Romania, te iubesc!: Ce s-a intamplat cu "revolutionarii" care in decembrie '89 erau in puscarie

×
Codul embed a fost copiat

N-au iesit in strada, dar au certificate de revolutionari. Pe unii dintre ei i-ati cunoscut anul trecut, intr-o ancheta care a vorbit despre revolutionarii de carton. Dupa o luna erau chemati de procurori la audieri.

Ne-am intors la Brasov, sa vedem in ce statiu sunt certcetarile. Intamplator sau nu, falsii luptatori sunt inca liberi, cu banii in cont, bucurandu-se si acum de beneficiile primite in ultimii ani.

Acum cateva saptamani, Parlamentul a votat o lege prin care indemnizatiile de revolutionari nu vor fi platite pe 2012. Motivul invocat? Criza economica si efortul bugetar. Dar adevaratul motiv este neputinta autoritatilor de a indeparta din marea masa revolutionarilor pe cei impostori sau chiar pe cei care au tras.

Martori falsi, dosare contrafacute, traficanti de acte. In urma cu un an, ati putut vedea la "Romania, te iubesc!" cum si-au obtinut unii certificatele de revolutionar si odata cu ele o serie de beneficii: terenuri sau indemnizatii generoase incasate retroactiv din 2005. Un tablou trist al unei revolutii revendicata azi de impostori care si-au cumparat statutul, fara ca institutiile statului sa-i deranjeze.

Ce s-a intamplat intr-un an, de cand noi am semnalat ca ceva este putred in anumite dosare de revolutionari din Brasov? Pentru prima data, la Brasov s-au deschis dosare penale pentru inselaciune si falsuri in cazuri de certificate de revolutionar.

Citește și
Romania, te iubesc. Eroii lupta sa-si castige statutul de revolutionari
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Cazul lui Constantin Grancea din Zarnesti, prezentat de ProTV este strigator la cer. In decembrie 1989, personajul nostru era in penitenciarul Margineni. Dar nu pentru motive politice. Arestat in 5 august 1989 pentru furt de benzina din conducte, a fost condamnat la 4 ani inchisoare. Ceea ce nu l-a impiedicat sa ceara si sa se faca revolutionar.

Este interesant insa ca Asociatia de la Brasov a tinut in continuare sa-si dovedeasca implicarea in cazul Grancea. Probabil ca interesele revolutionarilor cu certificat din Brasov sunt mai importante decat legea. Asociatia condusa de Dorin Lazar Maior a trimis o lista de sustinere a fostului detinut. Surpriza cea mai mare a venit atunci cand Grancea se declara…evadat din penitenciar.

Probabil ca dupa Revolutie s-a intors in penitenciar, odata ce documente oficiale arata ca fost eliberat in 22 ianuarie printr-un decret al presedintelui Iliescu si i-au mai ramas de facut 1.289 de zile de detentie.

Constantin Grancea spunea in memoriul sau de revolutionar pentru ce "a evadat". Pasaje demne de un film de actiune, a prins teroristi si s-a luptat cu spioni sovietici.

Din pacate, chiar institutia care trebuia sa se ocupe de buna functionare si de corectitudinea acestor actiuni a fost de multe ori depasita sau chiar complice la foarte multe dintre abuzuri. O institutie unde certificatele de revolutionar au fost emise dupa bunul plac al unor instrumente politice sau material interesate. Acum este foarte greu sa se repare prejudiciile create.

O gramada dintre revolutionari sunt facuti la norma si cu incalcarea legilor in vigoare. Pana acum, lui Constantin Grancea nu i s-a intamplat mai nimic. Pana cand o sa fie judecat, i s-a blocat doar indemnizatia, ceea ce o sa se intample tuturor "luptatorilor cu merite deosebite", din 2012.

