Doi invitati la consultarile de la Cotroceni dezvaluie ce au discutat cu presedintele. "Parlamentul trebuie biciuit"

×
Codul embed a fost copiat

In editia din 8 noiembrie a emisiunii “Dupa 20 de ani”, invitatii lui Cristian Leonte sunt doi dintre reprezentantii grupurilor din “strada”: Tudor Benga si Edmond Niculusca, participanti la consultarile de la Cotroceni
 

Tudor Benga si Edmond Niculusca au fost invitatii lui Cristian Leonte in emisiunea “Dupa 20 de ani”, difuzata duminica de la ora 10.00 pe PRO TV si online pe PROTV NEWS.


Cum ati ajuns la consultari?
Edmond Niculusca: Ne-am intrebat si noi, se intreaba si lumea, l-am intrebat si pe presedinte, si pe consilieri. Am cerut o selectie transparenta. Am primit o telefon cu o ora inainte si am fost rugat sa vin la Cotroceni, initial am vrut sa spun “nu”, apoi m-am gandit ca trebuie sa isi asume cineva acest lucru.

Tudor Benga: Cand au anuntat joi ca vor sa invite “strada”, orice ar insemna asta, am zis ca ar trebui sa ma duc si le-am zis prietenilor mei sa ma sustina si toata chestia a luat foc pe Facebook. Noi i-am rugat pe cei de la presedintie sa faca publice criteriile. In cazul meu au fost cele mai multe mailuri primite dintre cele 5.500, altceva nu stiu.

Cine sunteti?
Tudor Benga: Sunt antreprenor in e-commerce, conduc un business de distributie si vanzare de carte in limba engleza, Okian.ro. Mi-am facut educatia in SUA, am fost bursier Soros, am plecat in clasa a XI-a, am facut 4 ani de facultate acolo, un master in politic publice la Columbua University. M-am intors in tara in 2012 si de atunci ies in strada fiindca cred ca se poate schimba societatea asta. Ma nemultumeste ca potentialul tarii asteia nu este implinit, in principal din cauza clasei politice. Daca am avea o clasa politica rezonabil de interesata in binele tarii, am putea trai cel putin povestea Poloniei din ultimii ani.

Citește și
Gabriel Oprea
Oprea il lasa in locul sau pe Ilie Botos. "Ieri a fost prima si ultima sedinta de guvern la care am participat"
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

Edmond Niculusca: Conduc ARCEN, Asociatia Romana pentru Cultura, Educatie si Normalitate. AM absolvit teologia, am studiat si stiintele politice. Inca din 2006 am infiintat ARCEN, am facut diverse lucruri pentru Bucuresti – am salvat cladiri de patrimoniu, am facut tururi ghidate, trasee culturale, am organizat conferinte. Am iesit in strada pentru ca am simtit ca e momentul ca generatia noastra sa inchida o bucla istorica care nu a putut sa fie evitata in 1990. Parintii nostri au sperat extrem de multe lucruri, istoria a fost mai nefericita, am trecut printr-o perioada de 25 de ani sinistra, am ajuns acum ca noi sa incercam sa incheiem ceea ce parintii nostri au sperat atunci. I-am si spus presedintelui, e un moment in care, daca schimbarea nu se petrece, avem sentimentul ca pierdem totul.

Ce e de facut?
Edmond Niculusca: Cred ca toti ne dorim 2 lucruri foarte clare. Si in strada s-a strigat impotriva coruptiei si pentru profesionalism. Acestea sunt cauzele tragediei de la Colectiv. S-au intamplat niste lucruri la nivel politic, dar schimbarea trebuie sa se petreaca inauntrul nostru. O cultura a lucrului bine facut e esentiala in momentul asta.

Tudor Benga: E un slogan foarte fain in piata, “Sa nu se schimbe ceva, sa se schimbe totul”. Incepand de la clasa politica. E un t0 care trebuie fructificat. Nu tot ce s-a intamplat in astia 25 de ani a fost rau, au existat progrese, de pilda in justitie. Tara s-a miscat inainte, dar ceva fundamental trebuie sa se schimbe in modul in care e condusa si administrata, Ceva profund trebuie sa se schimbe in modul in care tara asta pretuieste viata unui om.

Cum se poate schimba clasa politica?
Tudor Benga: Sunt rute clasice, nimic nu se poate intampla peste noapte. Oameni noi, cu moduri noi de a face lucrurile. Partidele trebuie fortate de legislatie, de presiunea publica, sa schimbe lucrurile. Sistemul romanesc e feudal, sunt adusi oameni de sus in jos, sunt sisteme de a impinge oamenii de jos in sus. Exista reguli clare prin care lucrurile pot fi impinse inainte.

Edmond Niculusca: Eu nu cred ca se va schimba pana la urmatoarele alegeri, desi toti ne dorim o schimbare. Exista o teama ca se va rata si acest moment. Probabil ca unele partide nu pot sa genereze nimic in momentul asta, sunt lipsite de lideri, e un vid de oameni competenti, dar vor fi presate de alegeri. Oamenii, strada, trebuie sa formeze noi lideri.


