Crin Antonescu, la Dupa 20 de ani: "Ramane de vazut daca Guvernul isi va asuma reforma din Sanatate"

×
Codul embed a fost copiat

Presedintele Senatului este de parere ca limitele unui buget de austeritate fac imposibila aplicarea programului de guvernare, prezentat in campania electorala de anul trecut. 

"Este inca neclar ce vrea sa faca guvernarea. E o perioada in care Guvernul a trebuit sa injghebe un buget cu putine sanse de a avea o perspectiva, o personalitate, o amprenta de un fel sau altul. A fost un buget din toata nevoia, cum se spune in popor", a declarat Antonescu.

Crin Antonescu a vorbit in emisiune si despre relatia cu presedintele Traian Basescu, despre noul ministru al Justitiei dupa plecarea Monei Pivniceru la Curtea Constitutionala, precum si despre alte probleme cu care se confrunta Cabinetul Ponta.

DESPRE SUSPENDAREA LUI TRAIAN BASESCU

iderul PNL a fost intrebat daca nu exista o discrepanta intre pozitionarea USL inainte de parlamentare fata de Traian Basescu si cea din ultimele luni de zile, in conditiile in care inainte de alegeri s-a avansat inclusiv ideea unei noi suspendari.
"Eu personal si atata vreme cat am fost in campania electorala si cu Victor Ponta si cu ceilalti ai partidelor care compun USL n-am vorbit si nu i-am auzit vorbind despre o noua suspendare. Am vorbit si vorbesc si astazi despre faptul ca atata vreme cat Traian Basescu va fi la Cotroceni va exista o problema, vor exista in permanenta germenii unor confruntari care nu sunt deloc benefice pentru aceasta tara, dar ca pana la urma respectam Constitutia si legile in vigoare, va trebui sa mergem inainte", a sustinut Antonescu.

Citește și
Crin Antonescu
Crin Antonescu ii raspunde lui Traian Basescu: E iresponsabil sa vorbesti despre tradare nationala

De asemenea, in ceea ce priveste pactul de coabitare dintre presedintele Traian Basescu si premierul Victor Ponta isi pastreaza convingerea ca acest document nu ar avea vreo "utilitate".

"L-am sustinut si il sustin pe Victor Ponta in aceasta chestiune, dar nu vad nicio divergenta cel putin in ce ma priveste pe mine si USL intre ceea ce am angajat in campanie. Noi de fapt, si aici s-ar putea sa fie un camp de discutie interesant, noi in campania electorala nu am vorbit nicaieri despre suspendarea lui Traian Basescu pentru ca nu poti angaja suspendarea cuiva pe prezumtia ca va incalca din nou Constitutia. N-am facut-o, am spus in schimb urmatorul lucru: ca cerem votul oamenilor pentru a conduce aceasta tara prin mijloacele constitutionale pe care votul lor ni-l da prin majoritatea parlamentara, printr-un guvern expresie a acestei majoritati, prin institutiile care sunt sub autoritatea fie a Guvernului, fie a Parlamentului, vom conduce aceasta tara altfel decat Traian Basescu, vom conduce aceasta tara altfel decat a fost ea condusa de Basescu si guvernele sale, ceea ce oamenii doreau", a mai afirmat liderul PNL.

Antonescu a precizat ca exista diferente fundamentale intre guvernarea PDL si cea a USL, chiar daca este vorba de o serie de masuri de constrangere bugetara care sunt avute in vedere.
"Noi n-am pornit niciodata de la ideea ca asta trebuie sa fie in continuare pe spinarea a milioane de oameni si acolo unde guvernele lui Traian Basescu au luat, guvernele noastre au dat inapoi. In al doilea rand cred ca exista cel putin pana in prezent o atitudine mult mai cinstita fata de opinia publica, in sensul in care Guvernul spune ce poate si ce nu poate sa faca – si asta conteaza poate mai mult decat ceea ce ar vrea sa faca", a precizat presedintele PNL.
 

