"Romania, te iubesc!" In culisele maestrilor teatrului romanesc. Partea II

×
Codul embed a fost copiat

Desi Holywood-ul este pentru el un loc familiar, Marcel Iures prefera sa joace tot la el acasa. Intr-un teatru amenajat intr-un subsol de pe Calea Victoriei. Paradoxal, celebritatea l-a facut sa se simta si mai atasat de caldura publicului roman.

"Romania, te iubesc!" In culisele maestrilor teatrului romanesc. Partea I

Misu Fotino, Victor Rebengiuc, Rodica Popescu Bitanescu si Marcel Iures isi spun povestea vietii lor, o viata care a insemnat si inseamna doar atat pentru ei: mirajul scenei, teatru si numai teatru.

Marcel Iures a jucat langa George Clooney, Brad Pitt si Tom Cruise cu sinceritatea, sensibilitatea si nobletea cu care joaca la el in subsol.

"Sunt niste oameni absolut normali. Mananca, au slabiciuni, se tem ca n-o sa stie textul. Sunt artisti, orice artist se comporta asa, ca doar nu e un zeu", spune Marcel Iures.

Citește și
România, te iubesc! Emisiunea integrală din 15 decembrie 2024
România, te iubesc! Emisiunea integrală din 15 decembrie 2024

Cand Gheorghe Dinica si Marin Moraru au fost invitati sa joace underground, adica in teatrul amenajat intr-un subsol, nu le-a venit sa creada ca scena este practic podeaua.

Marcel Iures
este multumit cand se uita in urma. Pe la el prin subsol au trecut multi actori la inceput de drum. A facut scoala.

"Au trecut cateva generatii pe aici, au ajuns ba prin China, Franta, ceea ce e foarte frumos, imi place asta si ce am invatat a fost sa stam locului impreuna, este extrem de important, sa insisti, sa continui", marturiseste actorul.

Si mai ales nu si-a dezamagit niciodata publicul.

De departe insa, prosper si in voga este Teatrul Metropolis. Desi bugetar, si-a castigat publicul prin cladirea impecabil renovata cu bani de la Primaria Capitalei si mai ales prin repertoriul variat. Se joaca o piesa de mare succes, "Peste cu mazare" si doamna Olga Tudorache se pregateste de spectacol.

Acum trei ani, dintr-o cladire in paragina, George Ivascu a reusit sa faca o bijuterie. Ruina s-a tranformat peste noapte intr-un teatru nou, modern, elegant si perfect functional. Ivascu a construit un repertoriu variat si modern, a adus actori grei sa colaboreze, dar le ofera si celor tineri un loc in care sa dovedeasca ce pot.

Confort si intimitate, asta si-a dorit George Ivascu in spatiul noului teatru.

Repertoriul, distributia si mai ales spatiul civilizat au facut ca toate spectacolele de la Metropolis sa se joace cu casa inchisa.

"Undeva in sufletul nostru simtim nevoia. Pentru ca realitatea inconjuratoare nu te lasa, nu-ti da voie sa te emotionezi, acesta e un spatiu in care avem voie sa ne emotionam", spune George Ivascu.

Spectacol mare si la Teatrul National: Victor Rebengiuc in " Legenda marelui inchizitor", in regia lui Radu Penciulescu. Se joaca numai cu casa inchisa. Dupa o cariera impresionanta, Victor Rebengiuc inca nu se considera un mare actor.

"Nu pot sa-mi permit sa spun ca sunt un mare actor, ar insemna sa ma distrug pe mine insumi", marturiseste actorul.

Victor Rebengiuc
sustine roluri mari in cele mai importante teatre din Bucuresti si este platit ca un colaborator. De 20 de ani si-a dorit o lege a teatrelor, insa nimeni nu l-a auzit.

"Sa asigure existenta teatrului, sa asigure continuitatea muncii in teatru, sa fie platiti actorii dupa valoare", isi doreste actorul.

Nu-i plac aplauzele la scena deschisa si nici cele fara discernamant. Dar stie ca asa e publicul roman, politicos.

Dar cum se aplauda pe vremuri? Si cum erau spectacolele? Un actor care a trait din plin gloria teatrului romanesc este Misu Fotino. La 80 de ani traieste dintr-o pensie umila si toata viata, sufletul lui a fost teatrul. A debutat la varsta de 7 de ani, alaturi de tatal sau, actor la teatrul din Brasov.

In anul 1952, Misu Fotino a fost descoperit de marele regizor Sica Alexandrescu, care l-a angajat la Teatrul National din Bucuresti. Au urmat zeci de piese care au facut gloria teatrului romanesc. A avut parteneri uriasi, dar a ramas modest toata viata.

Desi a facut roluri irepetabile mai ales in comedii, Misu Fotino si-a incheiat cariera ca intr-o tragedie greaca. In spectacolul " Egoistul", alaturi de Radu Beligan, i s-a facut rau si a simtit cat este de bolnav. A fost pentru ultima data cand a urcat pe scena.

Lumea celui care ne-a facut sa radem timp de 73 de ani este astazi una lipsita de sunet si de replica.

Odata cu Misu Fotino, inca o legenda a generatiei de aur o sa dispara. Marele actor nu a pastrat in casa nici macar o inregistrare din spectacolele sale exceptionale. Insa, stie ca undeva in inima oamenilor, toata daruirea si flacara lui vor ramane. A meritat sa-si dea si sufletul pe scena.

Rodica Popescu Bitanescu a jucat alaturi de cei mai mari actori si astazi, la varsta de.72 de ani, ii merge mai bine ca niciodata. Si-a descoperit un nou talent, in ultimii ani scrie piese de teatru si le regizeaza. Asta o ajuta sa traiasca onorabil.

In cabina ei de la Teatrul National, actrita se pregateste pentru spectacolul "Cinci femei in tranzitie", o piesa care se joaca de opt ani cu casa inchisa. Si-a inceput cariera furand meserie de la cei batrani.

Pana la urma vremurile se schimba si viitorul apartine actorilor tineri care vor sa joace cu orice pret. Dana Voicu a urmat traseul clasic. A terminat institutul si a avut marea sansa sa fie angajata prin concurs intr-un teatru din Bucuresti. Numai ca trebuia sa astepte cu lunile ca sa fie distribuita.

A plecat din teatru si a incercat sa se descurce pe cont propriu. Asa a luat fiinta, acum 11 ani, "teatrul inexistent", o companie dispusa sa performeze in orice spatiu, in orice loc si pe orice suma.

De stat, particular, clasic sau neconventional, teatrul nu moare, teatrul se transforma. Si nu are varsta cat timp reuseste sa emotioneze si sa miste ceva in sufletele noastre.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
"Romania, te iubesc!" In culisele maestrilor teatrului romanesc. Partea I

"Romania, te iubesc" va invita la un altfel de spectacol: vazut, simtit si analizat de cei care il joaca. Regizori care au revolutionat teatrul mondial:Andrei Serban. Actori care au cucerit Hollywoodul, dar prefera teatrul lor din subsol: Marcel Iures.

Recomandări
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h
Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h

Iarna pare că își intră în drepturi, cel puțin la altitudini mari. Meteorologii anunță că, de la ora 10:00, până marți seara, la ora 21:00, în zona de munte va bate vântul cu până la 90 de km pe oră.

Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989
Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989

Ziua de 16 decembrie 1989 a rămas în istorie ca reprezentând începutul sfârşitului pentru regimul condus de Nicolae Ceauşescu.