Poate strada pune presiune pe partidele politice?
Edmond Niculusca: Marti seara au iesit 20.000, au cerut demisii, au avut loc imediat. Miercuri au iesit 30.000, 70.000 in toata tara. Oamenii nu vor numai capete date jos. E nevoie de o alta oferta politica, presiunea strazii e necesara.

Tudor Benga: Strada e mult mai inteligenta decat i se da credit, strada intelege. Poate numerele se vor reduce, dar oamenii asteapta sa se intample ceva profund. Fiecare pas al politicienilor va fi taxat, fiecare incercare de dribling. Sa nu-si inchipuie ca ne mai pot pacali. Si Iohannis pare sa fi transmis mesajul ca toata lumea a inteles.

Ce a fost la consultari?
Edmond Niculusca: S-au desfasurata destul de simplu si corect. Fiecare a vorbit pe rand, fix cat a avut de vorbit. Doi consilieri notau. Fiecare si-a spus punctul de vedere, la final presedintele a tras concluzii: un premier, dar un Parlament cu care nu se poate lucra, sau alegeri anticipate, dar abia in aprilie se pot organiza si ramane cu un Guvern cu care nu se poate lucra. Au fost niste discutii intre noi, poate ar trebui sa existe un acord politic national, ca parlamentul sa aiba niste reguli foarte clare si sa se mearga cu el pana la alegerile din 2016.

Tudor Benga: Eu nu cred ca nu se poate lucra cu Parlamentul, dar trebuie biciuit de populatie si de Iohannis, ca sa legifereze ceea ce trebuie legiferat.

Edmond, ce inseamna plimbarile tale?
Edmond Niculusca: Plimbarile noastre se numesc trasee culturale. Pe langa ca ghidam oamenii, spunem istorii legate de zona respectiva, facem si un fel de educatie. Sunt zone unde totul e o ruina, nu ai ce vedea, cum e Calea Mosilor Vechi. Le-am explicat oamenilor cum o casa poate fi distrusa prin coruptie, inconstienta, renovari moderniste. Lucram la schimbarea mentalitatilor, le explicam de ce un bloc de sticla nu isi are locul pe Calea Mosilor Vechi. Se poate lupta pentru patrimoniu in justitie sau prin proteste de strada, dar nu prea au succes – ies 10-15 oameni.

Va functiona biciuirea parlamentarilor?
Tudor Benga: Toata clasa politica e compromisa, cu exceptia lui Iohannis, a carui legitimitate e data de votul-protest din 2014. Mandatul lui Iohannis, daca nu va face pasii pe care tara ii cere, furia strazii se va indrepta si impotriva lui repede. I-am propus o comunicare directa cu cetatenii, cum ne explica noua la consultari ca sta si trebuie sa aleaga intre 2 optiuni care nu sunt ideale. Sfatul meu e sa mearga in tara, asta se face in SUA – strangi 20 de oameni dintr-o comunitate si vorbesti cu ei o ora si jumatate. Iohannis are nevoie sa explice poporului chichitele procedurale care se vor intampla de aici incolo iar poporul va intelege cum vor incerca sa ne fenteze.


Vi s-au prezentat doua solutii: premier sustinut de toate partidele sau alegeri anticipate. Voi cu care din ele tineti?
Tudor Benga: Asa cum a inteles eu, solutiile sunt anticipate in aprilie, dar cu guvernul asta interimar pana atunci, versus guvern tehnocrat sau de uniune nationala, nu stiu daca s-a precizat, cu alegeri la termen. Personal, cred ca anticipatele sunt o idee proasta, partidele au un avantaj, alti actori nu au timp. Si nu imi place ideea de alegeri generale inainte de locale. Vreau sa vad ce oameni au pus la locale: daca pun penali si corupti sau sunt dispuse sa se reformeze, la nivel de “grassroots”.

Edmond Niculusca: Nu sunt specialist, nu stiu care e solutia cea buna, lumea in strada isi doreste un prim-ministru credibil. Cred ca poate fi definit uitandu-ne cum a fost cel care a demisionat, care era contestat inca din 2013. Nu s-a discutat cu noi despre Dacian Ciolos. Noi nu reprezentam strada, doar grupuri din strada. Ramane si pentru noi o enigma cum s-a facut selectia.

Tudor Benga: Cred ca sunt 2 lucruri pe care piata le cere: asupra unui eventual premier trebuie sa nu se planeze vreo umbra de suspiciune de coruptie. In al doilea rand, trebuie sa fie partea meritocratica, omul ala sa fi demonstrat ca a facut ceva.


Sunteti gata sa intrati in politica, in Parlament?
Tudor Benga: Stau si mestec lucrul asta de ceva vreme. Mie imi place, cand ma apuc sa fac un lucru, sa stiu cum il fac, sa stiu foarte clar regulile, sa stiu ca atunci cand intru am o sansa reala sa joc. Iar acum nu simt ca sistemul politic romanesc nu pot face asta. Mai e de biciuit.