DESPRE ACORDUL CU FMI

"Eu nu mi-am dorit niciodata si PNL niciodata nu si-a dorit un acord cu FMI-ul, pentru ca un acord cu FMI-ul este in cel mai bun caz, sa luam varianta optimista, un tratament extrem de dur, ca un fel de regim – vorbim asa in termeni foarte populari – ca un fel de regim extrem de sever, care e necesar ca sa nu se agraveze starea de sanatate si Doamne fereste sa nu chiar aiba consecinte fatale, dar care nu e deloc placut. Eu nu cred, in orice caz PNL n-a facut-o, ca cineva trebuie sa-si doreasca, sa-si puna obiectiv sa ajunga sa aiba un acord cu FMI-ul", a raspuns liderul PNL.

"Dupa ce am dovedit si vom dovedi in continuare ca suntem una din tarile europene – nu sunt foarte multe, si nu sunt in orice caz cei mari care se ocupa cu supravegherea in aceasta privinta – suntem capabili sa ne incadram, sa ne ducem mai departe, sa supravietuim in conditii extrem de dure privitoare la deficitul bugetar, sa putem avea in ceea ce priveste FMI o alta baza de discutie, care sa lase mai multa libertate Guvernului Romaniei de a opta pentru un set sau altul de politici economice", a spus liberalul.

Liderul PNL a precizat ca principala problema pe care o are Romania este dezvoltarea, unde FMI "nu ne poate rezolva, nici nu-si propune, nici nu pretinde, nici nu e treaba lui". "E o problema fundamentala economica, sociala, politica pentru noi, pentru ca principalul angajament pe care noi l-am luat atunci cand am cerut voturile oamenilor a fost acela ca vom reporni motoarele economiei si in consecinta vom crea locuri de munca", a mai afirmat Antonescu.

De asemenea, liderul PNL a fost intrebat daca totusi Guvernul isi
doreste un nou acord cu FMI.

"Nu e vorba de dorinta...Guvernul este si el, nu sub comandamentul propriilor dorinte, ale premierului sau ale membrilor Guvernului, ci sub niste necesitati care exista in fata noastra", a replicat presedintele PNL.
 

DESPRE CHIUARIU SI NICOLAI LA JUSTITIE

Antonescu a fost intrebat de ce nici Tudor Chiuariu, nici Norica Nicolai, nu doresc sa preia sefia ministerului Justitiei.

"Domnul Tudor Chiuariu, de exemplu, este un om care a mai fost ministru al Justitiei, un om in a carui capacitate juridica, politica, intelectuala, cred foarte mult (...) Este un om care nu doreste sa genereze o noua discutie la nesfarsit nu despre ceea ce face sau nu face in ministerul Justitiei, ci despre faptul ca exista inca un recurs la un proces al sau, in care de altfel la Inalta Curte sentinta a fost de achitare", a raspuns Antonescu.

De asemenea, in cazul europarlamentarului Norica Nicolai, el a mentionat ca aceasta este liderul grupului PNL din Parlamentul European si a facut aceasta "optiune de cariera'.

Liderul PNL a declarat ca pentru portofoliul de la Justitie exista mai multe solutii, insa inca nu poate face publice nume.

Antonescu a precizat despre Mona Pivniceru ca aceasta a plecat din magistratura pentru "a da o mana de ajutor intr-un moment dificil in ceea ce poate face sau nu poate face Ministrul Justitiei".

"Optiunea sa de a merge la Curtea Constitutionala este una pe care nu avem cum sa nu o respectam si nu avem cum sa nu o sustinem, desi repet ideea ca in mare masura regret ca un om ca Mona Pivniceru nu va mai fi la acel minister atat de complicat", a mai sustinut presedintele PNL.

Totodata, el a fost intrebat care ar fi trasaturile pe care trebuie sa le aiba viitorul ministru al Justitiei.

