Ion Tiriac: "Sa nu spuneti nimanui, dar leul este supraevaluat". Cat mai dureaza criza in Romania

×
Codul embed a fost copiat

Criza economica nu s-a incheiat, dar Romania sta mult mai bine decat ni se pare multora dintre noi. Asta crede omul de afaceri, Ion Tiriac, invitatul emisiunii "Dupa 20 de ani", care va fi difuzata duminica, la PRO TV.

Adevarul este ca businessul nu merge nici macar la 30%, cum mergea in urma cu 4-5 ani. Am prevazut ce o sa se intample, dar nu credeam ca o sa dureze atata. M-am inselat, am crezut ca 2013 o sa fie deja un an de echilibru. Deocamdata nu merge pentru ca nu se invarte capitalul. Bancile sunt inghetate toate. Bancile au bani, ei n-au disparut niciunde. Peste tot se spune ca business-ul creste, bursa din SUA creste, Europa din punct de vedere economic creste, dar nu prea se vede.

Urmareste emisiunea integral pe Voyo.ro

Cum se descurca UniCredit Tiriac in criza?

Banca o duce oarecum bine, nu pierde bani. Nici banca UniCredit Tiriac nu este o institutie de credit care sa inceapa sa arunce sume uriase pe piata pentru investitii, si nu cele de ordin macroeconomic, dupa parerea mea, cele de consum. Romania, atat cat s-a dezvoltat in 20 de ani, a fost o treaba de jos in sus, de la mic la mare. N-am urmat un plan Marshall, si uite ce sa vezi cum am dezvoltat noi agricultura, cum am crescut industria. Daca am sti insa sa consolidam treaba pe care am facut-o in ultimii ani, ar fi mare lucru.

Citește și
Ion Tiriac
Ion Tiriac: "O regiune cu mai multe capitale e o gluma". Ce orase ar putea ocupa aceste roluri
Ultimele cuvinte ale unor români dispăruți în inundațiile din Spania: „Sunaţi la 112, nu scăpăm din asta”

A debutat in afaceri la 11 ani. A renuntat la studii pentru marea lui pasiune si a ajuns milionar in dolari

Ce poate face Guvernul pentru a sprijini cresterea economica?

Eu nu cred ca trebuie sa inventeze cineva ceva. Roata a fost deja inventata, si mingea de tenis si cea de fotbal sunt tot rotunde… Doar sa te uiti imprejur, sa dai facilitati financiare, facilitati fiscale, sa atragi oamenii in acest conglomerat care se numeste United States of Europe, nu mai suntem Statele Unite, suntem Statele Europene, pentru ca sunt multi care vor sa se stabileasca aici. Eu am in fiecare zi oameni care-mi spun: <

Pot sa vad exemple, probabil infantile, puerile, dar sunt exemple. Stiti ca eu fac o vanatoare o data pe an, unde imi invit niste prieteni, de ani de zile. Printre ei e si un austriac, care este cel mai mare producator de sucuri din Europa. Se numeste Franz Rauh, mare amator de sporturi. Exista si un domn Wolf, presedintele Magna – o companie mititica, dar nu exista nicio masina in lumea asta care sa nu aiba vreo piesa de la Magna. Intr-o zi, domnul Rauh mi-a zis ca vrea sa-si faca inca o fabrica de componente. I-am zis: <> si mi-a zis ca are si-n Cehia, si-n Polonia, ma gandesc la Serbia. Asta se intampla acum 10 ani. Dar de ce n-o faci, ma, in Romania? Zice: <>. Zic cum nu stii, o companie 100% romaneasca. Eu l-as fi trimis la Brasov pentru parti de componente, dar nestiind unde sa-l trimit, mi-am adus aminte de Targu-Mures – oamenii aia aveau o zona industriala. Si l-am trimis acolo. Omul si-a facut fabrica. Acum fabrica are 1.000 de muncitori si vrea s-o dubleze si zice ca este cea mai buna fabrica pe care o are dintre tarile astea emergente. Acum, asta este partea buna.

Laptopul care se ruleaza sau tastatura care nu exista. Cum arata gadgeturile viitorului. VIDEO

Partea proasta este ca, la un moment dat, acum vreo trei ani zicea: <>. Mi-am permis sa ma duc sa bag o pila la minister, le-am zis: domnul ministru, nu este in regula, omul a angajat 500 de muncitori, ba chiar 1.000 acum. Ministrul zice: <>. ADR-ul sau cum se numesc astia… Pana la urma, omul nu a luat banii astia, este in regula, o duce foarte bine, dar n-avem voie sa facem asta.

Bun, pe de o parte avem aceste investitii, dar pe de alta parte demolam fabrici.

