Antonescu: Nu exclud deloc revenirea la mandatul prezidential de 4 ani, dar separat de parlamentare
Presedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat, joi seara, ca ar sustine revenirea mandatului prezidential la patru ani, insa opteaza pentru aceasta varianta doar pentru decuplarea alegerilor parlamentare cu cele prezidentiale.
Antonescu a declarat, conform Mediafax, care citeaza TVR, ca nu exclude "deloc" ideea revenirii la mandatul prezidential de patru ani, insa cu mentinerea unei distante de doi ani intre alegerile parlamentare si cele prezidentiale
"Ideea la care eu tin este ca alegerile prezidentiale sa nu se mai suprapuna cu cele parlamentare, pentru ca le influenteaza si le contamineaza. Daca pornim pe ideea ca ar fi bine, chiar obligatoriu, si poate chiar prin anumite modificari constitutionale sa subliniem sau sa asiguram lucrul acesta: sa avem un presedinte care provine, este sustinut, de niste forte politice, dar in execitiul sau prezidential sa nu mai fie exponentul unui partid sau sa nu mai aiba o legatura partizana (...) atunci cred ca e mai bine ca alegerile prezidentiale sa fie separate", a argumentat presedintele PNL.
Alegeri 2024
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
Antonescu a mai precizat ca sustine varianta mentinerii unui regim parlamentar, insa cu atributii mult mai clare pentru presedinte.
"Un regim parlamentar foarte bine conturat, in care avem un presedinte nu decorativ – pentru ca el este ales direct de cetatenii Romaniei – dar un presedinte care atributii foarte clare, foarte importante, foarte puternice. Cine reprezinta statul roman, cine este comandantul suprem al armatei romane, cine conduce CSAT, cine reprezinta statul roman in relatiile internationale si politica externa. Nu e un personaj politic slab, este personajul cu maxima reprezentare in ierarhia statului, este ca o spunem explicit sau nu, seful statului", a afirmat liderul PNL.
De asemenea, el a fost intrebat de ce nu s-a recuzat in ceea ce priveste conducerea comisiei parlamentare pentru revizuirea Constitutiei in conditiile in care va fi candidat la alegerile prezidentiale.
Antonescu a raspuns ca in aceste conditii ar fi trebuit sa se retraga din Parlament pentru a da niciun fel de vot pe revizuire, daca ar adopta aceasta logica.
"Pai eu vorbesc aici de o clarificare si de o limitare a atributiilor prezidentiale, in sensul in care ele au fost intelese de domnul Traian Basescu, asadar daca voi fi presedinte voi «beneficia» de o Constitutie mult mai stricta cu presedintele", a mai sustinut presedintele PNL.
Sursa: Mediafax
Etichete: alegeri prezidentiale, presedinte, Crin Antonescu, Constitutie, mandat,
Dată publicare:
22-03-2013 08:52