"Cred ca trebuie sa fie un om care sa inteleaga exact ca la ministerul Justitiei se face politica, nu in sensul de politica partizana, ci se fac politicile publice pentru domeniul Justitiei, de catre Guvernul Romaniei. Sa fie suficient de puternic pentru a rezolva sau a crea un orizont realist si convenabil de rezolvare a problemei Mecanismului de Cooperare si Verificare, de din ce in ce mai multa verificare si din ce in ce mai putina cooperare, si de asemenea un om care sa faca tot ceea ce sta in puterea ministrului Justitiei pentru ca suspiciunea nu din afara tarii, ci a noastra insine celor care traim in Romania, ca justitia, ca instantele, ca organele judiciare, ca parchetele, sunt influentate politic – un lucru care otraveste viata publica din Romania de multa vreme si care trebuie sa aiba un capat", a expus Antonescu.

In plus, liderul PNL a precizat ca "elementele de profil" enuntate pot fi indeplinite atat de un om care "este membru de partid, ba chiar un fruntas politic" sau un om care nu a facut si nu va face politica, precum Mona Pivniceru.

De asemenea, presedintele Senatului a precizat ca propunerile pentru sefia Parchetului si cea a DNA pot fi facute, conform legii in vigoare, atat de actualul ministru al justutiei, Mona Pivniceru, eventual de prim-ministrul Victor Ponta ca ministru interimar, sau de viitorul ministru al Justitiei.

"Legea ne spune ca pur si simplu ministrul Justitiei face propuneri, CSM le avizeaza cu un aviz consultativ si presedintele numeste sau nu. In toate discutiile cu Comisia Europeana, comisarul pentru Justitie, alti apropriati ai acesteia – e vorba de o doamna, doamna Viviane Reding – eu construit si au prescris ministrului Justitiei din Romania un alt set de proceduri decat cere legea: concursuri, selectii transparente samd, care stiti ca s-au si experimentat o data fara finalitate. Acum, indiferent cine va fi ministrul Justitiei vom vedea ce va face, va actiona conform legii din Romania sau conform tuturor acestor lucruri care au fost sa spun asa negociate, primite, tocmite cu Comisia Europeana. Daca suntem in a doua varianta, sigur ca lucrurile mai dureaza, pentru ca aceasta procedura este ca sa spunem asa, la start", a spus liderul PNL.

Mona Pivniceru a confirmat, recent, ca ar putea pleca de la conducerea Ministerului Justitiei in favoarea unui post de judecator la Curtea Constitutionala (CC), cu sustinerea PNL, insa a evitat sa dea un raspuns ferm privind alegerea pe care o va face in acest context. "In ceea ce ma priveste, este adevarat", a spus Pivniceru, la Antena 3, dupa ce a fost intrebata despre sustinerea sa pentru CC de catre PNL.
 

DESPRE COPLATA

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, la emisiunea "Dupa 20 de ani" de la ProTV, ca in ceea ce priveste coplata, ca si alte masuri promovate de ministrul Eugen Nicolaescu, discutia este "deocamdata deschisa" si ramane de vazut daca Guvernul isi va asuma sau nu masurile din sanatate.

Liderul PNL a fost intrebat cum vede masura initiata de ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, privind introducerea coplatii, masura contestata de liberali in momentul in care se aflau in opozitie.

"In masuri care tin de reforma sanatatii, sau de campul acesta de administrare a sistemului public de sanatate, sunt masuri importante care sunt initiate de catre ministrul Eugen Nicolaescu si care sunt asumate, sau nu, vom vedea, de catre intregul Guvern. Asta este o discutie care deocamdata e deschisa (...) am discutat cu domnia sa (Eugen Nicolaescu,n.r.), l-am rugat sa aiba si mai multa comunicare pentru toate masurile pe care le doreste, am avut o discutie si cu premierul si cu ministrul Sanatatii despre ceea ce urmeaza si lucrurile sunt inca in stadiul de ipoteza, de proiect", a sustinut
presedintele PNL.