Nu poti sa le tii in viata numai cu aspirina. Ori faci o chirurgie, tai ce e rau si dai afara, ori nu poti sa subventionezi treaba asta pentru ca platesti dumneata, eu, dumnealui etc. In ziua de astazi, n-ar trebui sa faci o diferenta intre stat si privat. Cand aud ca functionarii aia trebuie platiti. Si muncitorii mei trebuie platiti, miile alea pe care ii am. N-am putut sa dau afara, din 14.000, 13.000 oameni, pentru ca imi merge mie rau. Dar si muncitorii aia, multi sau putini, pe care ii am, trebuie sa-i platesc in fiecare luna. Si eu sunt un fel de stat, dar stat in statul meu. Treaba asta ca nu putem sa le subventionam trebuie s-o invatam. Asta este viata, nu merge altfel. Dar nu sa le tai ca sa le dai la fier vechi. Cand eu ma duc la o licitatie sa cumpar o masina veche, oamenii aia imi iau cartea de credit, stiu ce sunt, stiu unde sunt. Cum poti sa primesti la o licitatie oameni fara ca ei sa fi depus acolo 10-20% din suma minima, iar dupa 6-7 zile, daca n-au platit, le iei aia 10-20%. La revedere, mai faci o data licitatie pentru fier vechi, ca despre asta vorbim.

"Cine nu s-a bucurat de victoria Stelei sa se caute la cap"

Ion Tiriac spune ca este chibit si ca a urmarit meciul Stelei cu Ajax Amsterdam, felicita echipa bucuresteana pentru victorie si apreciaza ca romanii care nu se bucura la succesul unei formatii romanesti trebuie sa mearga la spital, sa verifice daca sunt normali.

“Felicitarile mele jucatorilor, poate si lui domnul Becali, daca vreti. M-a impresionat ca au fugit 120 de minute si au luptat. (...) Chelsea are o eticheta putin mai zdravana astazi decat Steaua, dar sa speram”, a spus Tiriac, la emisiunea “Dupa 20 de ani”, difuzata duminica de Pro TV.

El a afirmat ca se uita frecvent la fotbal, fiind dintotdeauna un mare chibit, iar romanii care nu se bucura atunci cand o echipa romaneasca invinge ar trebui sa mearga la spital, sa verifice daca sunt normali.

Cele mai asteptate smartphone-uri se lanseaza maine, la Barcelona

Tiriac a adaugat ca Steaua a facut un meci mare cu formatia olandeza, nu atat din punct de vedere tehnic, cat al daruirii.
“Sa nu ne imbatam cu apa rece, nu este Champions League. (...) Steaua este un brand, care nu a fost creat nici azi, nici in '89, nici in '85. Este un brand destul de vechi, exact ca si Dinamo, numai ca este mai mare brandul, in special la fotbal.
(...) N-am cum sa las Dinamo, pentru ca am mancat paine de-acolo”, a mai spus Tiriac.

Steaua s-a calificat in optimile Ligii Europa dupa ce a invins joi pe Arena Nationala cu scorul de 4-2 la loviturile de departajare formatia olandeza Ajax Amsterdam. Steaua va intalni in optimi Chelsea Londra.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Imagini horror: drogat și băut, fotbalistul de națională a pierdut controlul BMW-ului și a ucis o fetiță de nouă ani
VIDEO Imagini horror: drogat și băut, fotbalistul de națională a pierdut controlul BMW-ului și a ucis o fetiță de nouă ani
Citește și...
Ion Tiriac:
Ion Tiriac: "Infrastructura ma deranjeaza teribil. Spre rusinea mea, la munte ma duc cu elicopterul"

Cand vine vorba despre infrastrutura, Tiriac recunoaste ca infrastructura, desi joaca un rol foarte important pentru Romania, practic nu exista. 

Ion Tiriac:
Ion Tiriac: "O regiune cu mai multe capitale e o gluma". Ce orase ar putea ocupa aceste roluri

Invitat la Dupa 20 de ani, Ion Tiriac a vorbit si despre reorganizarea teritoriala a Romaniei.

Tiriac: Casa in care stau, cumparata acum 15 ani; la RA-APPS platesc chirie pe teren si doua camere
Tiriac: Casa in care stau, cumparata acum 15 ani; la RA-APPS platesc chirie pe teren si doua camere

Omul de afaceri Ion Tiriac afirma ca a cumparat in urma cu 15 ani, de la proprietar, casa in care locuieste, platind chirie la RA-APPS pentru teren si pentru doua camere.

Recomandări
Un român vrea să dea lovitura în afaceri, după ce a spălat vase în Italia. „Bijuteria
Un român vrea să dea lovitura în afaceri, după ce a spălat vase în Italia. „Bijuteria" ridicată pe terenul casei părintești

După ce a muncit mai bine de 20 de ani în Italia, un bărbat din Jurilovca a revenit acasă și a construit pe terenul casei părintești o pensiune și un restaurant.

„E o luptă împotriva Diavolului!
„E o luptă împotriva Diavolului!". Primul preot care îl apără pe ÎPS Teodosie după decizia BOR. Ce spun mirenii

Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, este din nou în centrul unei anchete. Într-un document semnat de Patriarhul Daniel, el este acuzat că nu respectă hotărârile Sinodului și încalcă practicile bisericești.

Cel puțin 5 români ar fi murit în inundațiile devastatoare din Spania. „Nu se poate ajunge la ei, că sunt drumurile rupte”
Cel puțin 5 români ar fi murit în inundațiile devastatoare din Spania. „Nu se poate ajunge la ei, că sunt drumurile rupte”

O româncă stabilită în Spania, într-un sat din zona orașului Valencia, a declarat pentru Știrile PROTV că ar fi cel puțin cinci români care și-au pierdut viața în urma inundațiilor.