"E crucial sa investim in tineri si educatie". Printesa Marina Sturdza, invitata la "Dupa 20 de ani"

17-05-2014 17:50


S-a nascut intr-o familie princiara, dar a ajuns sa manance sandvisuri cu salam intr-o scoala cu o singura incapere la celalalt capat al lumii. Marina Sturdza vorbeste la „Dupa 20 de ani” despre misiunea unei printese in lumea contemporana

Nascuta intr-un neam de os domnesc din Romania, printesa Marina Sturdza a trait o viata de roman, pe care o povesteste la "Dupa 20 de ani", duminica, de la ora 10.00 la PRO TV.

„Am fost un copil cam ametit”, isi aminteste printesa. Dupa venirea comunistilor, „familia mea era un bilet direct in inchisoare”. Astfel ca a fost nevoita sa fuga din tara la 3 ani cand a trait o serie de peripetii incredibile, fiind transportata ca un „pachet” prin intreaga Europa. In cele din urma, „parintii mei au fost sunati: este un pachet la gara. Pachetul eram eu”.

Printesa isi aduce aminte ca atunci cand avea sase ani a ajuns la o ferma de porci in Canada, la celalalt capat al lumii. „Prima mea scoala a fost in Alberta, erau 12 clase intr-o odaie. Copii nu voiau sa stea langa mine fiindca eram copilul strain, veneam cu salam si cu oua la scoala”.

Intr-o nota mai serioasa, printesa s-a dedicat ajutorarii copiilor. A fost director in cadrul UNICEF (Fondul International pentru Urgente ale Copiilor al Natiunilor Unite) si spune ca, desi tara noastra a rezolvat multe dintre problemele legate de copii, am ramas cu o enorma problema – cea a scolarizarii. „Daca nu facem ceva rapid, peste 10 ani o sa avem o tara nepregatita pentru societate”, spune printesa Sturdza. De aceea printesa crede ca trebuie ca este crucial sa investim cat mai mult in tineri, in educatia lor si in protectia sociala.

Dupa o viata traita mai ales peste granite, Marina Sturdza vede altfel Romania. ”Pe vremuri era un dicton, Sa moara capra vecinului. Acum am inteles ca se spune Sa moara vecinul”. Cand aud ca oamenii spun Nu e vina mea, sunt otravita. Avem fiecare o parte de responsabilitate.”

„Nu trebuie sa asteptam guvernul ca sa facem ceva”, conchide printesa Sturdza. „Efortul in plus o sa construiasca societatea romaneasca”.

Tags: printesa,

VIDEO PROTVPLUS.RO