Un alt dosar prezentat de ProTV si aflat acum pe masa procurorilor este cel al Ramonei Ilie. Pentru ca zarnesteanul Marius Ilie, eroul celor mai mari scandaluri din Brasov, n-a putut sa-si faca certificat de revolutionar, s-a gandit sa beneficieze prin intermediul sotiei, care la Revolutie avea 13 ani. Marius era in puscarie in 1989 si poate ca asta n-ar fi fost un impediment, daca n-ar fi avut o evadare spectaculoasa la inceputul lui 1990. Marius Ilie are o lista bogata de acuzatii - santaj, ultraj si lipsire de libertate.

Alaturi de cei doi, mai sunt invinuite alte doua persoane din Zarnesti: Marius Diea si Marian Bercea. Dosarele lor sunt niste facaturi avizate de aceeasi asociatie brasoveana.

Justitia se misca lent. Procurorii invoca procedurile greoaie, dar si volumul mare de de activitati specifice.

Descinderea cu trupe speciale de la sediul Asociatiei de Revolutionari din Brasov a avut parca rolul mai mult de a impresiona decat de a aduna probe. De ani de zile se stie ca in orasul de sub Tampa s-au facut falsuri grosolane in dosarele de revolutionari.

Procurorii Parchetului Tribunalului Braşov au ridicat cateva sute de dosare si calculatoarele de la sediul Asociatiei conduse de Dorin Lazar Maior, dupa aproape patru ore de perchezitie. Aceste descinderi au avut loc insa la aproape un an de la constituirea dosarului penal.

La cateva zile, a disparut si un martor foarte important in dosar: Nicolae Samson. Din motive familiale, dar si penale, se pare ca viata lui devenise un calvar. A fost gasit spanzurat intr-o hala dezafectata, in apropierea blocului unde locuia. Fost presedinte al celei mai mari organizatii de revolutionari de la Brasov, fusese citat de procurori in dosarul "traficului cu certificate false". Era chiar invinuit, acuzat de fals in inscrisuri si complicitate la inselaciune.

La Brasov nu se stie exact cati revolutionari sunt pe liste. Am incercat la Casa Judeteana de pensii, de acolo de unde le sunt platite indemnizatiile.

Anul trecut, ProTV a prezentat si o lunga alta lista de revolutionari asupra carora planeaza suspiciuni. Si chiar daca si-au luat certificatele de revolutionari pe drept, acestia sunt persoane cu antecedente penale ce fac sa roseasca orice infractor. Este greu de acceptat pentru o societate sa plateasca lunar sume de bani sau sa recompenseze cu terenuri violatori dovediti, proxeneti, traficanti de droguri sau criminali.

Tot acum un an semnalam si la Lugoj prezenta unor certificate suspecte. Acolo Secretariatul pentru problemele revolutionarilor a sistat pentru 35 de persoane din Lugoj indemnizatia de revolutionar.

Cele mai multe suspiciuni planeaza asupra unuia din liderii post-revolutionari ai Lugojului, Petrica Balint. Personaj violent, cunoscut cu antecedente, acesta este seful Asociatiei "16-21 Decembrie 1989 Lugoj".

In total, intr-un an de zile, SSPR a blocat indemnizatia a aproape 100 de persoane. Intre acestea aflandu-se turnatori dovediti la Securitate de CNSAS.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Revolutionarii au iesit in strada. Desi se declara uniti, s-au certat mai rau ca la usa cortului
Revolutionarii au iesit in strada. Desi se declara uniti, s-au certat mai rau ca la usa cortului

Reuniti in Piata Operei din Timisoara pentru un protest, cateva sute de revolutionari din toata tara au uitat pentru ce au venit.

Romania, te iubesc. Eroii lupta sa-si castige statutul de revolutionari
Romania, te iubesc. Eroii lupta sa-si castige statutul de revolutionari

Crimele se prescriu dupa 20 de ani, dar nu se uita. Atunci erau copiii revolutiei. Azi unii inca se lupta sa-si castige statutul de revolutionari.

Romania, te iubesc! Revolutionarii de carton
Romania, te iubesc! Revolutionarii de carton

21 de ani au trecut de la Revolutia din Decembrie 1989, cand peste 1.000 de oameni si-au pierdut viata si alte cateva mii au ramas cu sechele.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.