Edmond Niculusca: Am 25 de ani, nu ma consider pregatit sa intru in politica. Am invatat multe despre societatea civila, care mult timp nu a existat in Romania. Nu cred ca trebuie sa intram toti in politica.

Cand ati fost la Cotroceni, generalul Oprea nu demisionase. Ati discutat despre asta cu presedintele?
Edmond Niculusca: Cineva de la masa a spus ca generalul Oprea ar trebui sa dispara din peisajul politic actual iar presedintele a zambit cu inteles.

Sunteti pregatiti sa dati piept cu cei pentru care coruptia e un stil de viata? Coruptia e confortabila.
Tudor Benga: Da. Eu va spun lucruri mici, despre mine ca sofer. Am dat si eu, dupa ce am comis infractiuni in trafic. De la un moment mi-am dat seama ca asta poate duce la lucruri mai mari. Am ezitari sa semnalizez cu farurile cand vad radarul. Ma munceste faptul ca si aia e parte din modul in care gasim de cuviinta sa driblam regulile. Nu avem incredere in reguli, in autoritati, dar trebuie sa avem.

Edmond Niculusca: Vorbeam cu prieteni in facultate, cred ca suntem o generatie mult mai dura fiindca nu cunoastem inca marile compromisuri. Am intrat si noi in peisaj, cei care nu au cunoscut perioada anilor 90. Nu vrem sa supravietuim prin compromisuri. Daca avem incredere ca miscarea anti-coruptie e calea cea buna, cred ca fenomenul va disparea foarte repede. Am vazut oameni care lasau sticla de suc pe jos si altii veneau si le explicau de ce nu trebuie sa faca asta, ca suntem la un protest care vrea sa schimbe lucrurile.

Tudor Benga: Sunt cercuri vicioase, compromisuri mici care devin compromisuri mari. Si pot deveni cercuri virtuoase, unul care nu face compromisuri il poate convinge pe altul si tot asa o mlastina de comnpromisuri incepe sa se asaneze. Cred ca mica coruptie poate fi starpita.

Ce mesaj le transmiteti politicienilor?
Edmond Niculusca: Mesajul meu e ca nu mai vrem niciun fel de compromis, vrem oameni integri, profesionisti, nepatati.

Tudor Benga: Mesajul e ca, daca au impresia ca momentul asta nu schimba totul, daca nu se vor adapta, vor fi spulberati. De asta sunt convins.
 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Consultarile de la Cotroceni dezbina Coalitia. UNPR e cu Iohannis, ALDE, impotriva, PSD – la mijloc
Consultarile de la Cotroceni dezbina Coalitia. UNPR e cu Iohannis, ALDE, impotriva, PSD – la mijloc

Ce va urma dupa guvernul Ponta? Raspunsul la aceasta intrebare ar putea rupe coalitia de guvernare , unde deja fiecare partener are propria varianta.

Oprea il lasa in locul sau pe Ilie Botos.
Oprea il lasa in locul sau pe Ilie Botos. "Ieri a fost prima si ultima sedinta de guvern la care am participat"

Liderul UNPR si-a delegat atributiile la sefia Internelor. Anuntul a fost facut chiar in momentul in care Oprea intra la consultari la Cotroceni

Cerintele societatii civile pentru presedintele Klaus Iohannis:
Cerintele societatii civile pentru presedintele Klaus Iohannis: "Guvern curat, demnitate, adevar si constiinta"

Se intampla intr-o vineri. Era un sfarsit de saptamana, obisnuit. Cel mai probabil, au vorbit intre ei la telefon, si-au dat mesaje si abia asteptau sa se revada, ca niste buni prieteni, la concertul din ''Colectiv''. Iubeau viata si muzica rock.

Consultari la Cotroceni: PNL vrea doar anticipate, PSD e deschis la toate variantele. Dezvaluirea lui Mircea Ionescu-Quintus
Consultari la Cotroceni: PNL vrea doar anticipate, PSD e deschis la toate variantele. Dezvaluirea lui Mircea Ionescu-Quintus

"Suntem intr-o situatie de criza, iar solutia nu este doar un nou guvern, ci trebuie sa gasim un nou mod de a face politica". Este mesajul cu care seful statului a primit joii, la consultari, partidele politice.

 

Recomandări
Parlamentul European a alocat 4,8 miliarde de euro pentru sprijinul Ucrainei
Parlamentul European a alocat 4,8 miliarde de euro pentru sprijinul Ucrainei

Parlamentul European a decis alocarea a 4,8 de miliarde de euro pentru sprijinirea Ucrainei, la inițiativa deputatului Siegfried Mureşan (PPE/PNL). Raportul său, care conține și această prevedere, a fost votat joi cu largă majoritate.

Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1990
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1990

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale
Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale

Alte trei bănci au câștigat procesele cu Autoritatea Națională a Consumatorilor, care le obligase să emită scandețare cu rate egale la credite pentru toși clienții. La acest moment sunt cinci instituții bancare care au avut căștig de cauză.