Intrebat daca personal este de acord cu masura introducerii unui sistem de coplata in spitale, Antonescu a mentionat ca asteapta inca "toate argumentele dintr-o parte si din alta".

"Avem aceasta reforma a sanatatii cu mize foarte mari si cu riscuri foarte mari pe care o cantarim, incercam sa o cantarim cat mai in detaliu", a mai sustinut liderul PNL.

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat joi pentru MEDIAFAX ca s-a aprobat HG privind coplata, pacientii vor da intre 5 si 10 lei o singura data la externare, indiferent de perioada spitalizarii, iar medicii de familie vor primi 50% pentru pacientii inscrisi pe liste si 50% pentru servicii.
 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Mașina de vis a lui David Popovici a costat 150.000 de euro: „M-am uitat la ea pe internet, zi de zi, timp de trei ani“
FOTO Mașina de vis a lui David Popovici a costat 150.000 de euro: „M-am uitat la ea pe internet, zi de zi, timp de trei ani“
Citește și...
Antonescu: Nu exclud deloc revenirea la mandatul prezidential de 4 ani, dar separat de parlamentare
Antonescu: Nu exclud deloc revenirea la mandatul prezidential de 4 ani, dar separat de parlamentare

Presedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat, joi seara, ca ar sustine revenirea mandatului prezidential la patru ani, insa opteaza pentru aceasta varianta doar pentru decuplarea alegerilor parlamentare cu cele prezidentiale.

Crin Antonescu ii raspunde lui Traian Basescu: E iresponsabil sa vorbesti despre tradare nationala
Crin Antonescu ii raspunde lui Traian Basescu: E iresponsabil sa vorbesti despre tradare nationala

Presedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat, joi seara, ca afirmatiile presedintelui Traian Basescu despre legea privind cadrele militare sunt "iresponsabile".

Cearta Ponta-Antonescu, la sedinta USL. Cei doi nu se inteleg cine sa fie noul ministru al Justitiei
Cearta Ponta-Antonescu, la sedinta USL. Cei doi nu se inteleg cine sa fie noul ministru al Justitiei

Victor Ponta si Crin Antonescu nu se inteleg in privinta viitorului ministru al Justitiei. Potrivit unor surse parlamentare, cei doi lideri s-ar fi certat la ultima sedinta a USL.

Recomandări
Bugetul pe 2025, construit cu speranțe. De unde ar putea veni totuși și banii. Ministrul Finanțelor: ”Un an al solidarității”
Bugetul pe 2025, construit cu speranțe. De unde ar putea veni totuși și banii. Ministrul Finanțelor: ”Un an al solidarității”

"Fără creșteri de TVA în 2025" - este promisiunea noului ministru al Finanțelor, Tanczos Barna, care a declarat că așa va fi construit bugetul pentru anul acesta.  

Cum să vă feriți de escrocheriile imobiliare. Un dezvoltator din București a vândut aceleași două apartamente de șase ori
Cum să vă feriți de escrocheriile imobiliare. Un dezvoltator din București a vândut aceleași două apartamente de șase ori

Mare atenție atunci când dați un avans pentru o locuință care există doar pe hârtie. Promisiunile de vânzare-cumpărare pe care le semnați cu dezvoltatorii nu sunt acte de proprietate, iar legea nu-i obligă pe notari să le noteze în cartea funciară.  

Cum nu s-a lucrat la stat pe 3 ianuarie. Deși Guvernul a decis că este zi lucrătoare, instituțiile au avut ușile închise
Cum nu s-a lucrat la stat pe 3 ianuarie. Deși Guvernul a decis că este zi lucrătoare, instituțiile au avut ușile închise

Dornici să-și plătească taxele pentru a beneficia de reduceri, dar și ca să scape de o grijă, unii români au mers vineri la ghișee.