismul in ruina decenii de munca
Va amintiti de pantofii sport de la fabrica ''Pionierul', de Ro-sprint sau Ro-start? Construite la inceputul secolului, dezvoltate in perioada comunismului, fabricile de incaltaminte din Bucuresti au ajuns o paragina adapost pentru oamenii strazii.
Mostenitorii fostilor proprietari se lupta de 20 de ani pentru a le recupera, in timp ce patronii post-decembristi au ingropat industria de tabacarie si incaltaminte.
Nicola Prodanof era unul dintre cei mai mari industriasi din perioada interbelica. Dupa venirea comunistilor, fabricile s-au dezvoltat, iar produsele de aici aveau mare cautare.
"Li s-au dat o atentie deosebita pentru ca s-au adus si utilaje din strainatate si au completat utilajele pe care le avea bunicul meu si au mers excelent pana in ultimii ani ai regimului comunist, '89 - '90, cand s-a terminat", a spus mostenitorul Nicolae Prodanof.
Generatii intregi de copii s-au incaltat de la Pionierul sau de la Dambovita. Acolo era un magazin de desfacere unde se formau cozi interminabile pentru o pereche de adidasi romanesti.
In locul muncitorilor, in fosta fabrica Dambovita sunt acum alti chiriasi.
In ruina au fost aruncate decenii de munca, investitii care nu se mai pot aduce inapoi.
Care a fost soarta celor mai importante intreprinderi de incaltaminte din Bucuresti, Dambovita si Pionierul, dar si cum s-au luptat mostenitorii imperiului Prodanof cu statul roman, aflati Duminica, la "Romania, te iubesc!".