O ancheta "Romania, te iubesc!" ar putea salva mai multe ecosisteme din Muntii Fagaras

Ultima actualizare: 15-12-2017 16:23

Ne distrugem raurile cu apa cristalina si punem in pericol ecosisteme intregi. Fac asta microhidrocentralele din muntii Romaniei, care, pe langa efectele devastatoare, ne-ar putea aduce si amenzi dure de la Uniunea Europeana. 

Vom plati aproape doua milioane de euro daca autoritatile de la Bruxelles vor descoperi ca statul roman nu face nimic pentru remediera problemelor. Alerta europeana s-a declansat in urma unui reportaj difuzat in emisiunea "Romania, te iubesc!".

Scandalul microhidrocentralelor din Muntii Fagaras a inceput dupa ce reporterii emisiunii "Romania, te iubesc!" au descoperit ca raurile Capra, Buda si Otic au fost practic distruse de noile constructii.

Sesizate de echipa ProTv, autoritatile au recunoscut ilegalitatile.

"Este ilegal, nu aveau voie cu senilele in rau. Oprim acum lucrarile", a spus Silvian Ionescu, fost comisar general al Garzii de Mediu.

La doua saptamani, autoritatile de control si-au schimbat brusc parerea si nu au mai vrut sa comenteze nimic.

Vazand ca oficialii de la Bucuresti nu fac nimic, ba mai mult, au emis post factum avize in favoarea dezvoltatorilor, mai multe ONG-uri au sesizat Comisia Europeana.

Sub presiunea investigatiei europene, actuala conducere a Garzii de Mediu se vede nevoita sa se implice.

"Fiind timpul foarte scurt de cand am preluat aceasta calitate nu am inca o imagine clara a ceea ce s-a facut. Saptamana viitoare, pana la sfarsit, voi fi edificat ce se intampla in teritoriu. Voi face si deplasari in teren", Ovidiu Daescu, comisar general al Garzii de Mediu.

Daca europenii constata ca natura este distrusa cu buna stiinta, Romania risca o amenda de 2 milioane de euro, plus 130.000 de euro pe zi pana la aducerea raurilor in faza initiala.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO